רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

מעל 25 שנות ניסיון והתמחות מיוחדת בתביעות רשלנות רפואית על רקע גנטי. לרשותכם, תובעות ותובעים, הורים לילדים - עד למיצוי זכויות מלא.

לחצו לפניה וייעוץ אישי >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית
עורכת דין אדרה רוט רשלנות רפואית: גנטיקה הריון ולידה

ייצוג בתביעות רשלנות רפואית עם התמחות מיוחדת בתחום הגנטיקה, עם מעל 25 שנות ניסיון מקצועי.

לקבלת חוות דעת מקצועית >>

פסק דין תקדימי בנושא שיקולים תקציביים בטיפול רפואי

מחבר: 11/10/2011 13:17

נהלים של מוסדות רפואיים וחובותיהם של רופאים כלפי חולים

בדיון משפטי שהתקיים לאחרונה (1199/07), קבעה כבוד השופטת מיכל אגמון – גונן, קביעה תקדימית לפיה: רופאים לא יהיו רשאים לכלול שיקולים תקציביים בהחלטות רפואיות ואם יעשו כן, התנהלותם עלולה להיחשב רשלנות רפואית. מוסדות רפואיים ישאו באחריות גם הם, אם יאפשרו לשיקולים מנהליים ותקציביים להוביל להחלטות רפואיות שגויות.

זה לא סוד, שבמקרים רבים רופאים נמצאים תחת לחצים שונים המופעלים על ידי מעסיקיהם ובחלק מהמקרים, החלטותיהם הרפואיות עלולות להיות מבוססות בין השאר על שיקולים שנוגעים לטובת המוסד הרפואי ולא לטובת החולה.

פסיקתה של השופטת אגמון – גונן, למעשה, קובעת קביעה תקדימית לפיה גם אם הרופא יפעל בהתאם להנחיות מעסיקיו, הוא עשוי להיחשב כרשלן במקרים של גרימת נזק כתוצאה מהחלטות רפואיות שגויות, הנגועות בשיקולים כלכליים.

האם רשלנות של מוסד רפואי פוטרת את הרופא מאחריותו?

השאלות העיקריות בהן נתבקשה השופטת להכריע, היו האם רשלנות רפואית של מוסד רפואי פוטרת את הרופא מאחריותו ומחובתו כלפי החולה והאם במקרה שלפנינו, שיקולים תקציביים גרמו לרופא לשחרר חולה בטרם עת מבית החולים. חולה שמאוחר יותר, הגיע לביתו, התמוטט, הובהל לחדר מיון בבית חולים ושם קפח את חייו כתוצאה מזיהום.

הרקע לדיון בנושא הרשלנות

ולדימיר רכטמן ז"ל, בגיל 73 אושפז בבית החולים לצורך ביצוע ניתוח מעקפים, שבוצע בסיוע של ד"ר רביב. בשבוע שאחרי הניתוח, שהה החולה במחלקת הטיפול הנמרץ ובמחלקת האשפוז הפנימית ומהלך ההחלמה שלו מהניתוח היה תקין ואופייני לכל אדם בגילו, העובר ניתוח מעקפים.

בחלוף שבוע, עלה חומו של המנוח וניתנו לו תרופות להורדת החום. לאחר שראו רופאיו כי התרופות עוזרות בהורדת החום לשעות ספורות בלבד, נלקחה בדיקת דם וניתן לו טיפול אנטיביוטי – כפי שמקובל לעשות במקרים של זיהום ודלקות לא זיהומיות של קרום הלב.

לקבלת סיוע מעורך דין מקצועי ומיומן לחץ: פניה דיסקרטית לקבלת סיוע

ביום למחרת, היה זה יום שישי והחוםשוב עלה, לאחר מכן היה במגמת ירידה, והרופאים ציינו כי אם מצבו יאפשר זאת ישוחרר החולה מבית החולים ביום א'. בדיקת הדם שנלקחה מהחולה טרם בוצעה, כי המעבדה לא עבדה במהלך סוף השבוע, אך ד"ר רביב החליט לשחרר את החולה ביום א', מאחר והחום המשיך לרדת.

החולה הגיע לביתו ולאחר שעה מצבו התדרדר, הוא הובהל לבית חולים אחר, בו ניתן לו טיפול אנטיביוטי כללי בניסיון לייצב את מצבו. רק למחרת התקבלו תוצאותיה של בדיקת הדם, בה זוהה חיידק ורק אז, ניתן לו טיפול אנטיביוטי נגד אותו חיידק ספציפי. כעבור 4 ימים נפטר החולה ובמסגרת ניתוח לאחר המוות, נקבע כי ולדימיר רכטמן ז"ל נפטר כתוצאה מזיהום בדם וקריסת מערכות בשלב הסופי.

לאחר מותו, הגישה אלמנתו קובלנה למשרד הבריאות, וועדת הבדיקה שמונתה בעקבותיה, ייחסה לד"ר רביב רשלנות רפואית בכך ששחרר את החולה מבית החולים. בעקבות ממצאי הוועדה, הוגשה קובלנה לשר הבריאות וד"ר רביב הואשם ברשלנות חמורה.

המלצות הוועדה שמינה שר הבריאות, היו לתלות את רישיונו של ד"ר רביב למשך שלושה חודשים. שר הבריאות האציל את סמכויותיו לשופט זיילר, שהחליט לקבל את המלצות הוועדה בכל הנוגע לד"ר רביב. על החלטה זו, ערער הרופא בפני השופטת אגמון – גונן.

טענות הרופא המערער

הרופא טען, בין השאר, כי המליץ לשחרר את החולה לבית ההחלמה "פרוקדיה", הנמצא סמוך לבית החולים, בו יהיה תחת פיקוח רפואי ולא כי ישוחרר לביתו. לטענתו, משפחת המנוח לקחה את החולה על דעת עצמה לביתו.

את היעדר הרישום הרפואי אודות ההמלצה לשחרר את החולה לבית ההחלמה ולא לביתו, מסביר הרופא באופן הבא:  ההמלצה לשחרר את החולה לבית ההחלמה לא צויינה במכתב השחרור עקב עניינים בירוקרטיים ומימוניים של בית החולים. לדבריו, אם החולה מופנה לבית ההחלמה מטעם בית החולים, על בית החולים לשאת בעלויות שהותו שם. לעומת זאת, כאשר מגיע החולה לבית ההחלמה "על דעת עצמו" קופת חולים היא זו שנושאת בעלויות.

באשר לתרבית הדם, טען הרופא כי ההחלטה לשחרר את החולה התבססה על הנחה שגויה, לפיה תרבית הדם תקינה. הרופא הניח שבדיוק כפי שבית החולים פועל 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה, כך גם המעבדה וכשאיש לא הודיע לו על ממצאים חריגים בבדיקה, הניח כי היא בוצעה ותוצאותיה תקינות.

פסק הדין – שיקולים תקציביים בהחלטות רפואיות הם רשלנות

בפסיקתה התייחסה השופטת להפניית החולה אל בית ההחלמה פרוקרדיה וציינה כי אין מחלוקת בנושא והסיבה לכך שהפניית החולה לא נרשמה בכתב, היא שיקולים תקציביים. העובדה כי מדובר בנוהל שהכתיב בית החולים, נוהל חמור כשלעצמו, אינה פוטרת את הרופא מאחריותו ומחובת הזהירות שהוא חב כלפי חולים. היה עליו להסביר למשפחת החולה את חשיבות העברתו לבית ההחלמה ולוודא כי כך עשו.

שחרור החולה מבית החולים, אי הפנייתו בכתב אל בית ההחלמה ואי הפעלת מעבדה בסופי שבוע – לפי קביעת בית המשפט הם נהלים רפואיים המוכתבים משיקולי תקציב. בית המשפט קובע כי אינו פוסל שיקולים מסוג זה בעת קביעת נהלים רפואיים, גם תרופות מסוימות אינן כלולות בסל הבריאות והדבר לגיטימי.

יחד עם זאת, על הרופאים להפעיל שיקול דעת נקי משיקולים תקציביים ועל הגופים שעוסקים במימון צרכים רפואיים לדעת כי תחול עליהם האחריות להחלטות רפואיות שגויות, שהתקבלו עקב שיקולים תקציביים.

שיקולי תקציב קיימים, אך עליהם להיות גלויים, כמו לדוגמא במקרים של תרופות אשר אינן כלולות בסל הבריאות. שחרור חולה, לכאורה משיקולים רפואיים, כאשר הלכה למעשה מאחורי ההחלטה לשחררו עומדים שיקולים תקציביים, הנו רשלנות והערעור נדחה.

לקבלת סיוע מעורך דין מקצועי ומיומן לחץ: פניה דיסקרטית לקבלת סיוע

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (2)

5 stars - based on 2 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה