רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

מעל 25 שנות ניסיון והתמחות מיוחדת בתביעות רשלנות רפואית על רקע גנטי. לרשותכם, תובעות ותובעים, הורים לילדים - עד למיצוי זכויות מלא.

לחצו לפניה וייעוץ אישי >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית
עורכת דין אדרה רוט רשלנות רפואית: גנטיקה הריון ולידה

ייצוג בתביעות רשלנות רפואית עם התמחות מיוחדת בתחום הגנטיקה, עם מעל 25 שנות ניסיון מקצועי.

לקבלת חוות דעת מקצועית >>

אחריות יחסית במקרים של סיבתיות עמומה - לא עוד!

מחבר: 11/02/2018 14:24

דוקטרינת השימוש בכלל האחריות היחסית כאשר מתקיימת סיבתיות עמומה בתביעות משפטיות בעילת רשלנות רפואית, נועדה להתמודד עם מקרים מסויימים בהם קיימת בעיה להוכיח את הקשר הסיבתי בין מעשה הרשלנות שנטען כלפי הנתבע לנזק שנגרם לתובע. 

ככלל, כדי להוכיח שקיים קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק, יש להוכיח כי קיימים סיכויים בשיעור של לפחות 51% שהנזק אכן נגרם בגלל ההתרשלות וזאת בהתאם לכלל מאזן ההסתברויות.

מטבע הדברים, יישום כלל זה מוביל לתוצאה של הכל או לא כלום. שכן, במידה והוכח קיום קשר סיבתי בהסתברות של לפחות 51%, התביעה תתקבל והתובע יהיה זכאי לתשלום פיצויים בשיעור של 100% ואילו במידה ולא הוכח כך, תביעתו תידחה והוא לא יהיה זכאי לכלום.

אולם, לעיתים קיימת עמימות סיבתית לגבי הקשר הסיבתי וזאת בנסיבות בהן קיימים לכאורה כמה גורמים אפשריים שיכולים להיות קשורים לנזק, כולל הנתבע, אך יחד עם זאת לא ניתן להוכיח קשר סיבתי של אף אחד מהם, לרבות התובע, לקרות הנזק ברמה של לפחות 51%.

כך, לדוגמא, אירע בנסיבות התיק שנדון בפני בית המשפט המחוזי במסגרת תביעת רשלנות רפואית ע"ש עדן מלול. תיק זה עסק בתינוקת שנולדה פגה עקב לידה מוקדמת בשבוע ה-29 וכשהיא סובלת משיתוק מוחין כמו גם מפיגור שכלי קשה.

התינוקת נולדה במסגרת ניתוח קיסרי שעוכב במשך 45 דקות. בית המשפט המחוזי קבע שהעיכוב בביצוע הניתוח הקיסרי אכן היה רשלני, אך יחד עם זאת לא היה ברור האם רשלנות רפואית זו היא שגרמה לבעיות הרפואיות מהן סבלה התינוקת, או שהן נגרמו לה בשל עצם הפגות שלה עקב לידתה המוקדמת, דבר שאינו באחריות בית החולים.

בסופו של דבר נקבע על ידי בית המשפט המחוזי שדן בתיק כי 60% מהנזק נגרם לתינוקת עקב הלידה המוקדמת, ו-40% מהנזק נגרם לה עקב העיכוב הרשלני של בית החולים בביצוע הניתוח הקיסרי. בהתאם לכך חוייב בית החולים בתשלום 40% מהפיצויים בגין הנזק.

בית החולים באמצעות עורכי דינו הגיש ערעור על פסק הדין של המחוזי לבית המשפט העליון, בטענה שלא הוכח קשר סיבתי בין עיכוב הלידה לנזק ברמה הנדרשת לפי החוק.

בית המשפט העליון דן בערעור זה בשני הליכים. האחד, במסגרת תיק הערעור בהליך ע"א 7375/02 בי"ח כרמל-חיפה נ' מלול והשני במסגרת תיק הדיון הנוסף בהליך דנ"א 4693/05 בי"ח כרמל-חיפה נ' מלול.

במסגרת תיק הערעור נקבעה הלכה תקדימית ומהפכנית בשנת 2005, אשר קבעה כי במקרים מסויימים ניתן לסטות מכלל מאזן ההסתברות לטובת כלל האחריות היחסית.

הלכה זו קבעה במקרים בהם קיימת סיבתיות עמומה ולא ברור האם הנתבע הוא שגרם לנזק שאירע וזאת ברמת סיכויים של לפחות 51%, ניתן יהיה בהתקיים תנאים מסויימים, בראשם ההנחה שההקפדה על כלל מאזן ההסתברויות, שמובילה לגישת הכל או לא כלום, גורמת לאי-צדק בנסיבות העניין, לחרוג מכלל מאזן ההסתברויות, ולעשות שימוש בחריג האחריות היחסית, שמסתפק בהוכחת הקשר הסיבתי לפי הסתברות בלבד וזאת כדי להגיע למצב של פיצוי חלקי.

כלומר, כדי להוכיח את הקשר הסיבתי בין רשלנות הנתבע לנזק שנגרם, אין צורך בהוכחה של סיכויים לכך ברמה של 51%, אלא ניתן להסתפק בהוכחת סיכון ממשי, פחות יותר, ששיעורו יקבע בדרך האומדנה.

לדוגמא, אם בית המשפט השתכנע כי יש סיכוי של 20% שהנזק נגרם בשל רשלנות הנתבע, התובע יהיה זכאי לפיצוי בגובה 20% מהנזק שתבע.

בהתאם לכך נפסק שכנראה יש קשר בין הנזק שנגרם לתינוקת לעיכוב בביצוע הניתוח הקיסרי, אם כי רק בשיעור של 20%, במקום 40% שקבע ביהמ"ש המחוזי ולכן על בית החולים לשלם 20% מהפיצויים שמגיעים לתינוקת בגין הנזק.

אולם, במסגרת פסק הדין שניתן בתיק הדיון הנוסף, בשנת 2010, התהפכה ההלכה ובוטלה ההכרה בשימוש בכלל האחריות היחסית, אשר נקבעה בתיק הערעור.

דעת הרוב בדיון הנוסף קבעה כי אין להכיר בחריג האחריות היחסית במקרים של סיבתיות עמומה, מאחר שתביעות נזיקין צריכות לשקף את הרעיון שעוולות נזיקיות הן עוולות שלמות, כך שאין חצי עוולה ואין שמינית נזק.

אימוץ כלל האחריות היחסית מביא להעצמה בלתי ראויה של שיקול הדעת השיפוטי ובמקביל לצמצומה של הוודאות המשפטית. ולכן, ההכרה בכלל האחריות היחסית בנסיבות של סיבתיות עמומה, מובילה למעשה להכרעות עמומות.

דעת הרוב כללה חמישה שופטים מבין תשעת השופטים שישבו בהרכב: ריבלין, בייניש, פרוקצ'יה, ולוי, גרוניס, וזאת כנגד דעת המיעוט של השופטים נאור, ארבל, רובינשטיין וג'ובראן, שסברו כי יש מקום להכיר בכלל האחריות יחסית.

אולם, השופטים ריבלין, בייניש ולוי סברו שיש מקום בכל זאת להכיר בחריג האחריות היחסית וזאת במקרים של הטייה נשנית. השופט ריבלין הבהיר כי ההטיה הנשנית מתקיימת כאשר מזיק גורם נזקים לקבוצה גדולה של ניזוקים, שאף אחד מהם אינו מצליח להוכיח ברמה של 51% קשר סיבתי בין המזיק לנזק.

למבחן זה יש ארבעה תנאים: מזיק, קבוצת ניזוקים, סיכון חוזר, ומשותף והטיה עקבית ביכולת להוכיח קשר סיבתי. מצב כזה יכול להתרחש לדוגמא, כאשר ישנו גורם המפיץ זיהום סביבתי שעלול ליצור סיכונים בריאותיים כלפי ציבור רחב, או יצרן של מוצר שעלול להגביר סיכון שחשופים לו הצרכנים ממקורות נוספים.

השופטים בייניש ולוי אף הם סברו שיש מקום להכיר בחריג מצומצם במקרים של הטייה נשנית. השופטים גרוניס, נאור וג'ובראן הותירו אפשרות זו בצריך עיון. השופט רובינשטיין רואה חריג זה כחלק מכלל האחריות היחסית, שממילא מקובל עליו.

אילו השופטת פרוקצ'יה סברה שאין מקום להכיר באחריות יחסית ולסייג את כלל מאזן ההסתברויות במסגרת הפסיקה, אלא רק בדרך של חקיקה.

קראו עוד בנושא: הערכה כלכלית לפני הגשת תביעת רשלנות רפואית

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (4)

5 stars - based on 4 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

09 בפברואר 2025

פגיעה בגן CHD2 גורמת ל...

מאות מחקרים עדכניים הוכיחו כי מוטציות ושינויים מזעריים בגן CHD2 מעלים את הסיכון להתפתחות אפילפסיה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

תסמונות גנטיות דה נובו...

ישנן עשרות תסמונות גנטיות טריות [דה נובו] שעלולות לגרום לאפילפסיה ולכן חשוב לאבחן אותן כבר בשלב ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה במבנה של כרומוזו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי בהריון ניתן לאבחן כבר בתחילת ההריון עשרות סוגי מוטציות ושינויים במבנה של ...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה