רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

פגיעה בגן PRRT2 גורמת לאפילפסיה ואוטיזם

מחבר: 11/02/2025 18:41

הגן PRRT2 הוא כמו "מתג" חשוב מאוד במוח שלנו. הוא מייצר חלבון שנקרא "Proline-Rich Transmembrane Protein 2" שתפקידו העיקרי הוא לעזור לתאי העצב לתקשר ביניהם.

תחשבו על זה כמו שתי מילים בשיחה - החלבון הזה עוזר להן להתחבר ולהעביר מידע. החלבון נמצא בעיקר במוח ובחוט השדרה, והוא חשוב גם בשלבים מוקדמים של התפתחות.

הגן PRRT2 נמצא בתוך אחד מ"החדרים" של הבית שלנו שהוא הגוף, שנקרא כרומוזום 16, באזור ספציפי על גבי הזרוע הקצרה של הכרומוזום שנקרא 16p11.2 - זה כמו כתובת מדויקת בתוך המפה הגנטית שלנו.

בסקירה החשובה שלפניך נסביר אודות תפקידו הקריטי של הגן PRRT2, מבנהו המיוחד וההשלכות האפשריות של פגיעה או מוטציה בגן ספציפי זה. כמו כן נסביר אודות הקשר לאפילפסיה המופיעה על רקע גנטי, מחלת PKD ולהתפתחות אוטיזם בשל הפגיעה בגן.

נדגיש כבר עכשיו כי בכל מקרה של אבחון ילד או ילדה עם פגיעה בגן ספציפי זה, חשוב לפנות ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה, לצורך בחינת האפשרות להגשת תביעת רשלנות רפואית, כפי שנסביר בהרחבה בהמשך הדברים.

החלבון שנוצר מהגן PRRT2 מורכב מ-340 חומצות אמינו, שהן כמו "אבני הבניין" של החלבונים. הוא מכיל אזור מיוחד, עשיר בחומצת אמינו בשם פרולין, שחשוב לתפקוד שלו.

כמו כן, יש לו כמה גרסאות שונות, שנוצרות בגלל תהליך שנקרא "שחבור חליפי". זה כמו ש"מתכון" אחד יכול להוציא כמה סוגים של עוגות.

תפקידים ביולוגיים של PRRT2

החלבון PRRT2 משחק תפקיד מרכזי במוח, במיוחד בתקשורת בין תאי העצב. הוא עוזר לתאים לשחרר חומרים כימיים שנקראים נוירוטרנסמיטורים, שהם כמו "הודעות" בין תאי העצב.

החלבון מווסת את שחרור ההודעות האלה, גם כאשר הן מגיעות באופן מסודר וגם כאשר הן מגיעות באופן פחות צפוי.

החלבון PRRT2 "מדבר" עם חלבונים נוספים במוח. למשל, הוא מתקשר עם חלבוני SNARE, שהם כמו "הכלי" שמשמש לשחרור הנוירוטרנסמיטורים.

הוא גם מתקשר עם חלבון נוסף שנקרא אינטרסקטין 1, שגם לו תפקיד חשוב בתקשורת בין תאי העצב.

בנוסף לכך, החלבון PRRT2 עוזר לתאי העצב להתפתח וליצור קשרים חזקים ביניהם.

כאשר יש בעיה בגן PRRT2, זה עלול לשנות את האופן שבו תאי העצב מתפתחים ומתקשרים, וזה יכול להוביל לבעיות כמו אפילפסיה והפרעות תנועה.

וריאנטים גנטיים ב-PRRT2

בגן PRRT2, יכולות להופיע "טעויות" שונות, שאנחנו קוראים להן מוטציות. חלק מהמוטציות גורמות להחסרה של חלק מהגן, חלק גורמות להוספה של חלק נוסף, ויש כאלה שמשנות אות אחת בתוך רצף הגן.

מוטציה נפוצה מאוד היא c.649dupC, שגורמת לשינוי במסגרת הקריאה של החלבון.

בנוסף, יש גם מוטציות אחרות כמו c.649delC, c.224C>T, c.284C>G ו-c.439G>C. יש גם מוטציות מיסנס כמו c.914G>A שמשנה את אחת מחומצות האמינו בחלבון.

כשיש פגיעה או מוטציה בגן, זה יכול לגרום לחלבון שנוצר להיות קצר יותר, לא תקין, או שהחלבון כלל לא ייווצר.

המוטציות יכולות לשנות את המיקום של החלבון בתוך התא, או להפריע לו לתקשר עם חלבונים אחרים. זה כמו להרכיב חתיכה לא נכונה בפאזל, שאז התמונה לא תהיה שלמה.

הפרעות נוירולוגיות הקשורות ל-PRRT2

אפילפסיה

עשרות מחקרים שהתפרסמו לאורך השנים הוכיחו כי מוטציות בגן PRRT2 הן הגורם העיקרי לסוג של אפילפסיה שנקרא "התקפי אפילפסיה משפחתית שפירה בתינוקות" (BFIS).

זה סוג של אפילפסיה שמתחיל בדרך כלל בגיל צעיר מאוד. מוטציות בגן זה יכולות גם לגרום לסוגים אחרים של אפילפסיה, כמו התקפים מוקדיים או התקפים כלליים.

כשיש בעיה ב-PRRT2, זה גורם לחוסר איזון בתקשורת בין תאי העצב במוח, מה שגורם להם להיות יותר רגישים להתקפי אפילפסיה. זה כמו שרמקול שמוגבר בפול ווליום, יכול פתאום להשמיע פרץ פתאומי של רעש חזק מאד.

התקפי BFIS בדרך כלל מתחילים בשנה הראשונה לחיים, והם יכולים להיות שונים בין ילד לילד.

הם יכולים לכלול פרכוסים, מתיחות של הגוף, או תנועות לא רצוניות. לרוב, הילדים מתפתחים בצורה תקינה, וההתקפים נעלמים עם הזמן.

מחלת PKD

PKD היא מחלה הגורמת להפרעת תנועה המתאפיינת בהתקפים קצרים של תנועות לא רצוניות. התקפים אלה יכולים לכלול תנועות כוריאטיות, דיסטוניות ואתטואידיות, או שילוב שלהן.

התקפים אלה נגרמים בדרך כלל על ידי תנועות פתאומיות, רצון לבצע תנועה או האצה. במקרים רבים, בדיקה נוירולוגית בין ההתקפים אינה מגלה דבר חריג.

למרות שהטריגר העיקרי להתקפים הוא קינסיגני, כ-40% מהחולים עלולים לחוות טריגרים נוספים כמו חרדה, בהלה, חוסר שינה ובמקרים נדירים, פעילות גופנית ממושכת.

משך ההתקפים ב-PKD הקשור ל-PRRT2 הוא קצר, בדרך כלל פחות מדקה.

בניגוד לסוגים אחרים של דיסקינזיה התקפית, PKD הקשור ל-PRRT2 מגיב היטב לתרופה קרבמזפין (CBZ).

גיל תחילת התסמינים הוא בדרך כלל סביב גיל 9, והפרעה זו נוטה להופיע במשפחות עם היסטוריה של PKD, אפילפסיה או תסמינים נדירים אחרים.

במקרים מסוימים, ההתקפים עשויים להיות חד-צדדיים ולערב את הגפיים והפנים.

מחקרים מסוימים הראו כי חולים עם מוטציות ב-PRRT2 נוטים לחוות התקפים קצרים יותר ולהיות צעירים יותר בעת תחילת ההתקפים בהשוואה לחולים ללא מוטציה.

PRRT2 ואוטיזם

לפי מספר מחקרים עדכניים ישנם לא מעט דיווחים על מקרים של ילדים שיש להם גם מוטציות ב-PRRT2 וגם תסמינים מובהקים של אוטיזם.

לפי העולה מהמחקרים שסקרנו, בעיות בתקשורת בין תאי העצב, שנוצרות כתוצאה מהמוטציות בגן, תורמות לתסמינים אוטיסטיים.

תורשתי או דה-נובו?

מוטציות בגן PRRT2 יכולות להיות תורשתיות או דה נובו.

מוטציות ב-PRRT2 יכולות לעבור בתורשה מהורים לילדים. במקרים מסוימים, ילדים עם מוטציה ב-PRRT2 ירשו את המוטציה מאחד ההורים, אשר עשויים להיות או לא להיות בעלי תסמינים של ההפרעה.

הדפוס התורשתי השכיח הוא אוטוזומלי דומיננטי, כלומר מספיקה מוטציה בעותק אחד של הגן כדי לגרום להפרעה.

ייתכן כי חלק מהורי הילדים עם מוטציה ב PRRT2 לא יגלו תסמינים כלל למרות שהם נושאים את המוטציה.

במחקר שבדק משפחות עם אפילפסיה משפחתית שפירה בילדות (BFIS) נמצא כי גם אצל הסבים והסבתות היו התקפים דומים.

מוטציות שונות ב PRRT2 יכולות להתבטא בצורות שונות של ההפרעה באותה משפחה, למשל PKD או BFIS.

מוטציות ב-PRRT2 יכולות להופיע גם באופן ספונטני, אז הן מוגדרות מוטציות דה נובו, אצל ילדים שאין להם היסטוריה משפחתית של ההפרעה.

כפי שהסברנו במקרים דומים, מוטציות דה נובו מתרחשות במהלך היווצרות תאי הרבייה (ביציות או זרע) או במהלך ההתפתחות המוקדמת של העובר, כך שהן אינן מועברות מההורים.

במקרים כאלה, לא יהיה במשפחה רקע של ההפרעה הקשורה ל PRRT2.

 

מוטציות ב-PRRT2 יכולות להופיע גם כחלק של מחיקה מזערית באזור 16p11.2 בכרומוזום. במקרים אלו, ההפרעה יכולה להיות מורכבת יותר ולכלול תסמינים נוספים מעבר לאלו האופייניים למוטציות ב-PRRT2 בלבד.

מחיקה באזור 16p11.2 קשורה גם להתפתחות אוטיזם, מוגבלות שכלית, ובעיות התנהגות מורכבות.

חשוב לציין כי גם מוטציות תורשתיות וגם מוטציות דה נובו בגן PRRT2 עלולות לגרום למגוון תסמינים קליניים, כגון אפילפסיה, דיסקינזיה, או שילוב של שניהם.

טיפולים אפשריים

לטיפול באפילפסיה שקשורה ל-PRRT2, משתמשים בתרופות שנקראות תרופות אנטי-אפילפטיות (ASMs), כמו לבטיראצטם (LEV), אוקסקרבזפין (OXC) וחומצה ולפרואית (VPA).

תרופות אחרות, כמו קרבמזפין (CBZ) ופנוברביטל (PB) יכולות גם להיות יעילות. לטיפול ב-PKD, התרופה הנפוצה היא אוקסקרבזפין (OXC).

בימים אלה מתקיימים מספר מחקרים קליניים שבודקים איך אפשר לטפל בבעיה ברמה המולקולרית, כלומר לתקן את הנזק שנגרם בגלל המוטציות בגן.

המחקרים האלה עדיין נמצאים בשלבים מוקדמים, אבל הם נותנים תקווה גדולה לעתיד הלא רחוק.

האבחון הגנטי חשוב!

כדי לגלות ולאבחן מוטציה בגן PRRT2, ניתן לבצע בדיקה גנטית באמצעות אקסום או צ'יפ גנטי CMA. הבדיקה הגנטית בודקת את כל "האותיות" של הגן, כדי לראות אם יש שם "טעות" או מוטציה.

אפשר לעבור בדיקות גנטיות במהלך ההריון, באמצעות דיקור מי שפיר או לאחר הלידה, באמצעות בדיקת דם פשוטה.

מחובתו של רופא הנשים המלווה את ההורים במסגרת מעקב ההריון, להסביר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות כאמור.

האבחון הגנטי בשלב העוברי חשוב מאין כמוהו, ובאמצעות בדיקת אקסום ובדיקת צ'יפ גנטי של דגימת מי השפיר, ניתן לאבחן אלפי פגיעות גנטיות מהותיות ובין השאר גם פגיעות בגן PRRT2.

במקרים שבהם יתברר כי הילד או הילדה לוקים בפגיעה בגן PRRT2 ויתברר כי ההורים לא קיבלו הסבר מפורט על האפשרות לבצע בדיקות גנטיות במהלך ההריון, ניתן יהיה לגבש עילה להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית חמורה.

אם רופא הנשים שליווה את ההריון לא הסביר להורים שהם יכולים לעבור בדיקות גנטיות, ולאחר הלידה התברר כי הילד או הילדה נושאים פגיעה גנטית כאמור, הרי שהרופא התרשל והוא חשוף לתביעת פיצויים בסכומי עתק - בשל הפרת חובת היידוע.

משרדנו מטפל במאות משפחות, הורים לילדים עם פגיעות נוירו-התפתחותיות, שלא קיבלו הסברים על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, וניתן לפנות להתייעצות אישית עם עורכת הדין אדרה רוט, על מנת לבדוק את המקרה האישי-משפחתי שלך.

קריאה נוספת: פגיעה בגן CHD2 גורמת לאפילפסיה

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (2)

5 stars - based on 2 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

12 בינואר 2025

20 גנים הכי נפוצים בהת...

המחקר הגדול והמקיף שנערך אי פעם, בדק והשווה נתונים של מעל 35000 בדיקות אקסום, ובודד את 20 הגנים &...

קרא עוד

19 בינואר 2025

פגיעה בגן CHD8 באזור 1...

עשרות מחקרים מאז 2017 הוכיחו כי מוטציות בגן CHD8 נפוצות מאד בקרב ילדים המאובחנים עם אוטיזם. האם י...

קרא עוד

19 בינואר 2025

1204 גנים מעורבים בהתפ...

לפניך הסבר מפורט, אודות רמת הסיכון המוכרת [2025] של 1204 הקשורים באופן ישיר להתפתחות אוטיזם בעובר...

קרא עוד

26 בינואר 2025

פגיעה בגן FMR1 עלולה ל...

פגיעה בגן FMR1 הנה אחד הגורמים הנפוצים ביותר להתפתחות אוטיזם, ולא רק בשל תסמונת האיקס השביר. הכיר...

קרא עוד

03 בפברואר 2025

פגיעה בגן FOXP1

באמצעות בדיקות גנטיות בהריון ניתן לאבחן פגיעה אפשרית בגן FOXP1 שעלולה לגרום להתפתחות אוטיזם ומגוו...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה