רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

מעל 25 שנות ניסיון והתמחות מיוחדת בתביעות רשלנות רפואית על רקע גנטי. לרשותכם, תובעות ותובעים, הורים לילדים - עד למיצוי זכויות מלא.

לחצו לפניה וייעוץ אישי >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית
עורכת דין אדרה רוט רשלנות רפואית: גנטיקה הריון ולידה

ייצוג בתביעות רשלנות רפואית עם התמחות מיוחדת בתחום הגנטיקה, עם מעל 25 שנות ניסיון מקצועי.

לקבלת חוות דעת מקצועית >>

הסכמה מדעת להשתתפות במחקר רפואי

מחבר: 23/03/2015 16:53

כחלק מחקר והתפתחות מדעי הרפואה על תחומיו הרבים, מתווספים ומוקמים בארץ בשנים האחרונות מחקרים קליניים רבים, אשר בחלקם הם מהווים חלק ממחקר על המתנהל במדינות רבות ברחבי העולם על ידי חברות תרופות.

מחקר קליני בהגדרתו הינו ניסוי רפואי מבוקר הנעשה בבני אדם על ידי צוות רפואי, אשר ניתן לבצע רק לאחר קבלת אישור לכך מידי ועדת הלסינקי ואישורו של מנהל המוסד. צוות רפואי זה מורכב מחוקר ראשי אשר עליו להיות רופא, וחוקרי משנה אשר יכולים לקבל סמכויות שונות מידי החוקר הראשי.

צוות המחקר יכול לגייס את המטופלים לצורך המחקר באמצעות מודעות פרסום אשר אושרו על ידי ועדת הלסינקי, או לגייס מטופלים אשר מאושפזים או מטופלים באופן קבוע במרכז הרפואי בשל מצבם הבריאותי, וכחלק מגיוסם של המטופלים עליהם לעבור הליך מתן הסכמה מדעת.

במסגרת הליך קבלת הסכמה מדעת של המטופל להשתתפות במחקר ניתן הסבר למטופל על ידי החוקר הראשי או חוקר משנה אשר הואצלה לו סמכות זו אודות המחקר.

ההסבר ניתן תחילה באופן מילולי על ידי החוקר הראשי או מי שהוסמך על ידו באופן מובן כך שיוענק למטופל מלוא המידע אודות המחקר והצפוי בו על כל צדדיו.

בו בזמן, יש להעניק למטופל אפשרות לקרוא את פרטי טופס ההסכמה אשר אושר על ידי ועדת הלסינקי של המוסד הרפואי ולהיוועץ בגורמים נוספים טרם הסכמתו.

טופס הסכמה מדעת, או טופס 2ה' בשמו המלא הינו טופס המציין מיהו החוקר הראשי אשר באחריותו מתנהל המחקר ומסביר בפירוט רב את מטרת המחקר ומהלכו על פני כל סעיפיו.

טופס זה מפרט בתחילתו מהו נושא המחקר, משך הזמן הצפוי והכמות המשוערת של המשתתפים אשר יקחו חלק במחקר, מהם זכויות המטופל במחקר ולמי ניתן לפנות במהלך כל שעות היממה וכן במקרה של נזק בריאותי בעקבות השתתפות במחקר.

בהמשך נחשף המטופל להליכים אותם צפוי לעבור במהלך תקופת המחקר, כאשר ישנו פירוט הבחנה בין ההליכים הטיפוליים המקובלים לבין ההליכים הצפויים במחקר, והיתרונות והחסרונות הצפויים במחקר למטופל או אחרים.

חשוב יותר אף מכל הסעיפים שצוינו עד כה, הוא ההסבר אודות החלופות העומדות לידי המטופל על כל צדדיהם, בניסוח בהיר ומובן למטופל, תוך דגש על כך שאין כל חובה להשתתף בניסוי, ובכל זמן בעתיד יוכל המטופל להפסיק את השתתפותו במחקר על פי רצונו.

פן נוסף אליו מתייחס טופס ההסכמה הינו פרטיות המטופל, חשוב לשים לב כי ניתנת הצהרה בטופס שנתוני תיקו הרפואי של המטופל ופרטי הטיפול אשר ניתן לו יהיו חשופים לגורמים מוסמכים בלבד כמו צוות המחקר, משרד הבריאות, ועדת הלסינקי, רופא המשפחה והחברה האחראית למחקר במידה וישנה.

בכל מקרה אחר יש לשמור על פרטיותו וזהותו המוחלטת של המטופל בפני אנשים אשר לא הוסכמו לראות פרטיהם או בפרסומים אשר ניתנו בעל פה או בכתב.

רק לאחר שבוצע הליך תקין לצורך קבלת הסכמתו של המטופל, יתארך החוקר את המסמך ויחתום במקביל למטופל, ולאחר מכן יקבל המטופל עותק חתום של טופס ההסכמה.

לצד כל אותם נהלים שיש ליישמם בעת קבלת הסכמת המטופל, ישנם מקרים חריגים ומטופלים אשר יש לנהוג עמם אחרת בעת קבלת הסכמתם מחמת מגבלות רפואיות, פיזיות וסביבתיות אשר עלולות להשפיע על החלטתו.

מגבלות אלה עשויות למנוע מן המטופל מידע אשר יתכן והיה משנה את החלטתו ומונע את הסכמתו להשתתפות בניסוי, על כן על צוות המחקר להעניק פתרונות הולמים על מנת שהמטופל יקבל מידע אודות המחקר במידת הבהירות הגבוהה ביותר, תוך ווידוא ידיעת כלל ההשלכות והסיכונים הצפויים למטופל בשל המחקר.

מגבלות רפואיות ופיזיות כמו מקרה בו המטופל הינו לקוי ראייה או אינו יודעת קרוא וכתוב, דורשות מצוות המחקר לנקוט בצעדים מעט שונים לצורך קבלת הסכמת המטופל להשתתפותו במחקר.

במקרה זה, או בכל מקרה אחר בו המטופל מוגבלת מחמת גורמים רפואיים או פיזיים, על הצוות הרפואי לדאוג כי עד בלתי תלוי יהווה הגורם המסביר למטופל.

עד בלתי תלוי הינו אדם אשר יכול להיות מן הצוות הרפואי במחלקה בה מתבצע המחקר, אך הוא אינו משתייך לצוות המחקר.

על העד הבלתי תלוי להסביר למטופל בשפתו ובצורה ברורה את פרטי המחקר וטופס ההסכמה וכמו כן של כלל הטפסים הנלווים במידת הצורך.

רק כאשר המטופל יאשר כי הבין את כל הנאמר לו וכי הוא מאשר את השתתפותו בניסוי יחתום על הטופס, וחתימה זו למעשה מהווה אסמכתא לכך שהמטופל הבין את כל פרטי המחקר ונתן את הסכמתו להשתתפות במחקר מרצונו החופשי בלבד.

כמו כן, ישנם גורמים סביבתיים אשר על הצוות לתת להם מענה, כמו חסמי שפה. כאשר ישנו מטופל פוטנציאלי למחקר אשר אינו קורא בשפה העברית, יש לתת למטופל טופס הסכמה שהוכן בשפתו על ידי גורמים מקצועיים ורק לאחר שאושר על ידי ועדת הלסינקי.

תחום המחקר הרפואי הינו תחום פורה ומתפתח, וכלל צוותי המחקר עובדים תוך שימת דגש על מקצועיות ושקיפות, ופועלים תוך נקיטת אמצעי הזהירות הנדרשים.

בו בזמן על המטופל לוודא שהתנהלות צוות המחקר כלפיו הינה הגונה, ללא כל הפעלת לחץ או יחסי תלות העלולים להשפיע על דעתו.

במידה וידוע לך על מטופל או אתה עצמך מטופל במחקר רפואי ומרגיש שהתנהלות אחד מגורמי הצוות הינה בניגוד לנהלים, הפסק השתתפותך במחקר ופנה לגורמים המוסמכים על מנת ליידע אותם בדבר.

שאלות? פנה/י לשיחה אישית עם עורך דין עופר סולר: 072-334-0001

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (0) | דירוגים (0)

0 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה