רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

תסמונת קוסטף ומקרי רשלנות רפואית באבחון

מחבר: 19/12/2024 12:08

תסמונת קוסטף Costeff הנה תסמונת גנטית אשר גורמת לפגיעה בעיניים ולפגיעה נוירולוגית קשה. התסמונת נפוצה בעיקר בקרב יהודים ממוצא עירקי.

במשפחות בין שני ההורים ממוצא עירקי / כורדי, מומלץ לבצע בדיקת סקר גנטי באמצעות נטילת דגימות דם במטרה ברורה לבדוק נשאות אצל אחד ההורים. אם מתגלה כי אחד ההורים נושא את הגן הגורם לתסמונת קוסטף, יש לבדוק גם את ההורה השני.

באמצעות בדיקת סקר גנטי ניתן לאתר 96% מהנשאים בקרב אוכלוסיית הסיכון כאמור.

במידה וימצא בבדיקה הגנטית כי שני ההורים לעתיד הנם נשאים של הגן הבעייתי, אלה יוגדרו כזוגות בסיכון גבוה להעברת הגן ויומלץ על ביצוע בדיקת מי שפיר / סיסי שליה במהלך חודשי ההריון הראשונים על מנת לקבוע האם גם העובר שברחם חולה.

אי ביצוע בדיקות סקר גנטי בקרב הורים מאוכלוסיית הסיכון ובהמשך, אי ביצוע בדיקות מתאימות בזמן ההריון ולידת ילד או ילדה הלוקים בתסמונת קוסטף עלול להוות עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.

בסקירה המפורטת שלפניך, מסבירה עורכת הדין אדרה רוט אודות השפעותיה של התסמונת, הכלים הרפואיים לאבחון מוקדם של התסמונת ועל מקרי רשלנות רפואית באבחון מוקדם של התסמונת ולידת ילד חולה.

תסמינים והשפעות של תסמונת Costeff

ניתן להבחין בהשלכותיה הראשונות של התסמונת כבר בגיל מוקדם יחסית, שאז ניכרות תופעות של ניוון של עצב הראייה אשר גורם לליקויי ראייה שונים ובהמשך גם בפגיעות נוירולוגיות שונות.

ליקויי הראיה השכיחים ביותר להם גורמת תסמונת קוסטף, הגם שלא כולם בהכרח יופיעו, כוללים פזילה, ניסטגמוס אופקי, רטיניטיס פיגמנטוזה שעלולה להגיע אף לכדי עיוורון מוחלט, אפרקסיה של המבט, עיוורון צבעים ועוד.

הפגיעות הנוירולוגיות להם גורמת תסמונת קוסטף מתבטאות בעיקרן בליקויים מוטורים שונים, אשר אמנם מחמירים באיטיות רבה, אך גם מתקדמים באופן רציף, הדרגתי, קבוע וללא הפסקה.

ליקויים אלו כוללים תנועות גוף לא רצוניות בדגש על שרירי הפנים והצוואר, נוקשות בשרירים, קשיי יציבות בזמן הליכה, ירידה ביכולת השליטה בידיים ועוד.

פגיעות נוספות עלולות לכלול פיגור שכלי בדרגות שונות, בעיות התפתחות מגוונות, רכישת שפה מאוחרת, דיסטוניה צווארית, פגיעה בזיכרון, בעיקר מגילאי 50 פלוס ועוד.

כמו כן תופיע בשתן הפרשה מוגברת של החומצות methylglutaric-3 וכן methylglutaconic-3.

תסמונת קוסטף נוצרת כתוצאה ממוטציה בגן אשר ממוקם על כרומוזום 19, אשר גורמת לאי ייצור של החלבון OPA3.

לא ברור מהו תפקידו של גן זה, אבל כנראה שיש לו תפקיד מסויים בתהליכים שמתרחשים במיטוכונדריה של התא. התסמונת זוהתה והוגדרה לראשונה בשנת 1989, אם כי הגן שגורם לה התגלה רק בשנת 2001.

חשוב מאד להבהיר כי המדובר בתסמונת אוטוזומאלית רצסיבית, כך שהסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כאשר שני בני הזוג יחדיו הנם נשאים של אותו גן פגום שאחראי לתסמונת קוסטף. במקרה כזה יש סיכון של 50% ללידת ילד שרק נושא את הגן הפגום ו-25% ללידת ילד שלוקה במחלה בפועל.

אוכלוסיה בסיכון

כאמור, תסמונת קוסטף שכיחה בקרב יהודים ממוצא עיראקי, בשכיחות של 1:10. מעל 95% מהנשאים של הגן הפגום שמתגלים במהלך הבדיקות הגנטיות נמצאים בקרב בני עדה זו.

ביתר אוכלוסיית העולם, שאינם מקרב בני העדה העירקית, תסמונת קוסטף מופיעה בשכיחות של 1:10,000 לידות חי.

בשל שכיחותה בקרב בני העדה העירקית, בדיקת הנשאות לתסמונת זו אצל בני הזוג שנמנים על העדה העירקית נכללת ברשימת ההמלצות לבדיקות סקר גנטי שמפרסם משרד הבריאות מעת לעת, והיא גם נכללת בסל הבריאות ועל כן ניתן לבצעה ללא תשלום.

בדיקות מתאימות לאבחון מוקדם

האבחון של תסמונת קוסטף יכול להתבצע בשלושה מועדים שונים וזאת במסגרת ייעוץ גנטי לפני הכניסה להריון, במהלך ההריון ולאחר הלידה. למותר לציין כי חשוב לבצע בדיקת סקר גנטי לפני הכניסה להריון ובכפוף לתוצאותיה גם בדיקות במהלך ההריון, על מנת למנוע את הסיכון של לידת תינוק שלוקה בתסמונת קשה זו.

בדיקת הסקר הגנטי מתבצעת באמצעות בדיקת דם שניטלת מבני הזוג. לצורך זה, יש לבדוק בתחילה רק את אחד מבני הזוג. במידה והוא נמצא בעל גן תקין, אין צורך לבדוק גם את בן הזוג השני. רק במידה ובן הזוג הראשון נמצא כבעל גן פגום, יש מקום לבדוק גם את בן הזוג השני.

במידה והתגלה במסגרת הסקר הגנטי ששני בני הזוג הנם נשאים של הגן הפגום שאחראי לתסמונת קוסטף או במידה והתקבלו ממצאים בעיתיים לגבי בדיקות הסקר הגנטי שנערכו במהלך ההריון, על ההורים לעתיד לגשת לייעוץ גנטי ולשקול לעבור אבחון לפני הליך השרשה PGD, שבמסגרתו מבוצעת הפריה מלאכותית מחוץ לרחם, לצורך בחירת עובר בריא ללא המוטציה לפני השרשתו ברחם.

במידה והתגלה ששני בני הזוג הנם נשאים של הגן הפגום רק במהלך ההריון או במידה והתקבלו ממצאים בעיתיים בבדיקות הגנטיות שנערכו במהלך ההריון, יש לבצע את הבדיקה הגנטית גם בעובר עצמו, על מנת לברר האם הוא לוקה במחלה.

בדיקת נשאות של העובר בזמן ההריון יכולה להתבצע באמצעות בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה. כמובן שבאחריות הרופא שמבצע את מעקב ההריון להפנות את האם ההריונית לביצוע הבדיקות כאמור.

ההפניה לייעוץ גנטי, שכאמור חשובה במיוחד לפני ההריון או במהלכו, חלה על הרופא שמטפל באם או בהורים לעתיד, על פי רוב המדובר על הרופא בקופת החולים.

אי הפניה של הזוגות לביצוע בדיקות גנטיות שרלוונטיות להם, במיוחד כאשר קיים חשד לכאורה לקיומה של בעיה גנטית, עלול להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית במקרה של לידת ילד או ילדה חולים.

במסגרת הליך ע"א 4960/04 סידי נ' קופת חולים כללית נקבע כי על הרופא המטפל מוטלת החובה ליידע את המטופלת על בדיקות גנטיות שרלוונטיות לה ואשר נערכות במסגרת הרפואה הציבורית, או במסגרת הרפואה הפרטית ואף מעבר לים.

במקרה של לידת ילד או ילדה הנושאים את התסמונת, מומלץ להקדים ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בייצוג נפגעי רשלנות רפואית, על מנת לבדוק את הנסיבות שהובילו ללידה כאמור.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (3)

5 stars - based on 3 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה