רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עו"ד אדרה רוט עם למעלה מ-25 שנות ניסיון מסבירה על ראשי הנזק בתביעות פיצויים בשל רשלנות רפואית

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

כל הדרכים לתבוע על רשלנות רפואית ולקבל פיצויי על הנזק שלך!

פנה/י לתיאום פגישה >>

פסיקת פיצויי עתק בתביעת רשלנות רפואית

מחבר: 17/12/2024 09:00

תביעות רשלנות רפואית עוסקות בעיקרן בשאלת אחריות הגורם הרפואי-הנתבע לנזק שנגרם למטופל-התובע, ובדרישה לתשלום פיצויים בגין ראשי הנזק השונים שנגרמו למטופל.

במסגרת פסק הדין מיום 15.3.2018 אשר ניתן בהליך ת"א 53580-05-12 פלוני נ' שירותי בריאות כללית, אשר התנהל בבית המשפט המחוזי מרכז-לוד בפני השופטת טולקובסקי, נדון מקרה חריג יחסית של תביעת רשלנות רפואית.

בתביעה זאת מצד אחד, הנתבעים הודו באחריות לנזק שנגרם למטופל, דבר שהנו נדיר מאד בתביעות מסוג זה ואילו מצד שני, בית המשפט פסק לתובע פיצויי עתק, מעל לסך של 15 מיליון ₪.

התיק עסק בקטין שנולד בשנת 2009 בבית החולים כרמל בחיפה עם נזק מוחי קשה עקב רשלנות רפואית של הצוות הרפואי בניהול הלידה שלו, מאחר והצוות השתהה בחילוץ הקטין וזאת חרף הופעת האטות משמעותיות בקצב הלב כפי שהוצגו במוניטור העוברי.

לקטין נקבעו 100% נכות עקב שיתוק מוחין קשה בארבעת גפיו וכן 40% נכות בגין הפרעות בהיגוי ובדיבור.

עם זאת, במסגרת האבחון שנעשה לקטין נקבע כי חרף המגבלות הקשות בתנועה ובהתבטאות המילולית, תפקודו הקוגניטיבי-שכלי הנו תקין ביחס לגילו, אישיותו הנה מאד חברותית וכי הוא שיתף פעולה, השקיע מאמצים והצליח במטלות שהוצבו בפניו במסגרת האבחון.

כאמור, בית החולים הודה באחריותו לגרימת הנזק לקטין, כך שהמחלוקת שהתגלעה בין הצדדים עסקה בעיקרה בסוגיית הפיצויים שיש לפסוק לקטין בגין הנזק שנגרם לו.

כיצד נקבעו הפיצויים על ידי בית המשפט?

סוגיה הפיצויים בתביעה שבנדון עסקה בעיקר בשלוש הנקודות הבאות:

בסקירה שלפניך מביאה עורכת הדין אדרה רוט הסבר על פסק הדין החשוב ודרך חישוב הפיצויים לזכותו של התובע, שהגיעו לסכום חריג בהשוואה לפסקי דין קודמים שנתנו במקרים דומים.

סוגיית תוחלת החיים שצפויה לתובע

בעניין תוחלת החיים שצפויה לקטין, נחלקו הצדדים באופן מהותי. תוחלת החיים שצפויה כיום לגברים בישראל על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הנה גיל 80.

ככלל, הגורמים שידועים כגורמים שמקצרים תוחלת חיים הנם פיגור שכלי קשה או עמוק להבדיל מאינטליגנציה תקינה ויכולת לתקשר עם הסביבה, היעדר יכולת לאכול באופן עצמאי, מגבלה על כושר הניידות, היעדר שליטה על הסוגרים, מחלות נלוות שבעלי פגיעה מוחית חשופים אליהן, כגון אפילפסיה, ומחלות נלוות אחרות כגון חירשות, עיוורון וכיו"ב.

כושר הניידות, הליכה באופן עצמאי או ריתוק לכסא גלגלים, היום ובעתיד לבוא, נחשב לגורם המשמעותי ביותר מבין הגורמים הללו.

מטעם התובע העידו מספר מומחים רפואיים, ובניהם פרופ' טלי שגיא, מומחית מוכרת בתחום הנוירולוגיה.

פרופ' שגיא טענה כי לקטין אין שום גורם שעלול לקצר את תוחלת החיים שלו, מאחר ויש לו אינטליגנציה תקינה, הוא מתנייד כיום בכוחות עצמו ובאופן חופשי באמצעות הליכון, אוכל בכוחות עצמו, ואינו סובל מאפילפסיה.

לפיכך, תוחלת החיים שצפויה לו לדעתה הינה תוחלת החיים הרגילה נכון להיום קרי, גיל 80. לדבריה, העובדה שיש לו אינטליגנציה תקינה משפרת את תוחלת חייו, כך שגם אם יהיו לו גורמי סיכון, הוא ידע כיצד לשלוט בהם.

לגבי האפשרות שהוא יזדקק בעתיד לכסא גלגלים, טענה פרופ' שגיא כי אפשרות כזו אמנם קיימת, אך היא לא יכולה לקבוע מהם הסיכויים לכך, מאחר ומדובר בילד שכיום מתהלך בחופשיות רבה עם ההליכון שלו, ועם מוטיבציה מאד גבוהה לשפר את יכולותיו.

מטעם קופת חולים כללית העידו מספר מומחים רפואיים ובניהם פרופסור אברהם שטיינברג, מומחה בתחום הנוירולוגיה וד"ר ראובן לנגר, מומחה בתחום השיקומי.

דר' לנגר טען כי הוא מעריך שהקטין יצטרך להיות מרותק לכסא גלגלים החל מגיל 20 בערך, דבר שמקצר את תוחלת החיים שצפויה לו לגיל 60 בלבד.

לעומתו, פרופ' שטיינברג טען תחילה בחקירה הנגדית, כי סביר להניח שלקטין יהיה קיצור תוחלת חיים של כ-5%, 8%, 10% ואילו בחקירה החוזרת הוא הבהיר שצפוי לו קיצור תוחלת חיים בין 10% ל-20%.

בית המשפט החליט לאמץ את עיקרי חוות דעתו של פרופ' שטיינברג וקבע כי בהתחשב במגמת השיפור במצבו של הקטין, המוטיבציה הגבוהה שלו ושל הוריו לשיפור יכולותיו, מחד גיסא ובשל חוסר היכולת להעריך באיזה שלב יזדקק הקטין לכסא גלגלים, אזי תוחלת החיים שלו תקוצר בשיעור של 10% ביחס לתוחלת החיים הכללית, שהנה גיל 80 כאמור.

לפיכך נקבע כי תוחלת החיים שצפויה לקטין הנה עד לגיל 72 שנים.

אופן תשלום הפיצויים לקטין וקביעת שיעור ריבית ההיוון

בעניין אופן תשלום הפיצויים לקטין, טען התובע כי יש לשלם לו את הפיצויים באמצעות תשלומים עיתיים ורב פעמיים ואילו קופת חולים כללית טענה שיש לשלמם בדרך של תשלום אחד חד פעמי ומהוון.

בית המשפט קבע כי במקרה דנן אין נסיבות שמצדיקות לחרוג מהכלל לפיו יש לשלם את הפיצויים באמצעות סכום חד פעמי ומהוון.

יחד עם זאת, לעניין  שיעור ריבית ההיוון שיש לנכות מסכום זה, קבע בית המשפט כי יש להעמיד את שיעור ריבית ההיוון על 2%, במקום 3% אשר קבועים בתקנה 15(1) לתקנות הביטוח הלאומי (היוון), תשל"ד-1974. קראו בהרחבה בנושא זה

דיון בראשי הנזק השונים ופסיקת פיצויים

הפסד כושר השתכרות – בית המשפט קבע כי אין מחלוקת שהקטין אינו סובל מפגיעה קוגניטיבית. עם זאת, נוכח הקשיים המוטוריים ומגבלות הדיבור הקשים מהם הוא סובל, לא נראה שהוא יוכל בעתיד להשתלב בשוק העבודה ואף לא בעבודה מוגנת.

בהתאם לכך נפסק לקטין הפסד כושר השתכרות מלא של השכר הממוצע במשק, לתקופה שבין היותו בגיל 21 ועד לגיל 67, וזאת בסך של 2,873,457 ₪.

הפסד הפרשות לפנסיה ותנאים סוציאליים - בית המשפט העריך ראש נזק זה בשיעור של 12% מהפיצוי בגין הפסד כושר ההשתכרות וזאת בסכום מעוגל בסך של 360,000 ₪. קראו בהרחבה בנושא זה

הפסד צרכי מחייה בתקופת הצבא - בהתאם להלכה שנפסקה על ידי בית המשפט העליון בתיק ע"א 537/80 נעים נ' ברדה, הקטין לא יגוייס לצה"ל ועל כן הוא זכאי לפיצוי בגין צרכי מחיה שמסופקים למי שמשרת בצבא בין גיל 18 ל-21, כגון אוכל, מדור, ביגוד וכיו"ב, וזאת בשווי של כ-70% מהשכר הממוצע במשק.

בהתאם לכך נפסק לקטין פיצוי בסך של 206,610 ₪.

הפסד קצבת זקנה בשנים האבודות - בהתאם להלכה שנפסקה בהליך ע"א 9203/09 עזבון המנוח ניסן ז"ל נ' הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ יש להתחשב בהפסד החיסכון בשנים האבודות בתקופת הפנסיה.

בעניינו מדובר בהפסד של 30% מקצבת הזקנה ליחיד במהלך השנים האבודות בתקופת הפנסיה, מגיל 72 ועד לגיל 80. בהתאם לכך נפסק לקטין פיצוי גלובלי מעוגל בסך של 10,000 ₪.

נזק לא ממוניכאב וסבל וקיצור תוחלת החיים. קביעת הפיצויים בגין ראש נזק זה הינה אינדיבידואלית, בהתאם לנסיבות המקרה, וההיבטים השונים של הפגיעה והשלכותיה על התפקוד היומיומי ואיכות החיים.

במקרה דנן מדובר בקטין שמתמודד כל הזמן עם נכות קשה שמגבילה אותו בכל התפקודים המוטוריים ובתקשורת עם סביבתו, תוך הבנה ומודעות מלאה למצבו.

למעשה, הוא כלוא בתוך גופו ואינו מסוגל לבטא את עצמו ואת יכולותיו באופן חופשי ועצמאי. בהתאם לכך נפסק לקטין פיצוי בסכום חריג בגובה של 1,000,000 ₪.

צרכיו השיקומיים של הקטין - צרכים אלו כוללים עלויות שונות בגין טיפולים רפואיים, סיעוד וכח אדם, ניידות, החזקת בית, ריפוי בעיסוק, שיקום מיני, קלינאית תקשורת, טיפולי שיניים בעתיד ועוד.

בעניין זה בית המשפט נדרש תחילה לשאלה היכן עדיף לקטין להתגורר לאחר שהוא יתבגר ויצא מבית הוריו.

האם בדירה משלו, כפי שטענו הוריו של הקטין וזאת בהסתמך על שורה של פסקי דין שקבעו כי עדיף לאדם לשהות בביתו מאשר במוסד טיפולי, מאחר והשהות בבית מגשימה טוב יותר את עקרון היסוד של השבת המצב לקדמותו.

האפשרות השניה הנה שעדיף לנפגע לעבור למסגרת שמתאימה לאנשים עם מוגבלויות, כפי שטענה קופת חולים כללית, מאחר שמוסד כזה משלב בתוכן מתן טיפולים סיעודיים ופרה-רפואיים עם פעילות ספורט ותרבות, ואפשרות לאינטראקציה ותקשורת בין אישית עם יתר הדיירים.

בית המשפט קבע כי הוא לא מצא לנכון לסטות במקרה דנן מההלכה שקובעת שעדיף למטופל לשהות בביתו, בקרבת בני משפחתו, שמספקים לו מסגרת תומכת ואוהבת ודואגים לכל צרכיו ולטיפול הנדרש בו.

מטבע הדברים, קביעה זו מגדילה משמעותית את סכום הפיצוי שיש לפסוק לקטין. ואכן, בית המשפט פסק לקטין פיצוי בגין עזרה חיצונית וסיעוד בעבר ובעתיד בסכום עתק של 6,815,625 ₪.

בנוסף, פסק בית המשפט לקטין גם סך של 1,250,000 ₪ בגין הוצאות רפואיות ופרא-רפואיות, סך של 1,000,000 ₪ בגין הוצאות ניידות, סך של 400,000 ₪ בגין דיור וכן סכומים נוספים בגין הוצאות נוספות.

בסך הכל פסק בית המשפט לקטין פיצויים בסכום עתק של 15,062,695 ₪.

עוד פסק בית המשפט כי מסכום זה יש לנכות את תגמולי הביטוח הלאומי שישולמו לקטין, וזאת בהתאם להלכה החדשה שניתנה על ידי בית המשפט העליון ביום 12.3.2018 בתיק ע"א 2278/16 פלונית נ' מדינת ישראל.

הלכה זאת קבעה כי כאשר תוחלת החיים הקונקרטית של הניזוק ארוכה מזו של תקנות ההיוון, יש לחשב את ניכוי תגמולי הביטוח הלאומי לפי תוחלת החיים שקבועה בתקנות ההיוון. לשם כך הורתה השופטת לצדדים להגיש חוות דעת אקטואריות מעודכנות בהתאם להלכה זו.

קריאה נוספת בנושא: אבחון מומים מולדים בבתי החולים בישראל: ממצאי דוח של משרד הבריאות

*כותב הכתבה לא ייצג את התובע בתיק

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה