בבדיקה שערך "ידיעות אחרונות" על סמך מדדים שקבע משרד הבריאות ובה השתתפו 28 מרכזים רפואיים בארץ, התגלו נתונים חשובים בכל הנוגע לרמת הבטיחות בבתי החולים בישראל, נתונים שכל אזרח במדינה היה רוצה וחייב להכיר.
מדובר ברשימה מפורטת, שמדרגת את בתי החולים לפי רמת בטיחותם - בתי החולים הבטוחים ביותר ובתחתית הרשימה, אלו שממש כדאי לנו להיזהר מהם.
המדדים לבחינת רמת הבטיחות בבתי החולים נקבעו על ידי משרד הבריאות לפני כשנה. מדובר במבחני בטיחות שמטרתם העיקרית היתה ועודנה לעודד בתי חולים לעמוד בדרישות הבטיחות, בתמורה למתן תמריצים כלכליים. כך בשאיפה יצליחו להעלות את רמת הבטיחות בכלל המרכזים הרפואיים בארץ.
נציין, שבתי החולים הבטוחים ביותר לפי ממצאי הבדיקה הם שניידר, השרון ומאיר ולעומתם בתחתית הרשימה נמצאו בתי החולים הדסה עין כרם, יוספטל והר הצופים.
בסקירה שלפניך נדון בממצאי הדו"ח ונשווה את הנתונים לאלו שעלו בדו"ח בתי החולים המזוהמים בישראל, שפרסם משרד הבריאות לציבור הרחב בינואר 2018.
מבחן הבטיחות השנתי בדק ומצא
הבדיקה האחרונה שנערכה ושבעקבותיה פורסם דירוג בתי החולים הבטוחים בארץ, לא נעשתה כלאחר יד ומדובר היה בתהליך ממושך ומעמיק.
איפה בדקו?
המקומות שנבדקו היו חדרי ניתוח, חדרי מיון, מכוני דימות, בנק הדם ובתי מרקחת.
מה בדקו?
נבדקו שני פרמטרים, האחד הוא התנהלות בטיחותית של בית החולים בתהליכים רפואיים והשני הוא התוצאות בכל אירוע בטיחות.
את הנתונים שנתקבלו במבדק שיכללו לכדי לציון סופי, שהתבסס הן על הדיווח שהעביר בית החולים למשרד הבריאות והן על סוקרים חיצוניים ומוסמכים שבדקו את התנהלות בית החולים.
איך בדקו?
כדי לקבל את המדדים האמורים נבחנו בתי החולים במגוון מישורי בטיחות וביניהם:
זיהוי המטופל - האם נערך זיהוי מטופל כדי למנוע מצב שחולה מקבל תרופה של חולה אחר או שסניטרים מעבירים אותו למחלקה הלא נכונה. בנוסף, נבדק האם הרופא שנותן למטופל ייעוץ מוודא טרום הייעוץ את כלל הפרטים האישיים והרפואיים של החולה.
בחדרי ניתוח – האם נעשית ספירה של כל הציוד לפני ובתום הניתוח כדי לוודא שלא נשאר ציוד רפואי מהניתוח בגופו של המטופל. כמו כן, האם מסמנים הרופאים המנתחים את האיברים שמיועדים לניתוח על פי הכללים שנקבעו במשרד הבריאות.
הכשרות צוות רפואי וסיעודי – האם הצוות הרפואי והסיעודי עובר הכשרות בטיחות, האם התשתיות בבית החולים עומדות בכללי בטיחות, האם מתקיימות שיחות עם הצוות על מנת להבין מה מידת בקיאותם ומודעותם בנושאי הבטיחות.
שיפור הבטיחות – אילו פרויקטים נעשו בבית החולים במטרה לשפר את הבטיחות, האם מנתחים את האירוע במקרה של תקלת בטיחות והאם באמת מפיקים לקחים ומסקנות מכל אירוע בטיחות.
כמה תקריות בטיחות היו – כמה אירועי בטיחות התרחשו בבית החולים ובנוסף, כמה אירועים שבהם כמעט נגרם נזק למטופל והאירוע נמנע בדקה התשעים קרו.
כמה דווחו למשרד הבריאות – כמה מסך האירועים שאירעו וכמה מסך האירועים שכמעט קרו דווחו והאם לבית החולים יש שאיפה להפיק לקחים מאירועים שכאלו כדי למנוע אסונות עתידיים.
בהתאם למדדים לעיל, זוהי רשימת בתי החולים שנמצאו הכי בטוחים בארץ בסדר יורד מבית החולים הבטוח ביותר להכי פחות בטוח:
-
שניידר (94.8)
-
השרון רבין (94.8)
-
מאיר (93.5)
-
זיו (91.8)
-
בני ציון (91.2)
-
איכילוב (90.5)
-
בלינסון רבין (89.8)
-
כרמל (89.6)
-
סנט וינסנט (89)
-
רמב"ם (88.6)
-
אסף הרופא (88.3)
-
מעייני הישועה (87.2)
-
בית החולים הסקוטי (87)
-
בית חולים המשפחה הקדושה (86.8)
-
פוריה (86.3)
-
העמק (85.1)
-
לניאדו (84.5)
-
הלל יפה (83.7)
-
סורוקה (82.4)
-
נהריה (82.3)
-
קפלן (82)
-
שיבא (79.6)
-
וולפסון (71.9)
-
ברזילי (69.1)
-
שערי צדק (68.8)
-
הדסה עין כרם (68.8)
-
יוספטל (67)
-
הדסה הר הצופים (56.4)
קראו עוד: איפה כדאי ללדת? דוח מצב הלידות בבתי החולים בישראל
בטוח אבל מזוהם?!
במשרד הבריאות נמסר שהם מתכוונים לתמרץ החל מהשנה הבאה את בתי החולים שיוכיחו רמת בטיחות גבוהה וכן את בתי החולים שיוכיחו שיפור משמעותי מהציון שקיבלו בדו"חות הקודמים.
זה טוב ויפה שרוצים לתמרץ כדי לעודד בטיחות, אבל העניין שמסתתר בין השורות הוא שבין הדו"ח המדובר לדו"ח האחרון שפורסם, בנוגע למידת הזיהומים בבתי החולים בארץ, יש חוסר קוהרנטיות מובהק.
כפי שרובכם יודעים, בחודש ינואר האחרון חשף משרד הבריאות דו"ח זיהומים בבתי החולים בארץ. לפי ממצאי הדו"ח, בבתי החולים השונים בישראל נדבקים כל שנה בזיהומים כ-6000 אנשים ומעל 10% מהם מאבדים את חייהם.
בראש הרשימה של בתי החולים הכי מזוהמים בארץ כיכב לא בגאון בית החולים רמב"ם בחיפה, שבאופן מפתיע קיבל בדירוג הבטיחות ציון גבוה, 88.6, מקום 10.
יתרה מכך, אם נמשיך ונשווה בין דו"ח הזיהומים לדו"ח הבטיחות, נגלה שבבית החולים שיבא נרשם אחוז הזיהומים הנמוך ביותר ואילו במדד הבטיחות קיבל שיבא ציון לא מזהיר בכלל, רק 79.6, מקום 22 מתוך 28.
במעמד זה מוכרחים לעצור ולשאול איך יתכן שקיימים הבדלים כל כך מהותיים בין הדו"חות, שהרי מדובר בנושאים שקשורים זה לזה כמעט באופן מוחלט.
אם אין בטיחות יש זיהומים ואם יש זיהומים אין ביטחון. הגיע הזמן שנעצור ונברר. מה אומרים לנו ומה אנחנו באמת יודעים על בתי החולים?
עו"ד עופר סולר מומחה לרשלנות רפואית מסביר
המצב הקיים בארץ בבתי החולים דורש טיפול וככל שיושם דגש על פתרון בעיות הבטיחות וכן על נושא ההידבקות בזיהומים, כך ייטב.
לא יתכן שמדי שנה מתרחשים בישראל אלפי מקרי מוות בבתי חולים בשל חוסר הקפדה על כללים שאמורים להיות מובנים מאליהם ובמקרים מסויימים בשל רשלנות רפואית חמורה.
לא ייתכן שדו"ח אחד יציג מסקנות חיוביות לגבי בית חולים מסוים ודו"ח אחר, שלכאורה מדבר על נושא שונה אבל בפועל דן באותן סוגיות, יציג מצג שונה ושלילי. זוהי לראייתי, איננה שקיפות אמיתית.
אוסיף ואדגיש, שאם נפגעת כתוצאה מאירוע בטיחות בבית חולים או שאתה או מישהו מבני משפחתך נדבקתם בזיהום במהלך אשפוז בבית החולים, חשוב שתדע שיש מה לעשות ובכל אופן, מומלץ מאוד לא לפעול לבד ולפנות להתייעצות עם עורך דין מנוסה על מנת לבדוק את נסיבות הפגיעה ותוצאותיה.
לאור הממצאים של הדו"ח האחרון שפורסם וכמו כן, לאור ממצאי הדו"ח מחודש ינואר, אני מגנה את אוזלת היד של המדינה בטיפול בבעיות הבטיחות והזיהומים.
אני קורא באופן אישי לכל מי שנפגע כתוצאה מאירוע בטיחות ו/או זיהום במהלך אשפוז בבית חולים ברחבי הארץ, לא לעבור על כך בשתיקה!
קראו עוד: הקמת ועדת בקרה ואיכות בבית חולים בישראל