רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

רשלנות באבחון מוקדם של תסמונת בקווית׳ ווידמן

מחבר: 07/02/2021 11:13

לשון גדולה, הפרעות בחבל הטבור ומבנה גוף גדול, אלו הם רק שלושת התסמינים הראשונים שהתגלו בתסמונת בקווית׳ ווידמן, שמופיעה בפחות מ-1 מכל 10340 לידות, כאשר הסיכון מוגבר משמעותית בהריונות שלאחר טיפולי פוריות.

שינוי קטן יכול להוביל לביטוי גדול ובמקרה של תסמונת בקווית׳ ווידמן (Beckwith-Wiedemann) מחיקה קטנה על גבי כרומוזום 11 גורמת לגדילת יתר של העובר המתפתח, לצד אוסף תסמינים נוספים.

בתסמונת נדירה זו, מחיקה קצרה על גבי אזור קטן בכרומוזום 11 ובאופן ספציפי, 11p15.5, פוגעת באזור חיוני על גבי הגנום שלנו. אותו אזור חיוני משמש לבקרה על קצב הגדילה, ובהיעדרו מתקבלת הגדלה של האיברים ושל הגוף כולו.

חשוב לציין כבר עתה כי תסמונת בקווית׳ ווידמן ניתנת לאבחון מוקדם, במסגרת בדיקות גנטיות במהלך ההריון, ולכן הרופא שמלווה את מעקב ההריון שלך, בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, חייב ליידע אותך לגבי האפשרות לעשות את הבדיקות הגנטיות הנדרשות ולגבי חשיבותן הרבה.

מחיקה מזערית של 11p15.5 או בקווית׳ ווידמן

התסמונת תוארה לראשונה ובמקביל על-ידי שני רופאים שונים ומכאן קבלה את שמה. שניהם הבחינו במאפיינים משותפים של ילדים עם תסמונת זו כבר בשנות ה-60 של המאה הקודמת, אולם כיום עולם הרפואה רכש ידע רב נוסף על המשמעות של התסמונת עבור אותם ילדים הלוקים בה.

כדרכן של תסמונות, גם במקרה של תסמונת בקווית׳ ווידמן אין ביטוי זהה בין שני ילדים הלוקים בה. אוסף התסמינים השכיחים, יחד עם בדיקה גנטית, מהווים את אבחנת המחלה, אולם יתכן שההשפעה הגנטית תוביל לחומרת ביטוי משתנה, שלא בהכרח תכלול את כל התסמינים האופייניים.

בין המאפיינים הבולטים של התסמונת:

  • משקל לידה גבוה מהרגיל (LGA)
  • רמות סוכר נמוכות לאחר הלידה (היפוגליקמיה) בעקבות יצור יתר של אינסולין
  • הגדלת איברי הבטן וכן לשון גדולה (מקרוגלוסיה)
  • הגדלה של צד אחד של הגוף בהשוואה לאחר (המיהיפרטרופיה)
  • פגמים בדופן הבטן שמובילים ליציאה של תכולת הבטן דרך קיר הבטן הקדמי
  • תווי פנים אופייניים

בנוסף, ילדים עם תסמונת בקווית׳ ווידמן נמצאים בסיכון מוגבר יותר לפתח גידולים סרטניים שונים, לרבות גידולי כליה (גידול ע״ש וילמס) וגידולי כבד (הפטובלסטומה).

1 מכל 10340 ילדים

הרקע הגנטי להתפתחותה של תסמונת בקווית׳ ווידמן הנו מורכב וסבוך. כדי שהתסמונת תתפתח יכולים להתרחש מספר שינויים באזור הגנטי המצומצם שנמצא על גבי הזרוע הארוכה של כרומוזום 11 (11p15.5).

שינויים עדינים אלה, שפועלים דרך מנגנון שנקרא מתילציה גנטית, מפריעים לביטוי התקין של גנים שתפקידם לבקר את הגדילה התקינה של הגוף. בהיעדרם נוצרת אותה גדילת יתר שמאפיינת את הלוקים בתסמונת.

מקרים אחרים עשויים לנבוע כתוצאה מעותק כפול של האזור הגנטי שהתקבל מהאבא, בניגוד למצב התקין בו עותק אחד בלבד מתקבל מהאב, בעוד עותק שני מגיע מהאם. מצב גנטי זה נקרא uniparental disomy או בקצרה, UPD.

אף על פי ששני עותקים הם לרב כל מה שנחוץ לתפקוד גנטי תקין, עותק כפול שהתקבל מהורה אחד גורם לשיבושים בקריאה של הגנים ובהתאם לכך גם בביטוי שלהם.

במקרים נדירים עוד יותר, תסמונת בקווית׳ ווידמן נגרמת בגלל מוטציה כלומר, פגיעה או שינוי נקודתי בגן ספציפי, כמו למשל מוטציה בגן CDKN1C.

אבחון טרום לידתי של בקווית׳ ווידמן

כיוון שמרבית המקרים של תסמונת בקווית׳ ווידמן אינם מועברים בתורשה מההורים, לרוב לא ניתן לחזות את התסמונת לפני הכניסה להריון.

