רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

אבחון מוקדם של טוברוס סקלרוזיס או טרשת גבשושית

מחבר: 15/11/2020 11:28

טרשת גבשושית הידועה יותר בשם המדעי טוברוס סקלרוזיס, היא תסמונת מולדת גנטית שמופיעה ב-1 מכל כ-6,000 לידות. התסמונת יכולה להשפיע על מערכות רבות בגוף ובהן מערכת העצבים. Tuberous Sclerosis ובקיצור TSC היא תסמונת מולדת נדירה שיכולה להופיע בכל הגזעים והמוצאים ואינה מבחינה בין נשים וגברים.

האופן שבו התסמונת באה לידי ביטוי משתנה באופן משמעותי מאדם לאדם, כך שחלק מהאנשים שלוקים בה יכולים לחיות חיים עצמאיים בזמן שאחרים יצטרכו סיוע צמוד, ואף ימצאו בסכנת חיים עקב סיבוכי התסמונת חשוכת המרפא.

סימן ההיכר של המחלה הוא גידולים שפירים שיכולים להתפתח במח ובאיברים חשובים אחרים ובהם הכליות, הלב, העיניים הריאות והעור. גידולים אלה, שיכולים להיראות כמו פקעות של תפוחי אדמה, מעניקים למחלה את שמה Tuberous (פקעת) Sclerosis (טרשת) - טרשת בצורת פקעת.

בהתאם להתבטאות המגוונת של המחלה, היא יכולה להתבטא כבר בשנה הראשונה לחיים, אם כי מקרים עם תסמינים עדינים יכולים להישאר ללא אבחון עד לשלבים מאוחרים יותר בחיים.

בישראל כ-1000 חולים במחלה הנדירה וחשוב לדעת כי ברוב המקרים ניתן וצריך לאבחן את המחלה בעובר, במסגרת מעקב ההריון השגרתי של האם, ובכך למעשה למנוע לידת ילד/ה חולה.

סיבות וגורמים לטוברוס סקלרוזיס

לעיתים קרובות, התסמונת מתרחשת כאשר מתהווה פגיעה באחד משני גנים, TSC1 ו-TSC2. מספיקה פגיעה בגן אחד על מנת שהמחלה תבוא לידי ביטוי.

גנים הם 'ספר ההפעלה' של הגוף שלנו ופגיעה בהם יכולה להשפיע על תפקוד התאים והגוף. במקרה הזה, הפגיעה בגנים מביאה לביטוי לא תקין של חלבונים מסוימים שמביאים לגדילה לא תקינה של תאים ולהתהוות גידולים שפירים.

עם זאת, גם סיבות אחרות יכולות לגרום להופעת המחלה, וייתכן שלעד כ-30% מהחולים אין פגיעה כלל בשני הגנים, אם כי נתון זה משתנה ואינו חד משמעי במחקרים שהתפרסמו לאורך השנים האחרונות בקרב קהילת חוקרי המחלה.

בטוברוס סקלרוזיס, בניגוד למחלות גנטיות אחרות, הפגיעה מתרחשת בדרך כלל בגנים בתאים של העובר, אחרי שההורים הורישו לילד גנים תקינים. כלומר, במרבית המקרים המחלה לא תורשתית.

עם זאת, במקרים הנדירים שבהם המחלה מורשת מההורים, מספיק שלאחד ההורים יש גן פגום על מנת להעביר אותו לעובר. במקרים אלה, הסיכוי להוריש את המחלה עומד על כ-50%. על פי המרכז הלאומי האמריקני להפרעות נוירולוגיות, במקרים שבהם טוברוס סקלרוזיס מורש מההורים, המחלה יכולה להיות קשה או קלה יותר בילד ולהופיע עם תסמינים אחרים.

תסמיניה של מחלת ה-TSC

כאמור, TSC היא מחלה עם הסתמנות רחבה. לא כל התסמינים יופיעו בהכרח ואלה שיופיעו לא יתהוו בהכרח באותה רמת חומרה.

גידולים שפירים

גידולים אלה, שמהווים את סימן ההיכר של המחלה, יכולים להופיע באיברים רבים ובהם המח, הכליה, הלב, הריאות והעור.

גידולים ברקמת הלב שקרויים רבדומיומה (rhabdomyoma) יכולים להופיע כבר בשלבים מוקדמים מאוד של החיים, ואף ברחם בזמן ההריון. במקרים אלה יתכן שניתן יהיה לאתר אותם בבדיקת אולטרסאונד עוברי.

אם גידולים אלה רבים או גדולים, הם יכולים לגרום לפגיעה בזרימת הדם בעובר ולסכן את חייו עוד במהלך ההריון.

דוגמה לגידול אחר שיכול להופיע במחלה הוא פקומה (phakoma), שמתבטא כרובד לבן על העין. ממצא זה יכול לסייע לאבחנה ולרוב לא פוגע בראייה.

פרכוסים

ככל הנראה, פרכוסים משפיעים על רוב הלוקים ב-TSC בשלב כזה או אחר של חייהם. הפרכוסים יכולים להתבטא בצורות שונות, בין אם בתנועות העוויתיות האופייניות ובין אם במצבי ערות והתנהגות משונה.

נכות שכלית

נכות שכלית ופגיעה קוגנטיבית יכולה להשפיע על חלק גדול מהלוקים בטוברוס סקלרוזיס. על פי המכון האמריקני לבריאות (NIH), עיכוב התפתחותי משפיע על כמחצית עד שני שלישים מחולים. הפגיעה יכולה לנוע על טווח רחב שבין פגיעה קלה לפגיעה משמעותית.

בעיות התנהגות

ילדים הלוקים ב-TSC יכולים להתנהג באגרסיביות ובזעם, ללקות בהפרעות קשב וריכוז ובהפרעות אחרות. גם הפרעות על הספקטרום האוטיסטי נפוצות יחסית.

סימנים שונים של המחלה בעור

סימנים של המחלה על העור לא מהווים לרוב בעיה כשלעצמם אך יכולים לסייע באבחון. סימנים אלה כוללים טלאים בהירים על העור או נקודות אדמדמות ומורמות על עור הפנים. ייתכנו גם תסמינים אחרים.

בעיות בכליות

גדילה של ציסטות ורקמות שריר ושומן בסביבת הכליה היא נפוצה יחסית ומופיעה ככל הנראה במרבית המקרים. לא בכל המקרים גידולים אלה יפגעו בתפקוד הכליות.

נגעים בריאות

נגעים בריאות מופיעים בכשליש מהמקרים. נגעים אלה יכולים לא להתבטא קלינית כלומר, לא לגרום לקוצר נשימה ולתסמינים נשימתיים אחרים.

כיצד מאבחנים טוברוס סקלרוזיס?

נדגיש כבר עתה כי הרופא שמלווה את מעקב ההריון של האשה, בכל הריון, צריך לשים לב לממצאים מחשידים במסגרת בדיקות שגרתיות הנערכות במסגרת מעקב ההריון וברוב המקרים, אין כל סיבה ללידת תינוק/ת החולה במחלה מבלי שזאת אובחנה במהלך ההריון.

האבחון של Tuberous Sclerosis יכול וצריך להתחיל כבר בהריון. על פי הערכות לכ-50% מהחולים במחלה יש גידול לבבי שפיר. בהתאם למאפיינים שלו, ניתן לאבחן גידול זה כבר במהלך ההריון באמצעות בדיקת אולטרסאונד. גם MRI עוברי יכול לסייע באבחון של חלק מההסתמנויות כבר במהלך ההריון.

על פי מחקר שהתפרסם בכתב העת Orphanet Journal Of Rare Diseases, הבדיקות המועילות ביותר לאבחון מוקדם של TSC (בחודשי החיים הראשונים) הן בדיקת MRI מח, בדיקת עור ואקוקרדיוגרפיה המוכרת בשם אקו לב והנה בדיקת אולטרסאונד ייעודית ללב.

בדיקה גנטית במהלך ההריון או אחרי הלידה יכולה לסייע לאבחון, אך לא משמשת לשלילת המחלה. זאת, מכיוון שניתן לחלות בטוברוס סקלרוזיס גם ללא שינוי גנטי אופייני.

טיפולים אפשריים למחלה

למרבה הצער, נכון למועד כתיבת שורות אלו אין בעולם טיפול מרפא לטוברוס סקלרוזיס. עם זאת, ישנם טיפולים עבור חלק מהתסמינים. כך, תרופות יכולות לסייע לשלוט בפרכוסים או בגידולים מסוימים שנלווים למחלה. תרופות נוספות יכולות לסייע לשפר בעיות התנהגות שנפוצות יותר בקרב הלוקים והלוקות בתסמונת.

באופן דומה, גם טיפולים התנהגותיים וחינוכיים יכולים לענות על הצרכים הייחודיים של הלוקים במחלה. מחקרים מהשנים האחרונות מצאו שטיפול תרופתי מוקדם בפעוטות קושר לתוצאות קוגניטיביות יותר בגיל שנתיים. במקרים מסוימים, יהיה צורך בניתוחים על מנת לטפל בחלק מהגידולים.  

חלק מרכזי בטיפול כולל הקפדה על ביקורות סדירות אצל רופאים ואנשי מקצוע ורצוי לזכור שמדובר במחלה מורכבת שיכולה להשפיע רבות על המשך חיי העובר וחיי המשפחה כולה, כאשר השפעותיה של המחלה רבות, מגוונות ומשתנות ממקרה למקרה.

נולד/ה לך תינוק/ת הלוקה במחלת TSC?

בכל מקרה של לידת ילד או ילדה החולה במחלה והגם שהמחלה אובחנה רק כעבור זמן ממועד הלידה, קיימת חשיבות רבה בפניה לעורך דין המתמחה בייצוג נפגעי רשלנות רפואית, לצורך בחינה מעמיקה ויסודית של מהלך ההריון והבדיקות שנערכו בתקופה זאת.

לאורך השנים טיפל משרד סולר קפלינסקי במספר תביעות רשלנות רפואית שהוגשו בשל טעות באבחון המחלה במהלך ההריון ולידת ילד/ה חולה. מקרים שבהם התברר כי היו סימנים מחשידים עוד במהלך ההריון, במסגרת סקירת המערכות שעברה האם ההריונית ובבדיקות אולטרסאונד, ממצאים שלא זכו להתייחסות מצד הרופא/ים.

אם נולד/ה לך ילד/ה החולה במחלה, אנו נבדוק את המקרה לעומקו, בשיתוף עם מיטב המומחים הרפואיים בישראל, במטרה להעריך בצורה מדוייקת האם קיימת עילה להגשת תביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית בהריון.

עוד בנושא: האחריות לאבחון מומים מולדים בזמן ההריון

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה