במקרה של תחושה כללית רעה או אחד מהתסמינים הנ"ל בעת ההריון, חשוב לפנות לרופא המשפחה או לרופא הנשים שמלווה את מעקב ההריון שלך, על מנת לבצע בדיקת דם לצורך אבחון מוקדם של החיידק, שאז ניתן לטפל במחלה כאמור. אי אבחון החיידק או איחור באבחונו עלולים להיות בעלי השלכות קשות ביותר, עד לכדי מות העובר.
רקע על חיידק הליסטריוזיס Listeria monocytogenes
ליסטריה הוא חיידק נפוץ שבמרבית המקרים אינו מסוכן וגורם לקלקול כיבה קל או למחלה דמויית שפעת. הדברים מתחילים להסתבך כאשר אוכלוסיות בסיכון ובפרט נשים בהריון, נדבקות בליסטריה. למרבה המזל, באמצעות שמירה על מספר הרגלים פשוטים ניתן להימנע מהדבקה בליסטריה, ללא השארה של נזק לאם או לתינוק.
בשנת 1924 בודד המדען א.ג.ד מארי חיידק בעל צורה של מתג מדם של בעלי חיים, חיידק אשר לא היה מוכר למדע עד אותו היום. רק כשש עשרה שנה מאוחר יותר כונה החיידק הבלתי מזוהה בשם "ליסטריה", והתחילו להבין שהחיידק לא מדביק רק בעלי חיים אלא גם בני אדם.
במשך זמן רב לאחר גילוי החיידק, לא הבינו את התפקיד של חיידק הליסטריה כמחולל נזק, עד שב-1949 בגרמניה החלה ביילודים מגפה של ליסטריוזיס - כך נקראת המחלה שחיידק הליסטריה גורם לה.
המגפה גרמה לתמותה של תינוקות רבים, חלקם מתו כבר בלידה. לאותם תינוקות היו פגיעות באיברים שונים כמו הכבד, הטחול, העור, הריאות והמוח.
לאחר שרופאים חקרו את מקור המגפה, הובן כי זן של ליסטריה בשם Listeria monocytogenes הוא זה שגרם למחלה המסתורית. בתחילת הדרך, לא היה ברור האופן בו החיידק מתפשט, עד שמספר שנים לאחר מכן הייתה התפרצות של ליסטריוזיס בקנדה שהתחילה בסלט כרוב מקולקל, מה שהבהיר שמדובר במחלה שעוברת דרך מזון.
המזונות שליסטריה עוברת דרכם הם רבים. אחת התכונות שמאפיינות את החיידק בניגוד לחיידקים רבים אחרים היא היכולת שלו לגדול בטמפרטורות נמוכות. כמה נמוכות? אפילו בכמה מעלות בודדות – בדומה לתנאים במקרר הביתי.
בדרך כלל, מזון נשמר זמן די רב במקרר, בוודאי שעד תאריך התפוגה ורק אם תשכחו את המזון על השיש ביום קיץ חם יתחילו לגדול עליו חיידקים בצורה שיכולה להזיק. אך ליסטריה לא מפחדת מהקור. גבינות עם עובש הן סוג של מזון שליסטריה אוהבת.
הליסטריה מגיעה לחלב דרך הפרה, ויכולה להתרבות על גבינות מיושנות כגון קממבר. מזונות נוספים בהם ניתן למצוא ליסטריה הם נקניקים, בשר או דג נא, חסה, פטריות טריות, פירות ים, חומוס, סלטים ארוזים ועוד. מאחר שהליסטריה גדלה בקור, ניתן למצוא אותה במזונות מקוררים גם לפני תאריך התפוגה.
במרבית המקרים, מזון עם ליסטריה כלל לא גורם לתסמינים, או שיכול לגרום לקלקול כיבה קל, שהרוב המוחלט של האוכלוסיה מחלים ממנו ללא נזק.
המחלה נהיית מסוכנת בעיקר באנשים בסיכון גבוה, כגון נשים בהריון, חולי סרטן, מושתלי איברים, חולי איידס ואנשים מבוגרים. במצבים מסויימים הליסטריה יכולה לגרום גם לדלקת קרום המוח ודלקת המוח, אלח דם ותחלואות נוספות. זיהום במוח יכול לגרום לחום גבוה, קשיון עורפי, כאב ראש, בלבול ופרכוסים.
בהריון זה הרבה יותר מסתם קלקול קיבה!
כל אשה בהריון חייבת לקבל הסבר ברור לגבי החיידק המסוכן, כבר בתחילת ההריון, בפגישה עם רופא הנשים שמלווה אותו בקופת החולים או באופן פרטי - ללא יוצא מן הכלל.
לנשים בהריון יש סיכוי הגבוה פי 18 מהאוכלוסיה הכללית לחלות בליסטריוזיס לאחר צריכה של מזון נגוע, בעיקר בשל שינויים הורמונליים המחלישים את מערכת החיסון של האם.
בעוד שהאישה לרוב תסבול ממחלה קלה עם תסמינים דמויי שפעת, החיידק יודע למצוא את דרכו לשליה דרך מערכת הדם, ומשם הדרך להדבקת העובר היא קצרה. לכן, נשים בהריון צריכות להיזהר במיוחד ממזונות שעשויים להיות נגועים מליסטריה. יש לשטוף פירות וירקות היטב, להימנע ממזון שעמד זמן רב במקרר, להימנע מגבינות המכילות עובש, מסושי ודגים או בשר נא.
כאמור, הדבקה בליסטריה במהלך ההריון לרוב לא מסוכנת לאם, היא לרוב תהיה א-תסמינית או עם סימפטומים קלים דמויי שפעת המלווים בתחושה כללית רעה, כגון חום, כאב גב, כאב ראש, שלשולים והקאות, כאבי שרירים או כאב גרון. במקרים נדירים יותר יתכנו אף צירים מוקדמים ותופעות אחרות המחייבים הגעה מיידית לבית החולים.
ההדבקה בליסטריה מתרחשת בעיקר בטרימסטר השלישי להריון, לאחר שבוע 28. אבחנה של ליסטריוזיס יכולה להיות מאתגרת, שכן התסמינים בעקבות הדבקה אינם ספציפיים וכשליש מהנשים הן בכלל אסימפטומטיות.
כאשר חיידק הליסטריה חומק ממערכת החיסון שנמצאת במערכת העיכול שלהם, יכולה להיגרם תופעה בשם הרעלת דם מצב בו חיידק חודר למערכת הדם.
משם החיידק יכול להגיע לשליה ולעובר ולגרום להפלה או למוות של העובר, ובמקרים מסויימים ללידה מוקדמת.
במידה שהחיידק מהגיע דרך מערכת הדם עד לעובר, הסיכוי למות העובר יכול להגיע ללמעלה מ-50%. אישה בהריון שנדבקה בליסטריה לרוב מראה תסמינים 1-14 ימים לפני הופעה של מצוקה עוברית כלשהי ומכאן החשיבות שבאבחון מוקדם של החיידק - לצורך מניעת פגיעה קשה בעובר.
הדבקה בטרימסטר הראשון להריון יכולה להביא עד ל-65% סיכוי להפלת העובר, לעומת סיכוי של 26% למות העובר בהדבקה בטרימסטר השני או השלישי. ב-10-15% ההדבקה גורמת ללידה מוקדמת.
בניגוד גדול לתסמינים הקלים של האם שנבדקת בליסטריה, התחלואה לתינוק נוטה להיות קטלנית. השכיחות של ליסטריוזיס בעוברים היא 8.6 ל-100 אלף, עם שיעור תמותה של 20-60% ליילוד.
כמו כן, מדובר באחד הגורמים המובילים לדלקת קרום המוח ביילודים. כאשר התינוק עובר בתעלת הלידה, הוא עשוי להידבק בחיידקי ליסטריה שיושבים בתעלה. מצב זה יכול לגרום להופעה מאוחרת של דלקת קרום המוח, גם כשבוע לאחר הלידה.
תסמינים אופיינים לזיהום במוח ביילודים הם חום גבוה, תגובתיות יתר, בכי יוצא דופן, ישנוניות וקושי ביניקה. בנוסף לזיהום במוח, ליסטרה יכולה לגרום לתינוק להרעלת דם, מצוקה נשימתית ודלקת ריאות. תופעה יחודית נוספת לליסטריה נקראת גרנולומטוזיס אינפנטיספטיקה, שהיא הופעה של צברי תאים של מערכת החיסון (המכונים גרנולומות) באיברים שונים בגוף.
תינוקות ששורדים את המחלה סובלים מהפרעות מוחיות והתפתחויות חמורות ב-40% מהמקרים.
אבחון מוקדם וטיפול בליסטריה בזמן ההריון
על מנת לאבחן הדבקה, נלקחת מהאם תרבית מהדם, מהצואה או מנוזלי גוף אחרים כגון הפרשות וגינליות, ובמקרים מסויימים אף מבוצעת בדיקת מי שפיר או נלקחת לבדיקה רקמה מהשליה.
במקרה של מחלת חום או בהתפתחות אחד או יותר מהתסמינים הנ"ל, בעקבות אכילה של אוכל חשוד או מכל סיבה אחרת, יש לפנות בהקדם האפשרי לבדיקת רופא המשפחה בקופת חולים או לבדיקה אצל רופא הנשים המלווה את מעקב ההריון - ויפה שעה אחת קודם.
חשוב לאבחן הדבקה בליסטריה ולטפל בה בשלב מוקדם ככל הניתן, כדי למנוע ככל שניתן את תופעות הלוואי הקשות שעלולות להגרם לעובר בשל הדבקה בחיידק, כאשר איתור החיידק בשלב מוקדם לאחר ההדבקה של האם, מאפשר טיפול אפקטיבי באמצעות אנטיביוטיקה על פי רוב מסוג אמפיצילין Ampicillin ומגדיל את הסיכוי למניעת פגיעה בעובר.
לפי הנחיות משרד הבריאות, בכל מקרה של מחלת חום בהריון שאינה ממקור ברור או בשילוב עם תופעות הקשורות לקלקול כיבה, על הרופא המטפל לבצע בירור רפואי למקור החום, תוך שהוא מביא בחשבון ליסטריוזיס באבחנה המבדלת ופועל ללא דיחוי.
חשוב להבין כי אבחון מוקדם של החיידק, באמצעות בדיקות דם וצואה, עשוי להקטין באופן משמעותי את הנזקים האפשריים שהוא עלול לגרום לעובר ולאמו ההריונית - הרופאים יודעים את זה כבר כמעט 100 שנה ואסור להם לטעות בנושא.
פגיעה בעובר: כנראה שזאת רשלנות רפואית!
נחזור שוב על ההנחיה הברורה: כל רופא המלווה נשים הרות במהלך הריונן, חייב להדגיש ולהסביר בפרטים את הסכנות שהדבקה בחיידק הליסטריה כבר בתחילתו של ההריון. כל אשה בהריון חייבת להכיר את הסיכונים, את סוגי המזון מהם היא צריכה להימנע ואת כללי ההקפדה על היגיינה הנדרשים במגע עם מזון ובכלל - הכל לצורך הגנה מיטבית מפני החיידק המסוכן.
על כל רופא בקופת חולים ובמסגרת פרטית חלה חובה ברורה ליידע את האשה לפרטי פרטים, בכל הנוגע לחיידק הליסטריוזיס. אי מתן הסבר ברור ומפורט לאשה, במקרה של הדבקת העובר ופגיעה בו, יהווה עילה להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית.
למעשה, זוהי העילה הנפוצה ביותר להגשת תביעות פיצויים לאורך 20 השנים האחרונות ושוב, היא נובעת מרשלנות בוטה של הרופא המטפל, שלא מצא לנכון - וזה לא משנה למה - לקחת עוד כמה דקות ולהסביר על הסכנות שבליסטריוזיס בזמן ההריון.
מעבר לכך, ישנם עדיין יותר מדי מקרים שבהם נשים הרות פונות לטיפול רפואי בשל תסמינים ברורים, המחייבים שלילת הדבקה בליסטריוזיס, אלא שהרופא המטפל מתרשל בביצוע תפקידו ואינו מאבחן את ההדבקה המסוכנת בחיידק.
למה זה קורה? הרופא בקופת החולים או רופא הנשים לא הפנה את האשה לבדיקות תרבית נדרשות ובין השאר בדיקת דם, בדיקת צואה ובדיקת נוזלי השליה, חרף תסמינים מובהקים המחייבים אותו בביצוע פעולות אלו. במקרים אחרים ונדירים יותר, הרופא אינו מורה על מתן טיפול תרופתי נדרש או טועה במתן תרופות שאנין מתאימות לטיפול בליסטריה.
אי הגשת טיפול תרופתי הולם ומיידי במקרה של חשד להדבקה בליסטריה עלול להוביל לתוצאות קשות מאד כמו פגיעה רב מערכתית צמיתה בעובר וכאמור, במקרים רבים אף למות העובר ברחם אמו או מיד לאחר הלידה.
במקרה של פגיעה בעובר או חס וחלילה מוות בשל הדבקה בליסטריה, ניתן לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין במשרד סולר קפלינסקי, במטרה לבדוק ולהעריך האם מקור הפגיעה הנו בשל רשלנות בטיפול הרפואי שקיבלה האם ההריונית. משרדנות טיפל ומטפל במספר תביעות פיצויים שהוגשו בשל אי מניעת ליסטירה בהריון ואנו עומדים גם לרשותך בכל שאלה בנושא.
עורכי הדין שלנו עונים לשאלות
לאורך השנים ייצגנו בהצלחה מספר משפחות שנפגעו בשל רשלנות רפואית והגישו תביעות פיצויים, במקרים בהם לא ניתן לאם הסבר מפורט על הסכנות שכרוכות בהדבקה בחיידק המסוכן בזמן ההריון. תביעות אלו הסתיימו בתשלום פיצויים בסכומים גבוהים מאד.
לפניך מספר תשובות מפורטות של עורכי הדין שלנו כפי שניתנו לשאלות של פונים [אנונימיים] שביקשו לבדוק את האפשרות להגיש תביעת רשלנות רפואית בשל נזקים שנגרמו לעובר עקב הדבקה בחיידק הליסטריה בזמן ההריון, תשובות שעשויות להיות רלוונטיות גם למקרה שלך.