רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

מעל 25 שנות ניסיון והתמחות מיוחדת בתביעות רשלנות רפואית על רקע גנטי. לרשותכם, תובעות ותובעים, הורים לילדים - עד למיצוי זכויות מלא.

לחצו לפניה וייעוץ אישי >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית
עורכת דין אדרה רוט רשלנות רפואית: גנטיקה הריון ולידה

ייצוג בתביעות רשלנות רפואית עם התמחות מיוחדת בתחום הגנטיקה, עם מעל 25 שנות ניסיון מקצועי.

לקבלת חוות דעת מקצועית >>

קשר השתיקה בין רופאים - במה מדובר?

מחבר: 17/12/2024 09:27

מן המפורסמות הוא, כי בין רופאים עמיתים למקצוע בישראל קיים קשר של טיוח, חיפוי ושתיקה בכל הנוגע לתביעות רשלנות רפואית.

במסגרת מדיניות זו, המתקיימת באופן בלתי מוצהר, רופאים בתחומים שונים אינם מוכנים לספק חוות דעת מומחה, אשר יש בהן להעיד על סטייה של הרופא הנתבע מסטנדרט ההתנהגות המצופה ממנו במסגרת מבחן הרופא הסביר והפרת חובת הזהירות אשר חלה עליו מכוח פקודת הנזיקין, ולקדם בכך הרשעה של קולגה לענף.

מגמה זו, אשר מתגברת עם השנים, מקשה על התנהלותם של עורכי דין, המייצגים נפגעים בהגשת תביעות רשלנות רפואית בהשגת ראיה מרשיעה נגד הרופא המטפל, הסגל הרפואי או המוסד הרפואי בכתליו בוצע המעשה או המחדל הרשלני.

כפועל יוצא, תיקי רשלנות רפואית רבים לא מגיעים לדיון משפטי, הצדק אינו נעשה ונפגעים אינם מקבלים את הפיצוי לו הם זכאים.

בסקירה החשובה והמעניינת שלפניך מסביר עורכת הדין אדרה רוט על מהותו ומשמעותו של קשר השתיקה בין הרופאים בישראל, וכיצד ניתן להתנהל על מנת לשפר את המצב מבחינה אוביקטיבית ולהקל על ציבור המטופלים.

הטעמים העומדים מאחורי קשר השתיקה בקרב הרופאים

למצב הדברים הנוכחי, במסגרתו חלק ניכר מהרופאים נותנים יד למדיניות סמויה אך ידועה ברבים, המקדמת קשר שתיקה וחסיון בתחומי התמחות שונים, מגוון טעמים. בין הסיבות העיקריות לכך:

בהיבט הבינאישי - חוסר נעימות קולגיאלית להתייצב נגד חבר למקצוע, להעיד נגדו ולתרום להאשמתו ברשלנות רפואית תוך פגיעה באמינותו והשם שרכש לעצמו. לא אחת מדובר בחברים אשר למדו יחד, מתראים באירועים והינם בעלי חוג מכרים משותף.

בהיבט האישי - חשש פן האיגוד הרפואי והרופאים האחרים בענף יוקיעו את נותן חוות הדעת מפורום האיגוד ויתנכלו לו ברמה המקצועית והאישית וכן מתגובת עמיתים למקצוע והמוסד הרפואי, אשר עשויים "לנקום" ברופא שחתר נגד המערכת, להכפיש את שמו  ולערער את המוניטין שיצר לעצמו.

החשש ממתן חוות דעת מרשיעה על קולגה לענף גובר ככל שמדובר ביציאה נגד רופא בכיר במערכת, זאת נוכח אפשרות של פעולת גורמים בעלי השפעה, אשר יעשו שימוש במעמדם ובקשרים שיצרו כדי להדיח את הרופא שנתן את חוות הדעת ולפגוע בו.

בהיבט המקצועי -  במקרי רשלנות רפואית מעורבים לא פעם מספר רופאים וקשה להצביע באופן מפורש על הגורם לרשלנות ובאיזה שלב ארעה. הרופאים מצידם עושים יד אחת ומעכבים תשובות ומתן התייחסות בנושא.

בנוסף, קיים חשש, כי מתן חוות דעת מרשיעה במקרה בודד יביא לפתיחת תיבת פנדורה, יעורר תביעות רדומות ויוביל לחקר מחדלים וארועי רשלנות נוספים תוך יצירת מדרון חלקלק, אשר עשוי לסכן את מעמד הענף הרפואי ולערער את התדמית, שנוצרה לגביו בקרב הציבור.

התוצאות שמכתיב קשר השתיקה בין רופאים הלכה למעשה

כיום, רק רופאים בכירים, אשר התבססו בעיסוקם וקנו לעצמם שם, נכונים לכתוב חוות דעת מרשיעות בתיקים בהם בוצעה רשלנות רפואית, וגם זאת תוך שמירה על אתיקה מסויימת של שתיקה, מחשש לעורר את זעם האיגוד הרפואי והממסד עליהם.

תובעים רבים אינם מצליחים להשיג חוות דעת רפואיות, הנדרשות כגיבוי לתיק ונאלצים לוותר על סכומי פיצוי, אשר מגיעים להם בצדק ובדין, לגנוז את תביעתם ולהיוותר עם נכויותיהם.

תיקי רשלנות רפואית רבים באים אל סיומם מחוץ לכותלי בית המשפט בכדי לא לפגוע בפרסטיז'ה והאמינות של רופאים או לסבכם כלכלית, במציאות משפטית, המעלה את סכום הפיצויים, הנפסקים בתביעות רשלנות רפואית לאורך השנים.

אלה שמצליחים להשיג חוות דעת מרופאים בכירים או נעזרים בחוות דעת של רופאים מחו"ל, נושאים בנטל הכספי של מימונן ומוציאים לצורך כך סכומי עתק מכיסם - מצב דברים, המצמצם את כמות התביעות, המוגשות בגין רשלנות רפואית, ומייעד ערוץ זה עבור בעלי אמצעים בלבד.

קיראו בהרחבה: רופאים אינם חסינים מתביעות רשלנות רפואית!

משקלה של חוות דעת רופא מומחה בתביעות רשלנות רפואית

בהיבט גיוס רופאים מומחים למתן חוות דעת נודעת חשיבות רבה, לכתיבת חוות הדעת על ידי רופא בכיר ומוערך, מן השורה הראשונה, וזאת כדי שייוחסו לה נפקות משפטית ומשקל בהכרעת התיק.

לצורך כך אין די בחוות דעת רופא זוטר, אשר מוכן להעיז ולצאת נגד המערכת ולנסות לרכוש באופן זה שם והכרה או שפועל ממניעי עשיית צדק ומיצוי הדין. מעגל הרופאים הבכירים בענפי ההתמחות השונים הינו מצומצם ביותר ולא ניתן להשיג את חוות הדעת הרצויה והמתאימה בנקל.

ההשלכות של קשר השתיקה בין רופאים והביקורת ציבורית

לקשר השתיקה בין הרופאים השלכות במישור המעשי והאתי כאחד, בעניינן נמתחת לא אחת ביקורת נוקבת על ציבור הרופאים ועל התנהלות האיגודים הרפואיים ומשרד הבריאות בסוגיה:

בפן הפרקטי - כתוצאה מקשר השתיקה וחוסר מוכנות של רופאים לצאת נגד עמיתיהם למקצוע, נפגעי מקרי רשלנות רפואית אינם מקבלים את סכומי הפיצוי, המגיעים להם כחוק ואשר עשויים לסייע במימון הטיפולים והתרופות להם הינם נזקקים.

במקרי מוות כתוצאה מרשלנות רפואית, לא מקבלים השארים את פיצויי זכאותם. העוולה המתבצעת בהקשר זה מתחדדת עוד יותר, שעה שכספי הפיצויים אינם משולמים בפועל מכיסו הפרטי של הרופא שהתרשל, כי אם מחברות הביטוח  במסגרת ביטוח אחריות מקצועית בו מכוסים הרופא המטפל והמוסד הרפואי.

בפן האתי מוסרי - מדיניות קשר השתיקה תורמת לכך שהצדק לא נעשה. רופאים רשלנים, אשר מקצועיותם לוקה בחסר, ממשיכים לאייש את המערכת ועשויים להזיק לקורבנות פוטנציאליים בעתיד, כאשר הטיוח והחיפוי אינה מאפשרים לטייב ולשפר את המערכת הרפואית בארץ.

ביקורת נוספת נמתחת על התנהלות משרד הבריאות, לפיה בהתעלמו מהתופעה נותן המשרד יד להתגברות מקרי רשלנות רפואית ונוהג באופן של הסתרת מידע, חוסר שקיפות והתחמקות מנטילת אחריות בכל הכרוך בתלונות, המוגשות נגד רופאים וחקירת ארועי רשלנות רפואית.

לטענת עורכי דין ואנשי משפט, גורם הדבר לאובדן אמון של ציבור החולים במערכת הבריאות ופניה לבתי המשפט במקום למוסדות הבירור והאתיקה של הממסד הרפואי.

מדיניות איגודי הרופאים במקרי הפרת קשר השתיקה

בימים האחרונים הובא לכותרות, כי איגוד הרופאים בתחום הגניקולוגיה בארץ ביקש להדיח גניקולוג בכיר,  אשר היה חבר באיגוד, בשל הפרת קשר השתיקה ומתן חוות דעת מרשיעות בתביעות רשלנות רפואית, נגד רופאים עמיתים ולטובת המטופלים.

יו"ר האיגוד הגניקולוגי נימק את המהלך במכתב, שהוציא לכלל הרופאים באיגוד, ובו טען, כי חוות הדעת, אשר כתב הגניקולוג המועמד להדחה, אינן נאמנות לכללי האתיקה המנחים, שקבעה ההסתדרות הרפואית בארץ.

הרופא המודח טען מצידו, כי הוא נאמן לאמת ובאמצעות שבירת מסורת השתיקה מבקש להבטיח פיצוי הוגן לנשים, אשר ניזוקו כתוצאה של רשלנות בתחום הגניקולוגיה ורואה בכך שליחות אנושית ומקצועית בחיזוק מעמד בריאות האישה ושמירה על זכויותיה.

התנהלות זו, של נקיטת סנקציה אישית ומקצועית נגד רופא, שפעל באופן אנטי ממסדי ובלתי לויאלי לכאורה, הינה דוגמא לאופן בו נוהג איגוד רופאים כלפי רופא שסרח והכפיש את שם חברו למקצוע במסגרת חוות דעת רפואית, המצביעה על רשלנותו. 

בואו לדבר איתנו בנושא קשר השתיקה ב: פורום רשלנות רפואית

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (6)

5 stars - based on 6 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה