טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

משמעותה של מחיקה באזור 17q12 על כרומוזום 17

מחבר: 12:27 22/05/2022

החומר הגנטי של בני האדם מסודר ב-46 כרומוזומים שנמצאים בכל אחד מתאי הגוף ומסודרים ב-23 זוגות, כאשר על גבי כרומוזום 17 יש מאות גנים החיוניים לתפקוד שלנו וחסרים או שינויים בו עשויים לגרום לתסמונות מורכבות ומחלות חשוכות מרפא.

כך לדוגמא, מחיקה Deletion באזור 17q12 עלולה להוביל לפגיעה משמעותית במערכת השתן ובכליות ולגרום לתופעות על הספקטרום האוטיסטי ולבעיות פסיכיאטריות משמעותיות.

בסקירה המפורטת שלפניך נסביר בפרטים את החשיבות הרבה שבמתן הסבר רפואי מקיף וברור, לכל אשה בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, אודות חשיבותן של הבדיקות הגנטיות הזמינות עבורה ובמיוחד בדיקת סיסי שליה או דיקור מי שפיר לצ'יפ גנטי.

הסיבה לכך שההסבר והבדיקות כה חשובות הנה האפשרות לאבחן בדיוק רב מחיקה אפשרית באזור 17q12 באמצעות בדיקת השבב הגנטי, עוד בשלבי ההריון המוקדמים ובכך לאפשר להורים לעתיד לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההריון או הפסקתו, בשל המשמעות האפשרית של לידת ילד/ה הלוקה בחסר ופגיעה כאמור בכרומוזום 17.

הלכה למעשה וכפי שעולה ממחקר מקיף שנערך בישראל, ניתן לאבחן מוטציות גנטיות ולו הקטנות ביותר, ב-1 מתוך כ-100 הריונות תקינים לכאורה, באמצעות בדיקת שבב גנטי ועובדה זאת מחייבת את רופאי הנשים להסביר לפרטים לכל אשה בהריון על האפשרויות לעבור בדיקות גנטיות כאמור ובכך למעשה, להקטין למינימום ולמזער את האפשרות ללידת ילד/ה הלוקה במחיקה בזרוע הארוכה של כרומוזום 17 או באחת ממאות מוטציות גנטיות אחרות.

משמעותה של מחיקה באזור 17q12 על כרומוזום 17

מחבר: 12:27 22/05/2022

חשוב להכיר: כרומוזום 17

הכרומוזומים בגופנו מסודרים ב-23 זוגות, כשכל כרומוזום (פרט לזוג כרומוזומי המין) מגיע בשני עותקים, האחד מורש מהאם והשני מהאב. הכרומוזומים ממוספרים מהארוך אל הקצר, כך שכרומוזום 17 הוא לא מהארוכים ביותר אך חשיבותו רבה בהחלט.

כרומוזום 17, ממש כמו שאר הכרומוזומים, בנוי בצורת שתי זרועות, קצרה (p) וארוכה (q), עליהן נמצאים הגנים, שממופים באמצעות מספרים. בסך הכל, בכרומוזום 17 נמצאים כ-1200 גנים והוא מהווה 2.5%-3% מהחומר הגנטי שלנו.

כרומוזום 17 הוא מיוחד למדי משום שעבר שינויים רבים במבנהו במשך אלפי ומיליוני הדורות שעברו. באופן מפתיע, כרומוזום 17 של האדם דומה לכרומוזום 11 של העכבר ועבר שינויים רבים יותר מכל כרומוזום אחר לאורך ההיסטוריה הגנטית של המין האנושי.

כרומוזום זה גם יוצא דופן בזכות היותו בעל הצפיפות הגנטית השנייה בגודלה בכל הגנום האנושי. בין מאות הגנים החשובים שבכרומוזום, ישנם כאלה שהנם בעלי חשיבות קריטית בכל הנוגע להופעתן של מחלות נפוצות כמו סרטן השד, או NF1 הקשור לתסמונת נוירופיברומטוזיס.

נדגיש שוב כי חלק ניכר מהשינויים והמוטציות האפשריים בכרומוזום 17 ניתנים לאבחון באמצעות בדיקות גנטיות כגון: בדיקת השבב הגנטי, בדיקת אקסום ובדיקת NIPT, כפי שנסביר בהרחבה בהמשך הדברים.

מחיקה מזערית בזרוע הארוכה 17q12

במקרים מסוימים, יכול להיווצר חסר (או מחיקה) של אזור q12 על גבי כרומוזום 17, כאשר ברוב המקרים המדובר על מוטציה חדשה De Novo.

מחיקה של אזור זה, שאינו גדול ונמצא על גבי הזרוע הארוכה של הכרומוזום, גורמת לתסמונת בעלת תסמינים מגוונים, כאשר הבולטים שבהם הנם תופעות על הספקטרום האוטיסטי, בעיות פסיכיאטריות ופגיעה בהתפתחות ותפקוד של מערכת השתן והכליות.

נציין כי מחקרים מבוססים הוכיחו כי ניתן לאבחן מחיקה בזרוע הארוכה של כרומוזום 17, באזור q12, ב-1 מתוך 500 מקרים של אוטיזם וב-1 מכל כ-1000 מקרים מאובחנים של סכיזופרניה.

בין השינויים הנגרמים עקב מחיקה של 17q12 ניתן להצביע על חוסר תפקוד חמור המוביל לכשל כלייתי עוד לפני הלידה, כאשר ישנם גם עוברים עם מחיקה של 17q12 המפתחים ציסטות בכליות ללא השפעה מחייבת על תפקודן של הכליות.

פגיעה אפשרית נוספת במקרים של חסר 17q12 היא הופעה של סוכרת גנטית (MODY) בעשור השלישי לחיים לערך.

מעבר לכך וכפי שציינו, מחצית מהילדים עם תסמונת זו סובלים מתופעות של עיכוב התפתחותי ובמיוחד מפגיעה בהתפתחות השפתית, מלקות אינטלקטואלית והפרעות פסיכיאטריות והתנהגותיות ובין השאר הפרעה על הרצף האוטיסטי, סכיזופרניה, חרדה ואף הפרעה דו קוטבית.

נכון למועד כתיבת שורות אלו זוהו כ-15 גנים עיקריים על הזרוע הארוכה של כרומוזום 17 באזור 12, שאחראיים לתסמונת של אוטיזם ועיכוב התפתחותי, כאשר הבולטים שבהם הנם הגן HNF1B והגן LHX1, בעוד הגן RCAD הוא שאחראי לבעיות במערכת השתן ובכליות.

שינויים ופגיעות נוספות של כרומוזום 17

כמו שציינו כרומוזום 17 הוא אתר צפוף מאד בגנום האנושי, כך שקיימות הפרעות רבות הקשורות לשינויים, מחיקות והכפלות על גבי הכרומוזום.

להלן חלק מהתסמונות המוכרות הנובעות מפגיעה בכרומוזום 17:

הכפלה של אזור 17q12

לא רק מחיקה של אזור זה, אלא גם הכפלה שלו, כך שיש שלושה עותקים, יכולה לגרום למנעד רחב של פגיעות התפתחותיות וקוגניטיביות. ילדים הנפגעים מתסמונת זו יכולים לסבול מפגיעה אינטלקטואלית, עיכוב התפתחותי ומגוון רחב של עיוותים גופניים.

לוקמיה פרומיאלוציטית חריפה (APL)

סוג זה של סרטן הדם מאופיין בטרנסלוקציה, שהיא החלפה בין חלקים של שני כרומוזומים 17 ו-15. בעקבות השינויים במבנה הגנום, תאי הדם אינם מתפתחים כראוי ונוצר עודף של כדוריות דם לא בשלות, שפוגעות בתפקוד מח העצם.

שרקו-מארי-טות׳

תסמונת זו, הנגרמת בהכפלה של אזור p12 בכרומוזום 17, גורמת לפגיעה בעצבים ברחבי הגוף. פגיעה זו גורמת לניוון שרירים ופגיעה ביכולת החישה בגפיים.

תסמונת סמית מגניס SMS

תסמונת גנטית הנובעת ממחיקה מזערית בזרוע הקצרה של כרומוזום 17 באזור 17p11.2 ועלולה לגרום למגוון רחב של הסתמנויות, בעלות השפעה ניכרת ומשתנה בכל מקרה לגופו ובהתאם להיקף המחיקה הגנטית. קראו עוד על תסמונת סמית מגניס

אבחון טרום לידתי של 17q12 Deletion

במיעוט המקרים החסר המזערי בזרוע הארוכה של כרומוזום 17 יכול לעבור בתורשה מאחד ההורים, ובמידה ולאחד ההורים יש חסר ידוע של אזור זה הסיכוי להעביר אותו לעובר עומד על 50 אחוזים. נציין עוד כי ברוב המקרים התורשתיים ההורה סובל בעצמו מהפרעה פסיכיאטרית מוכרת.

עם זאת, ברוב המקרים מדובר בחסר שנוצר לראשונה בעובר, כמוטציה טריה, ללא כל עדות לחסר אצל אחד ההורים.

לא ניתן לקבוע בוודאות עד כמה החסר המזערי בזרוע הארוכה 17q12 של כרומוזום 17 נפוץ באוכלוסייה הכללית, אך מהנתונים העדכניים ביותר שקיימים נכון למועד כתיבת שורות אלו, ניתן להניח כי המדובר על מקרה 1 לכל 20,000 לידות.

למרות זאת, ישנם מספר מחקרים חשובים המציינים כי המדובר על אחת מ-10 הפגיעות הגנטיות הנפוצות ביותר בקרב ילדים עם עיכוב התפתחותי ומי שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי, כאשר ניתן לקבוע כי המוטציה 17q12 מופיעה אצל 1 מכל 500 ילדים על הספקטרום.

ראוי להדגיש כי תסמונת 17q12 נתגלתה לראשונה באמצעות השימוש בבדיקת צ'יפ גנטי ומכאן שניתן לאבחן אותה, בשלב העוברי, באמצעות הבדיקה הגנטית הזמינה לכל אם בהריון.

במילים אחרות, במידה ורופא הנשים המלווה את מעקב ההריון, כל מעקב הריון של כל אשה ללא יוצא מן הכלל, יסביר וימליץ לבצע בדיקת סיסי שליה או דיקור מי שפיר לצי'פ גנטי, ניתן יהיה לאבחן כבר בשלבי ההריון הראשוניים ובדיוק ניכר, חסר בזרוע הארוכה של כרומוזום 17 כאמור, שכן בדיקת צ׳יפ גנטי (CMA) הנה דרך פשוטה ומדוייקת לזיהוי מחיקה של 17q12.

בבדיקת השבב הגנטי מתבצע ריצוף של ה-DNA, המאפשר כאמור לזהות 17q12 Deletion וכן מגוון רחב של מוטציות גנטיות אחרות, ומכאן שכל אשה חייבת לשקול ברצינות רבה את ביצועה של הבדיקה הכרוכה בדגימה של מי השפיר, לאחר שהרופא הסביר לפרטים את הנושא, על מנת לאפשר לאם ההריונית לקבל החלטה מושכלת לגבי ניהול ההריון כאשר מלוא המידע הרפואי הזמין נמצא ברשותה.

בדיקות גנטיות נוספות שעשויות לאבחן בדיוק ניכר מחיקה של 17q12 הן בדיקות ממוקדות לאזור זה שעל הכרומוזום, אותן ניתן לעשות במידה וקיים חשד ספציפי לחסר של 17q12 ובין השאר המדובר על בדיקת FISH בדיקת PCR ובדיקות אחרות.

בשנים האחרונות עולה קרנן של הבדיקות הגנטיות הבלתי-פולשניות המוכרות בשם NIPT, המתבצעות באמצעות בדיקת דם פשוטה מדם האם, כאשר יתכן בהחלט שעם ההתקדמות הטכנולוגית המהירה של בדיקות ה-NIPT ניתן יהיה לעשות שימוש גם בטכנולוגיות אלה עבור אבחון מדויק של מיקרו מחיקות / הכפלות בכרומוזום 17 ובכרומוזומים האחרים.

לאור האמור, ניתן לקבוע בוודאות רבה כי ביצועה של בדיקת סיסי שליה או דיקור מי שפיר לצ'יפ גנטי, תאבחן במידת דיוק רבה מחיקה אפשרית של הזרוע הארוכה 17q12 כבר בשלבים הראשוניים של ההריון, שאז ההורים יוכלו לקבל החלטה מושכלת לקבל ניהול ההריון.

חסר ב-17q12 אובחן לראשונה רק לאחר הלידה?

לצערנו הרב ולצערן של משפחות רבות בישראל, ישנם עדיין לא מעט מקרים שבהם האבחון של המוטציה הגנטית מתבצע רק לאחר הלידה, ובדרך כלל עד גיל 2-3. הסיבה העיקרית לכך נובעת מהתנהלות רשלנית של רופאי הנשים המלווים את מעקב ההריון של האם, במסגרת קופת החולים ולעיתים אף במסגרות פרטיות.

בכל מקרה של אבחון חסר מזערי באזור 12 של הזרוע הארוכה של כרומוזום 17 רק לאחר הלידה, כאשר הרופא לא הסביר להורים כבר בתחילת ההריון על האפשרות לעשות בדיקות גנטיות, תקום להורים עילה להגשת תביעת פיצויים בטענה של הולדה בעוולה.

אם הילד או הילדה שלך אובחנ/ה עם מחיקה 17q12 בשלב כלשהו, רק לאחר הלידה, מומלץ בהחלט ליצור קשר ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית, על מנת לבחון את מהלכו של מעקב ההריון ולהעריך את איכות הטיפול הרפואי שקיבלת.

משרד סולר קפלינסקי מטפל במספר תביעות פיצויים שהוגשו בעילת הולדה בעוולה, במקרים של פגיעות קשות בילדים שאובחנו רק לאחר הלידה עם מוטציות של כרומוזום 17 ואנו עומדים גם לרשותך בכל שאלה בנושא.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע () | דירוגים ()

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36