אולם מספר בדיקות במהלך ההריון עצמו עשויות לרמז על קיומה של תסמונת גנטית כלשהי. מאפיינים שונים בסקירת המערכות, כמו פגמים בדופן הבטן, הגדלת איברים, הפרעות בכליה ועובר שגדול למשקל גילו הסטנדרטי, יכולים לעורר את החשד לתסמונת, בפרט כאשר הם מגיעים יחד, שאז הרופא שמלווה את מעקב ההריון מחוייב להפנות את האם ההריונית לביצוע דיקור מי שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי.

ללא כל קשר לרמת החשד של קיום התסמונת בקרב העובר המתפתח, בדיקות גנטיות זמינות מהוות הלכה למעשה דרך מומלצת לאבחון מוטציות גנטיות שקשורות לתסמונת בקווית׳ ווידמן.

בדיקות אלה נלקחות לרוב דרך דגימת חומר הדנ״א העוברי, דרך דגימת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר ובהמשך באמצעות בדיקת הצ'יפ הגנטי כאמור.

לאור זמינותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי מזה שנים ארוכות ולאור העובדה שבאמצעותה ניתן לאבחן חסר מזערי ב-11p15.5 לצד מאות מוטציות גנטיות אחרות, כבר בשלבי ההריון הראשוניים, קיימת חובה רפואית למתן הסבר מלא ומפורט אודות חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר.

במילים אחרות, כל רופא נשים המלווה את מעקב ההריון של כל אשה, ללא הבדלי גיל וללא קשר למצב ההריון ולבעיות גנטיות במשפחה, חייב להסביר לאשה ההריונית אודות האפשרויות העומדות בפניה ובכלל זאת, האפשרות לעבור דיקור מי שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי, בעיקר בשל האפשרות לאבחן בבדיקות אלו מאות רבות של מוטציות גנטיות, חלקן מוטציות חדשות De Novo, שאינן בהכרח תורשתיות ועלולות להתפתח לראשונה בעובר.

בדיקות אלו כאמור, יסייע לאבחן גם את המוטציה הגנטית שגורמת לתסמונת בקווית׳ ווידמן, ובמקרה כזה יוכלו ההורים לעתיד לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההריון או הפסקתו, לאור השפעותיה האפשריות של המוטציה הנדירה.

נכון להיום, אין כל סיבה לכך שהתסמונת המורכבת לא תאובחן במהלך ההריון, באמצעות בדיקות גנטיות זמניות ולעיתים אף באמצעות סקירת מערכות כאמור.

מרגע האבחנה ועד חיים שלמים של טיפול

אבחון טרום לידתי מאפשר כאמור להורים, למשפחה ולצוות הרפואי המטפל לקבל החלטות מושכלות בנוגע להמשך ההריון ולהיערך לדרישות השונות של גידול ילד עם תסמונת בקווית׳ ווידמן במהלך ההריון, סביב הלידה ובהמשך חייו.

כך לדוגמה העובדה שילדים אלו נוטים לצניחה של רמות הסוכר (היפוגליקמיה) סביב הלידה דורשת תשומת לב רפואית מיוחדת החל מרגע הלידה.

מעקב אחר מומים כליתיים שונים ובעיקר גידולים סרטניים הנו נחוץ במיוחד, בפרט בשנתיים הראשונות לחיים, אז הסיכון לפתח גידולים הוא הגדול ביותר, למרות שהסיכון נמשך לאורך חייו של הלוקה בתסמונת.

עם זאת, בטווח הרחוק, ילדים עם תסמונת בקווית׳ ווידמן בדרך כלל מתבגרים וחיים היטב, עם תוחלת חיים נורמלית, ללא פגיעה אינטלקטואלית.

הם נוטים לסבול מסיבוכים רק בעקבות מצבי ילדות שלא טופלו כראוי, מה שמחזק עוד יותר את חשיבות התזמון של האבחנה ומתן סל שירותים הוליסטי ומקיף לביטויים השונים של התסמונת בקרב הילד הספציפי.

התסמונת אובחנה רק לאחר הלידה?

במקרים של אבחון תסמונת בקווית׳ ווידמן רק לאחר הלידה, מבלי שהרופא שליווה את מעקב ההריון הסביר להורים על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בזמן ההריון ובכלל זאת, דיקור מי שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי, יכול והמדובר על רשלנות רפואית.

לכן ובכל מקרה של אבחון תסמונת גנטית רק לאחר הלידה, מומלץ כי ההורים יפנו לקבלת ייעוץ משפטי פרטני, באמצעות עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית.

משרדנו מייצג תובעים במאות מקרי תביעה שהוגשו בשל רשלנות רפואית באבחון מוקדם של מוטציות גנטיות, מקרים שבהם הרופאים טעו והתרשלו כאשר לא יידעו את ההורים לגבי האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בזמן ההריון ורק לאחר הלידה, התברר כי נולד/ה תינוק/ה הלוקה במוטציה גנטית קשה שאותה ניתן היה לאבחן בקלות יחסית כבר בתחילת ההריון.

ניתן לפנות ולהתייעץ עם עורכי הדין במשרד, בכל מקרה של אבחון תסמונת בקווית׳ ווידמן ועל מנת לעריך האם ניתן יהיה לבסס עילה להגשת תביעת פיצויים גם במקרה שלך.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (3)

5 stars - based on 3 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה