רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

בדיקת אקסום: חשובה בכל הריון של כל אשה!

מחבר: 19/12/2024 11:25

שערורייה: למה לא מספרים לכם שבדיקת אקסום היא הבדיקה הכי חשובה בהריון? החובה של רופא הנשים להסביר על כך להורים, בכל הריון - תמיד, הנה חובה מוחלטת ובעלת חשיבות רבה, כפי שעולה ממחקר ישראלי חדש שהתפרסם בחודש מאי 2024.

מה אם היינו אומרים לכם שיש בדיקה אחת פשוטה, שאם היתה מבוצעת בהריונות שאינם בסיכון גבוה - היתה נמנעת לידה של עובר עם פגם גנטי משמעותי על כל מאה הריונות תקינים - לכאורה?

ומה אם היינו אומרים לכם שהבדיקה הזו פשוט אינה מוצעת לנשים שהריונן אינו בסיכון גבוה, למרות הנתון המטורף הזה? אם המחשבה הזו מזעזעת אתכם, צר לנו לבשר לכם שמחקר חדש מראה שזוהי בדיוק המציאות שבה אתם חיים.

מחקר שנערך בישראל ותוצאותיו פורסמו בינואר השנה בכתב העת המקצועי Prenatal Diagnosis, הוא כנראה אחד הדברים המרעישים שתקראו ב-2024. יותר מכך - הוא עשוי לשנות את חייכם.

במוקד המחקר בדיקת ריצוף אקסומי בהריון או בקיצור - pES, הבדיקה הגנטית המתקדמת ביותר המצויה כיום בשימוש, החל מ-2017.

המחקר המקיף בעולם: 1020 בדיקות אקסום בהריונות "תקינים"

צוות חוקרים מ"מכבי שירותי בריאות״, אוניברסיטת תל אביב, בית החולים ״בלינסון״ ומהמרכז הרפואי ״שיבא תל השומר״ ביקש להעריך את מידת האבחון של תוצאות קליניות משמעותיות באמצעות בדיקת אקסום בהריונות בסיכון נמוך, כאשר ההורים אינם שארי בשר ואינם בעלי היסטוריה משפחתית של מחלות מונוגניות (מחלות הנגרמות מפגם בגן בודד) וכאשר העוברים נראו נורמליים בכל בדיקה שבוצעה בזמן דיקור מי השפיר.

לשם כך, החוקרים פנו לניתוח רטרוספקטיבי של תוצאות בדיקות של 1020 הריונות שענו על הקריטריונים האמורים, מתוך מאגר של המכון הגנטי של ״מכבי שירותי בריאות״.

כל הבדיקות שנלקחו בחשבון נערכו בין ינואר 2020 לספטמבר 2023, וכאמור - הן לא כללו אף בדיקה של הריון בסיכון גבוה. זאת ועוד, כל המקרים שנלקחו בחשבון במחקר היו כאלה שתוצאות בדיקת הצ׳יפ הגנטי שלהם (CMA) היתה נורמלית.

בדיקות ה-pES שנכללו במחקר התמקדו בכ-2100 גנים הידועים ככאלה המחוללים הפרעות גנטיות מנדליאניות, כאלה הגורמות לתמותה, להשלכות קטלניות, להפרעות נוירו-התפתחותיות או לתסמונות הקשורות לסוגים של אנומליה מבנית המובילה למוגבלות משמעותית.

במהלך המחקר נבדקו לא רק הרצפים הגנטיים הרלוונטיים של העובר, אלא גם אלה של שני הוריו (מה שמכונה אקסום טריו), ומקרים שבהם לא היו נתונים שאפשרו ניתוח משולש - פשוט לא נכללו בו.

עד כאן - נתוני התחלה מחקריים סטנדרטיים ויבשים. אלא שהתוצאות, מנגד, היו לא פחות משערורייתיות.

מהמרים על החיים של הילד שלכם

בהנגשת מחקרים מדעיים לציבור הרחב, שאינו מתמצא במדעי הרפואה, לעתים נדרש מאמץ לא קטן על מנת לפשט את משמעות התוצאות, כדי שחשיבותן תובן.

במחקר שעל הפרק, לעומת זאת, המספרים כל כך ברורים ומבהילים, שכל שנדרש הוא להציג אותם כפי שהם, ללא כל צורך בפרשנות. תחזיקו חזק.

מתוך 1020 הריונות בסיכון נמוך שנכללו במחקר, בדיקת האקסום חשפה 28 עוברים עם וריאנטים גנטיים קליניים משמעותיים, כלומר כאלה שיש להם פוטנציאל לגרום למחלות מונוגניות מוכרות.

באחוזים, מדובר ב-2.7% מהעוברים, כמעט 3 על כל 100 הריונות תקינים - לכאורה! 9 מתוך הווריאנטים שאובחנו, כלומר 0.9% מכלל המקרים שנבדקו, היו בעלי פוטנציאל לפנוטיפים חמורים - כלומר לביטויים פיזיים של גנים שיהיו בעלי השלכות קשות על היילוד ואכן, ב-7 מתוך 9 המקרים הללו הוחלט לבצע הפסקת הריון.

זאת ועוד, ב-12 מתוך 28 העוברים אובחנו גנים בעלי פוטנציאל ליצירת פנוטיפים מתונים בחומרתם, ושניים מהעוברים הללו הופלו באופן יזום.

קבוצה שלישית של פגמים שאותרו כללה 7 עוברים שלא היה ניתן לקבוע מראש את החומרה שבה יתבטא המום בפועל, וב-4 מתוך המקרים הללו בחרו ההורים לבצע הפלה.

מעניין לציין ש-64% מ-28 המקרים הללו - כמעט שני שלישים! - מקורם בווריאנט גנטי De novo דומיננטי, כלומר וריאנט מחולל מחלה שלא היה נוכח בדנ״א של ההורים, והופיע לראשונה אצל העובר.

נארוז את הנתונים הללו לשני מספרים שקשה לתפוס: בדיקת ה-pES הביאה לאבחון של פגמים גנטיים משמעותיים ב-2.7% מההריונות בסיכון נמוך, מה שגרר החלטה לבצע הפלה ב-1.2% מההריונות שללא בדיקת אקסום היום נדמים כתקינים!

קחו רגע לעכל את זה.

איך הגענו למצב הזה?

לרוב, בדיקות גנטיות בהריון מבוצעות כשמתגלה באולטרסאונד ממצא חריג בעובר (אנומליה מבנית, שקיפות עורפית מוגברת או סימנים למספר לא תקין של כרומוזומים), או במקרים שבהם יש היסטוריה משפחתית של הפרעות מונוגניות, חריגה בסקירה הביוכימית של האם או כאשר גילה של האם מתקדם.

כמו כן, ניתן לבצע את הבדיקה לבקשת ההורים, גם ללא אינדיקציה לבעיה. למעשה, החוק דורש מרופאים בישראל להציע להורים לבצע בדיקות גנטיות במהלך ההריון, ללא קשר לאינדיקציות כאלה ואחרות, ובמצב כזה - לרוב האפשרות הראשונה שנבחרת היא הצ׳יפ הגנטי.

העובדה ששינויים גנטיים יכולים להימצא גם אצל עוברים שלא ניכרת בהם אנומליה מבנית שמזוהה בבדיקות הריון שגרתיות כמו אולטרסאונד - אינה שנויה במחלוקת, והיא מבוססת היטב בספרות המחקרית.

מסיבה זו, קיים שימוש הולך וגובר בבדיקת הצ׳יפ הגנטי גם בהריונות שלא מאובחנת בהם חריגה ובכאלה שמוגדרים ״בסיכון נמוך״. אלא שעל פי המחקר החדש, בדיקת ה-pES ״תפסה״ כמעט אחוז שלם של עוברים עם פגמים גנטיים משמעותיים שעברו מתחת לרדאר של בדיקת הצ׳יפ הגנטי!

לא ניתן להפריז בחשיבותו של מידע זה עבור ההורים. מעבר לאפשרות לקחת החלטה מודעת אם להמשיך בהריון או להפסיקו, כאשר מדובר בפנוטיפים המתונים יותר - יש צורך קריטי במעקב צמוד אחר התפתחות העובר, הן במהלך ההריון והן לאחר הלידה, על מנת למנוע סיבוכים אפשריים.

בכל המקרים המאובחנים, המידע עשוי להיות בעל ערך רב לקביעת הטיפול האפשרי עוד כאשר העובר ברחם, לתכנון הלידה, להכוונת הטיפול בילוד, לסיוע בתכנון הריונות עתידיים ועוד.

בשל החשיבות הקריטית של בדיקת האקסום בהריונות שהינם ״על הנייר״ שגרתיים, כפי שעולה בבירור מהמספרים שמציג המחקר החדש, מחברי המחקר ממליצים על הרחבת השימוש ב-pES גם למעקב אחר הריונות שמוגדרים ״בסיכון נמוך״.

עד שזה יקרה וייכנס לרוטינת הבדיקות בקופות החולים, כל אדם המצפה לילד בריא צריך לדרוש בתוקף לבצע את הבדיקה. אם אתם לא תראו את הנולד, אף אחד לא יעשה את זה בשבילכם.

עוד בנושא: בדיקת אקסום מאבחנת רקע גנטי ב-35% מסך מקרי האוטיזם

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (1)

5 stars - based on 1 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

03 בינואר 2025

איך אפשר לקבל החלטות ב...

איך אפשר לקבל החלטות חשובות במהלך ההריון אם לא מכירים את כל העובדות? כנראה שזה בלתי אפשרי ולכן חש...

קרא עוד

07 בינואר 2025

תנאי הביטוח הסיעודי הק...

ב-1 לינואר 2025 נכנסה לתוקף רפורמה נוספת, ששינתה את תנאי הביטוח הסיעודי הקבוצתי של כלל המבוטחים ד...

קרא עוד

09 בינואר 2025

פגיעה בגן SCN1A חשוב ל...

פגיעה מזערית בגן SCN1A עלולה להוביל לאפילפסיה ואוטיזם, ונחשבת לאחת הפגיעות הגנטיות הנפוצות. את הר...

קרא עוד

09 בינואר 2025

חסר או תוספת באחד ממאו...

באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי ניתן לאבחן חסר או תוספת באחד מתוך מאות גנים, כאשר במצב כזה חובת הרופא ליי...

קרא עוד

12 בינואר 2025

אבחון פגיעה בגן SHANK3...

מחקרים הוכיחו כי 2-3 מכל 100 ילדים שאובחנו עם אוטיזם לוקים בפגיעה מהותית בגן SHANK3 הממוקם על גבי...

קרא עוד

12 בינואר 2025

20 גנים הכי נפוצים בהת...

המחקר הגדול והמקיף שנערך אי פעם, בדק והשווה נתונים של מעל 35000 בדיקות אקסום, ובודד את 20 הגנים &...

קרא עוד

19 בינואר 2025

פגיעה בגן CHD8 באזור 1...

עשרות מחקרים מאז 2017 הוכיחו כי מוטציות בגן CHD8 נפוצות מאד בקרב ילדים המאובחנים עם אוטיזם. האם י...

קרא עוד

19 בינואר 2025

1204 גנים מעורבים בהתפ...

לפניך הסבר מפורט, אודות רמת הסיכון המוכרת [2025] של 1204 הקשורים באופן ישיר להתפתחות אוטיזם בעובר...

קרא עוד

26 בינואר 2025

פגיעה בגן FMR1 עלולה ל...

פגיעה בגן FMR1 הנה אחד הגורמים הנפוצים ביותר להתפתחות אוטיזם, ולא רק בשל תסמונת האיקס השביר. הכיר...

קרא עוד

03 בפברואר 2025

פגיעה בגן FOXP1

באמצעות בדיקות גנטיות בהריון ניתן לאבחן פגיעה אפשרית בגן FOXP1 שעלולה לגרום להתפתחות אוטיזם ומגוו...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה