רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

פורום רשלנות רפואית


נושא
מחבר
תאריך ושעה

26/08/2009 23:18
תסמונת ה-X השביר היא הפרעה גנטית נוירו-התפתחותית המאופיינת בפיגור שכלי קשה אצל בנים ופיגור שכלי קל אצל בנות, וסיבתה חסר מלא או חלקי בחלבון FMRP מחמת מוטציה מלאה בגן FRM1, ואף עודף ברנ\"א שליח של הגן במקרים של קדם מוטציה (מוטציה חלקית). FMR1 הוא קיצור של Fragile X Mental Retardation 1 והתוצר שלו חלבון Fragile X Mental Retardation Protein ובקיצור FMRP.

תסמונת ה-X השביר (Fragile X syndrome, FXS) היא השכיחה ביותר מקרב התסמונות הגורמות לפיגור שכלי שמקורן וסיבתן על רקע תורשתי. והיא מהווה את הגורם השני בשכיחותו לפיגור שכלי לאחר תסמונת דאון. כל הבנים הנושאים את המוטציה המלאה מתפקדים ברמה של פיגור שכלי קשה, ורק מחצית הבנות הנושאות את המוטציה המלאה מתפקדות ברמה של פיגור שכלי אך בדרך כלל קל. מנת המשכל של קרוב ל-15% מהבנים ו-70% מהבנות עולה על 69 נקודות.

שיעור השכיחות של תסמונת ה-X השביר מוערך לפי מספר הילדים הלומדים בבתי הספר לחינוך מיוחד. מעטים המחקרים שסקרו יילודים באופן שיטתי לגילוי המוטציה בבדיקות גנטיות. הקושי באומדן השכיחות נובע מסיבה נוספת - הגדרות שונות של תסמונת ה-X השביר. לדוגמא ישנה שיטה הכוללת בחישוביה את אותן בנות עם מוטציה מלאה בגן FMR1, אבל מנת המשכל שלהן נורמלית או גבולית, ולהן תופעות של ליקויי למידה עם או בלי בעיות רגשיות, וישנה שיטה שאינה לוקחת בחשבון את אותם בנים הנושאים מוטציה מלאה בגן FMR1 ולהם מנת משכל מעל 69. לכן, הנתונים המוצגים כאן עלולים להשתנות עם התקדמות המחקר.

נכון להיום החוקרים מעריכים ששיעור השכיחות של הבנים הנושאים את המוטציה המלאה הוא בין 1:3600 ל-1:4000 ושיעור השכיחות של הבנות הוא בין 1:4000 ל-1:6000 בנות. כמו כן, הם מעריכים שמספר הבנים הנושאים מוטציה חלקית הוא 1:810 לעומת 1:259 בנות. בישראל נמצא במחקרה של ד\"ר חגית טולדנו אלחדיף ששכיחות הנשאיות היא 1:113, במחקר זה נבדקו בין שנת 1992 לשנת 2000 14,334 נשים שהגיעו באופן פרטי לבצע בדיקה גנטית והן ללא היסטוריה משפחתית של פיגור שכלי. בעקבות מחקר זה הומלץ לבצע בדיקה גנטית לתסמונת ה-X לכל הנשים בישראל המתכננות הריון. שכן, סיכויה של נשאית ללדת בן עם תסמונת ה-X השביר הוא 50. אבל סיכויו של גבר עם תסמונת ה-X השביר ללדת צאצא עם תסמונת ה-X הוא 0.

נמצא קשר חזק בין תסמונת ה-X השביר לאוטיזם. קשר המאפשר לחוקרים לבחון את תופעת האוטיזם לעומק מכמה בחינות: גנטית, נוירולוגית ואף פיזיולוגית. ואכן החוקרים בודקים זאת הן על עכברים מהונדסים וגם על בני אדם. בכל אופן, נמצא ש-2% עד 6% מהאוטיסטים הם גם בעלי תסמונת ה-X השביר ומכאן ההמלצה לשלול תסמונת ה-X השביר בקרב בני אדם מהספקטרום האוטיסטי. מאידך, בתחילת שנות השמונים רק 10% עד 15% מבני אדם עם תסמונת ה-X השביר אובחנו כאוטיסטים. בשנות התשעים המספר גדל ל-25% בעקבות שימוש במבדק Childhood Autism Rating Scale. ובעקבות שימוש במבדקים הבאים the Autism Diagnostic Observation Schedule [ADOS] and Autism Diagnostic Interview [ADI] המספר עלה ל-30% עד 35%. ומכאן מובנת ההמלצה כי יש לבחון את האפשרות לאוטיזם בקרב בעלי תסמונת ה-X השביר.

מחקרים אשר השוו את חומרת התסמינים בקרב בני אדם עם תסמונת ה-X השביר מלווה באוטיזם מצאו שהליקויים השכליים, ההסתגלותיים והשפתיים חמורים יותר בקרב אילו שיש להם הפרעה משולבת מאשר אילו שיש להם אוטיזם בלבד או תסמונת ה-X בלבד. ובאופן מפתיע נמצא שרמות החלבון FMRP אינו מנבא הופעת אוטיזם בקרב פרטים עם תסמונת ה-X השביר, ולכן משערים שכנראה מעורבים גורמים גנטיים נוספים בהופעתו, אך הם עדיין לא נמצאו. כנראה שיש לתנאים חברתיים דלים (עוני, חוסר בגירויים) השפעה על חומרת התסמינים האוטיסטים, לכן לחינוך מותאם, לשיפור תנאי החיים ואיכותם והדרכת ההורים ישנה השפעה חיובית על התנהגותם של ילדים ובוגרים עם תסמונת ה-X השביר שמלווה בתסמינים מהספקטרום האוטיסטי.
ייעוץ אישי



רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

11 בפברואר 2025

פגיעה בגן PRRT2 גורמת ...

הכירו מקרוב את המשמעות של פגיעה בגן PRRT2 שעלולה לגרום לאפילפסיה, מחלת PKD, אוטיזם ופגיעות משמעות...

קרא עוד

18 בפברואר 2025

האם כדאי לעשות בדיקת א...

חשוב לדעת כי נכון לשנת 2025 מומלץ לבצע בדיקת אקסום בכל הריון, של כל אשה, ללא יוצא מהכלל! בדיקת הא...

קרא עוד

19 בפברואר 2025

ריצוף גנום מלא WGS

הכירו את יכולות האבחון המתקדמות של בדיקת רציוף גנום מלא WGS, הנחשבת לבדיקה המתקדמת והמדוייקת ביות...

קרא עוד

06 במרץ 2025

434 גנים מוכרים: פגיעה...

הידעת? פגיעה בכל אחד מ-434 הגנים המוכרים האלה עלולה, בסבירות גבוהה, לגרום להתפתחות אוטיזם ואפילפס...

קרא עוד

06 במרץ 2025

פגיעה בגן SCN2A גורמת ...

חשוב לדעת כי ניתן לאבחן את מרבית הפגיעות בגן SCN2A באמצעות בדיקות גנטיות כבר במהלך ההריון. אם היל...

קרא עוד

26 במרץ 2025

אבחון מוקדם בהריון: פג...

ניתן לאבחן עשרות מוטציות גנטיות במבנה של כרומוזום 18 כבר בתחילת ההריון, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה...

קרא עוד

26 במרץ 2025

מחיקה 18q צריך לאבחן ב...

אם לא קיבלתם הסבר על האפשרות לעבור בדיקות גנטיות בהריון, והילד או הילדה אובחנו עם פגיעה גנטית של ...

קרא עוד

06 באפריל 2025

תנאי שימוש ותקנון

מדיניות פרטיות ותנאי שימוש באתר Malpractice המנוהל על ידי משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפ...

קרא עוד

08 באפריל 2025

נגישות באתר האינטרנט ו...

אנו נותנים שירותים משפטיים מזה למעלה מ-20 שנה, לאלפי משפחות, הורים לילדים בעלי מוגבלויות ולכן מיי...

קרא עוד

15 באפריל 2025

פגיעה בגן SYNGAP1

הפגיעה בגן SYNGAP1 הנה אחד מהגורמים הגנטיים העיקריים להתפתחות אוטיזם ואפילפסיה, ולכן חשוב לאבחן א...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה