התמודדות רפואית מול מקרים של תסחיף מי שפיר
מחבר: עורכת דין אדרה רוט 08:27 10/05/2020
חשוב להכיר ולדעת איך ניתן להמנע מכל אותם מקרים מצערים של תסחיף מי שפיר. מה משמעותו של המונח הרפואי ומהם הגורמים לתסחיף ממש לפני הלידה?
בין אם מדובר במחסור כח אדם בבתי החולים, שמאלץ מתמחים ורופאים זוטרים ללוות הליכים רפואיים מורכבים ובין אם אלו הם מקרים מצערים שלא ניתן היה למנוע, מנתוני משרד הבריאות עולה כי מידי שנה נפטרות בישראל 7 נשים בממוצע עקב סיבוכים או רשלנות רפואית בלידה.
למרות שתסחיף מי שפיר מתרחש רק אחת לעשרות אלפי לידות, מדובר באירוע שמטיל מורא בקרב הרופאים והיולדות בכל חדר לידה, בכל בית חולים ובכל מקום בעולם.
בסקירה שלפניך נסביר כיצד מתפתח תסחיף מי שפיר, איך מזהים אותו בזמן, מי נמצא בסיכון והאם קיים טיפול מונע. כמו כן, עורכי הדין שלנו יסבירו על מקרים מצערים של רשלנות רפואית חמורה באבחון ובטיפול שניתן ליולדת לאחר אבחון מאוחר של תסחיף מי שפיר קטלני.
התמודדות רפואית מול מקרים של תסחיף מי שפיר
מחבר: עורכת דין אדרה רוט 08:27 10/05/2020
הסבר רפואי לתופעה המסוכנת
תסחיף מי שפיר הוא אחד האירועים הדרמטיים בעולם הרפואה בכלל והמיילדות בפרט, בהיותו אירוע נדיר אך דרמטי ביותר.
המצב, שנקרא בעגה הרפואית Amniotic Embolism, כשמו כן הוא. מתרחש כאשר מי השפיר, הנוזל שממלא את הרחם, נכנסים אל תוך זרם הדם האמהי.
מרבית התסחיפים מתרחשים במהלך צירי הלידה ועד שלושים דקות אחריה, כאשר רוב מוחלט של המקרים מתרחש עוד לפני תחילת הלידה ושיעורים גבוהים יותר נצפו במהלך ניתוחים קיסריים.
לעיתים, התסחיף עלול להתרחש גם במהלך ההריון עצמו, במהלך הפלה יזומה או ספונטנית, בזמן דיקור מי שפיר או בעקבות חבלה לבטן ולרחם אך מצב זה נדיר ביותר ומתואר בספרות רק במקרים בודדים.
הופעה פתאומית שקשה מאוד לחזות
בתשעים אחוז מהנשים שפיתחו תסחיף מי שפיר שזוהה קליני התסמינים הופיעו בצורה פתאומית עם החמרה מהירה .
ברוב המקרים מתפתחת אצל הנשים פגיעה ביכולת הלבבית והריאתית עם לחץ דם נמוך ורמות חמצן ירודות בדם שבמקרים רבים מתלווה אליה או מופיעה אחריה בצקת ודימום לריאות בעקבות הפרעת קרישה תוך-כלית מפושטת (DIC) .
כשליש מהנשים חוות ״אאורה״, תחושה מקדימה של חרדה פתאומית, רעד, בחילות, הקאות, עצבנות ושינוי במצב ההכרה רגעים ספורים לפני הופעת התסמינים.
לאחר מכן מתפתח כשל לבבי שיכול להתבטא בדום לב פתאומי במהלך הלידה ורוב הנשים שפיתחו תסחיף מי שפיר פיתחו כשל נשימתי שהביא לרמות נמוכות של חמצן בדם, קוצר נשימה, כיחלון ומחנק.
מעל 80 אחוז מהנשים פיתחו דימומים משמעותיים בגלל כשל נרחב של מערכת הקרישה ולעיתים רחוקות יכולים להתפתח גם פרכוסים או שבץ מוחי כעדות לסיבוך של התסחיף.
איך התסחיף נוצר וכמה המצב נפוץ? אנחנו לא ממש יודעים
חשוב להדגיש שתסחיף ריאתי הוא אירוע נדיר ביותר ועיקר המידע על התבטאותו הקלינית מגיע מתיעוד מקרים מעטים יחסים שהתפתחו בבתי חולים ברחבי העולם, ברקעים תרבותיים שונים וברמות שונות של טיפול רפואי.
מאגרי נתונים הקיימים ברחבי העולם מעידים שהשכיחות של תסחיף מי שפיר עומדת על שניים עד שישה מקרים בערך לכל מאה אלף לידות, בהתאם לקריטריונים בהם משתמשים לצורך הגדרת המחלה במדינות השונות וככל הנראה ישנה הערכה ביתר של שכיחות מצב זה בגלל חוסר הסדירות בהגדרת המחלה כלומר, בפועל סביר שמצב זה אף נדיר יותר.
בעבר חשבו שתסחיף מי שפיר נוצר בגלל בועות קטנות של נוזל משק השפיר שנכנסות לזרם הדם ונתקעות בוורידים הקטנטים שבריאות, אך כבר בסוף שנות השמונים גילו שממצא זה קיים גם בנשים שלא פיתחו את המחלה הקלינית.
מסיבה זו אבחנת תסחיף מי שפיר נותרה קלינית בעיקרה, כלומר, אבחנה שמתבססת על ממצאים שניתן לראות ולא על בדיקות הדמייה או מעבדה.
קשה להגדיר את גורמי הסיכון
חוקרים רבים ניסו לזהות לאורך השנים את הגורמים שמעלים את הסיכון להתפתחות תסחיף מי שפיר בתקווה שכך יוכלו לעקוב אחרי נשים מועדות ואולי גם למנוע התפתחות של מקרים.
ברוב המחקרים נקטו בגישה של ניחושים מושכלים אחר גורמים שאולי יעלו את הסיכון לתסחיף וכך נאספו המון גורמים לאורך השנים, אך המחקרים סתרו זה את זה לאורך ההיסטוריה ולא הצליחו להגיע לרשימה מבוססת היטב של גורמי סיכון.
על אף שהגורמים המצוטטים ביותר כמעלים סיכון לתסחיף מי שפיר הם ניתוח קיסרי, לידה נרתיקית מכשירנית, הפרעות בשליה ורעלת הריון, אף גורם קליני או דמוגרפי לא הצליח לנבא בצורה מספקת התפתחות של תסחיף מי שפיר בצורה שתשנה את הגישה המיילדותית לאותן נשים בסיכון או לגרום להבנה שהמנעות מפעולות מסוימות היו מונעות התפתחות תסחיף מי שפיר בנשים בהן התפתח אחד כזה לבסוף.
למעשה, עולם הרפואה עדיין מגשש באפילה אחר רמזים שיסבירו כיצד למנוע או להתמודד עם תסחיף מי שפיר.
נדרש טיפול רפואי דחוף ומקצועי
הטיפול בתסחיף מי שפיר הוא מורכב ודורש התערבות של צוות רפואי רב תחומי שכולל צוות גינקולוגי ומיילדותי, מרדימים ורפואי טיפול נמרץ שיוכלו לתת מענה הולם ומקיף להתפתחות ההפרעות מסכנות החיים במהלך האירוע וכך יעלו את הסיכוי להישרדות האם והתינוק.
עקרונות הטיפול הראשוני כוללים ביצוע החייאה לבבית מלאה על ידי צוות מיומן שמסוגל לבצעה באיכות גבוהה, שליטה על שטפי דם ודימומים תוך תיקון ההפרעה המתפתחת במערכת הקרישה שעלולה להחמיר את הדימומים וחילוץ התינוק במקרים שבהם סביר שיילוד ישפר את מצבו של העובר ושל האם.
במקביל לטיפול חשוב לאשש את האבחנה של תסחיף, שבגלל מורכבותה מתקבלת רק לאחר שלילת גורמים אחרים שהיו יכולים לגרום להתפתחות הקלינית באישה.
במידה והטיפול הדחוף והראשוני מצליח ומצבה הקליני של המטופלת מתייצב הטיפול בה יתקיים לרוב ביחידת טיפול נמרץ ויתמקד בתמיכה נשימתית ובמעקב צמוד בבדיקות דם אחר תפקוד מערכת הקרישה והתגובה לטיפול, בתקווה להקל על הגודש הריאתי ולעצור את התקדמות הפגיעה המוחית.
לאורך השנים נרשם שיפור משמעותי בהישרדות
תסחיף מי שפיר הוא אחד המצבים המובילים לתמותה אמהית לאחר לידה ומדיווחים אחראי לעשרה אחוזים מתמותת האמהות במדינות מפותחות כמו גם בבתי החולים בישראל.
על אף שעדיין לא קיים קונצנזוס בעולם הרפואי על ההגדרה המדויקת של תסחיף מי שפיר, העריכו בעבר ששיעורי התמותה ממצב זה עמדו על תשעים אחוזים.
דיווחים מאוחרים יותר הראו ירידה הדרגתית בתמותה לכדי חמישים ועד עשרים אחוזים, כאשר קיים ויכוח בעולם הרפואה האם מקור השינוי בשיפור יכולות הרפואה או בשינוי ההגדרות הקליניות לאבחנת תסחיף.
בדרך כלל, כשתסחיף מתפתח לפני הלידה התוצאות המיילדותיות הן ירודות בהשוואה לתסחיף שמתפתח לאחר הלידה, אך חלק ניכר מהתינוקות שיולדו גם במצב זה שרדו.
חשיבות רבה בהעלאת סיכויי היילוד לשרוד נמצאת בזיהוי מהיר של המצב ולידה מוקדמת ככל הניתן, תוך ארבע דקות במצב האופטימלי.
אחת המסקנות הברורות שהלכו והתגבשו לאורך השנים הנה כי ככל שהתסחיף מאובחן על ידי הרופאים בשלב מוקדם יותר, כך עולים הסיכויים להצלחתו של הטיפול הרפואי ביולדת ובעובר.
אנחנו עדיין לא יודעים מספיק
תסחיף מי שפיר הוא אחד האירועים שמהם גניקולוגים חוששים במיוחד, למרות נדירותו.
בשל השכיחות הנמוכה, מידע על מקרים מכל העולם נאסף באתר הקרן למודעות לתסחיף מי שפיר במטרה לקדם את הידע הרפואי העולמי בנוגע להתמודדות עם מצב זה. למרבה המזל נשים ששרדו תסחיף מי שפיר לא נתקלו בקשיים לעבור הריונות נוספים ומעולם לא תועד מקרה של תסחיף שני בקרב השורדות.
על אף שמצב זה מסוכן ביותר, חשוב לזכור שהסיכויים להתפתחותו הם מזעריים ולרוב אין מקום לדאגה מראש בנוגע לסבירות שהמצב יתפתח אצל אישה מסוימת. אנחנו ממליצים להתייעץ עם הרופא המטפל בכל שאלה.
המקרה של גלית סעדה ז"ל
גלית סעדה אופיר, שעל פי תביעתם של בני משפחתה מתה עקב רשלנות רפואית בלידה, שעות ספורות לאחד שילדה תאומים, היא רק אחת ממספר נפגעות ששכלו את חייהן במהלך שנה זו. מבתי החולים נמסר כי הסיבה למוות, ככל הנראה, היא תסחיף מי שפיר.
גלית, שנשאה ברחמה תאומים, נאלצה ללדת בניתוח קיסרי מחשש לסיבוכים בלידה רגילה. לאחר הניתוח שהתה בחדר ההתאוששות מספר שעות והוחלט להעבירה למחלקת היולדות, שם הספיקה לבלות את השעות האחרונות לחייה בחיק משפחתה וילדיה.
כשהתלוננה על חולשה וכאב ראש, על פי כתב התביעה, נבדקה על ידי רופא במחלקת היולדות שהרגיע אותה באומרו כי מדובר בתופעת לוואי שכיחה אחרי ניתוח קיסרי.
כשלא חלפו הכאבים והחולשה, ניתן לה טיפול ראשוני, באמצעות משככי כאבים ומצבה השתפר.
שעות ספורות אחר כך, גלית נפטרה. בית החולים הודיע כי על פי ההערכות הסיבה למוות היא תסחיף מי שפיר, אולם מפרסומים בתקשורת עולה כי אינם שוללים אפשרויות אחרות וכי קיים חשש שהסיבה היא סיבוכים בניתוח הקיסרי.
בתחילת אותה שנה, בחודש פברואר, הובאה לבית החולים אשה חרדית ממרכז הארץ ועקב עיכוב משמעותי בהתקדמות הלידה הוחלט לבצע ניתוח קיסרי.
גם אז, נראה כי הניתוח עבר בשלום, אולם שעות ספורות אחר כך נראו סימנים מדאיגים של קריסת מערכות ובעיה בקרישת הדם, היולדת הובהלה לטיפול נמרץ אך ניסיונות להציל את חייה נחלו כישלון.
בדומה למקרה המצער של גלית סעדה אופיר, גם הפעם מומחים בבית החולים טענו כי מדובר באירוע נדיר על רקע תסחיף מי שפיר.
מקרה מצער של תסחיף מי שפיר או רשלנות רפואית?
במקרים רבים של פגיעה או מוות עקב טיפול רפואי כושל עולה השאלה, האם התנהלות הצוות הרפואי היתה תקינה ונעשה כל מה שניתן היה לעשות בנסיבות האירוע על מנת למנוע את היווצרות הנזק?
עבור בני המשפחה, שמאבדים אדם יקר באירוע טרגי כל כך, ללא ספק מדובר בשאלה כואבת.
חשוב להבין כי לא כל מקרה של נזק עקב טיפול רפואי כושל הוא בהכרח עילה לתביעת רשלנות רפואית, שכן יתכנו מקרים בהם עשה הצוות הרפואי במקצועיות ומסירות את כל שניתן היה לעשות.
אולם, תביעות של רשלנות בלידה או במעקב הריון הן בין התביעות הנפוצות ביותר בתחום וחשוב לאפשר לאיש מקצוע מטעמכם לבדוק את נסיבות האירוע.
מטבע הדברים, הצוות הרפואי לא ימהר להודות בטעויות אם אירעו ולכם כבני משפחה אין את הכלים המקצועיים לבחון את התנהלותם של הרופאים.
פנייה אל עורך דין בתחום רשלנות רפואית תאפשר לכם לבדוק ולחקור את הסיבות האמיתיות להיווצרות הנזק ובמידה ואכן מדובר במקרה של רשלנות בלידה ולא תסחיף מי שפיר שאיש לא יכל למנוע – תוכלו להגיש תביעת פיצויים.
משרד סולר קפלינסקי מתמחה בייצוג נפגעים והגשת תביעות רשלנות רפואית גם במקרים מצערים של תסחיף מי שפיר. אנו מציעים גם לך לפנות אלינו בהקדם, לצורך בחינה מקצועית, משפטית ורפואית, של המקרה והזכויות שלך.
הפניה לקבלת יעוץ משפטי אישי במשרדנו אינה כרוכה בהתחייבות כלשהי.
עורכי הדין שלנו עונים לשאלות
לאורך השנים טיפלנו כאמור שבמספר תביעות פיצויים שהוגשו בשל רשלנות רפואית חמורה בטיפול הרפואי שניתן ליולדת במקרים של תסחיף מי שפיר.
לפניך תשובות מפורטות של עורכי הדין לשאלות שחשוב לקבל עבורן מענה משפטי מדוייק וברור.
עברתי לידה אשר במהלכה ארע תסחיף מי שפיר, האבחון היה מאוחר אחרי שעות שהרגשתי מחנק ודפיקות לב, התינוק מת שעתיים לאחר הניתוח הקיסרי הדחוף. האם אפשר להגיש תביעה?
תסחיף מי שפיר הינו תופעה אשר אי אפשר לחזות אותה והתרחשותה מסוכנת הן לעובר והן לילוד. החשיבות הנה בזיהוי מוקדם של התופעה כדי להתחיל ולטפל באופן נכון ביולדת ובמידת הצורך לחלץ את העובר ולסיים את הלידה בדחיפות.
כדי להעריך אם במקרה שלך אכן היה אבחון מאוחר של תסחיף מי השפיר אשר הינו בגדר התרשלות בטיפול והאם אבחון מוקדם יותר של המצב יכול היה להגדיל משמעותית את סיכויי ההישרדות של העובר יהיה צורך לבחון את התיעוד הרפואי ממהלך הלידה ומהטיפול בילוד בסיוע מומחה רפואי בתחום המיילדות והגניקולוגיה ומומחה בתחום הנאונטולוגיה (רפואת ילודים).
בכל מקרה, בשלב ראשון כדאי בהחלט לפנות אל עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית על מנת להתחיל בבדיקה מקצועית ויסודית של המקרה.
ביתי נכנסה ללידה בבית חולים ועברה ניתוח קיסרי, אחרי הלידה התלוננה על קשיי נשימה והרגשה לא טובה ולא בדקו אותה. כשאבחנו תסחיף מי שפיר היה מאוחר מדי והיא נפטרה. איך מגישים תביעה נגד בית החולים?
כדי לבחון אם האבחנה של תסחיף מי שפיר במקרה המצער שלכם היתה אמורה להתקבל מוקדם יותר והאם באבחון וטיפול מהירים יותר ניתן היה למנוע את המוות של המטופלת, יהיה צורך לקבל את מלוא התיקים הרפואיים ולהתייעץ עם מומחה רפואי בתחום המיילדות וכן מומחה בתחום טיפול נמרץ.
תלונות על קושי בנשימה אמנם יכולות להעיד על סימנים ראשונים של תסחיף מי שפיר אולם מדובר בתלונה נפוצה למדי לאחר לידה בניתוח קיסרי ומרבית הנשים שמתלוננות על תופעה כזו אינן סובלות מהתופעה הנדירה של תסחיף מי שפיר.
כאמור המפתח להבנת המקרה ולהערכה אם היתה התרשלות יהיה טמון בבחינת כל הבדיקות שנערכו כולל בדיקות דם בידי המומחה הרפואי.
תביעות רשלנות רפואית בגין איחור בזיהוי תסחיף מי שפיר הינן מורכבות ודורשות ניסיון וידע. כדאי לפנות תחילה אל עורך דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית שיוכל לסייע לכם באיסוף מלוא התיק הרפואי ובפניה למומחים הרפואיים המתאימים והמנוסים ביותר.
אשתי עברה לידה בבית חולים במהלכה היה תסחיף מי שפיר שגרם לכך שהיא נכנסה לטיפול נמרץ וגם התינוק נזקק לטיפולים רבים. לקח לה כמעט חצי שנה להשתקם ועברנו תקופה קשה. האם יש אפשרות לתבוע ברשלנות רפואית בטענה שאם היו מאבחנים מוקדם יותר את המצב היא הייתה מחלימה הרבה יותר מהר והנזק היה נמנע?
תסחיף מי שפיר הינו מצב שעלול להתרחש באופן פתאומי ולא תמיד יש סימנים מקדימים לאורך זמן ממושך, כדי להעריך אם ניתן היה לקצר את פרק הזמן של האבחנה יהיה צורך לבחון את התיעוד הרפואי ולהתייעץ עם מומחה רפואי בתחום הגניקולוגיה והמיילדות.
אין ספק שנגרם לכם נזק בשל תקופת השיקום הארוכה אולם יש סיכוי סביר כי גם אם יתברר שהיה עיכוב מסוים באבחנה יהיה מורכב מאד להוכיח כי טיפול מוקדם יותר היה מונע את הצורך בשיקום.
במקרים בהם אין נזק קבוע גם אם הנזק החולף הנו משמעותי יש לשקול אם עלויות ניהול התביעה תהיינה מוצדקות אל מול הפיצוי הצפוי אף אם התביעה תתקבל שכן בתי המשפט פוסקים פיצויים נמוכים יחסית במקרים של נזק חולף.
איזה מומחה רפואי הכי מתאים כדי לתת חוות דעת על רשלנות רפואית באבחון תסחיף מי שפיר בלידה?
בתביעות רשלנות רפואית בגין איחור באבחון תסחיף מי שפיר בדרך כלל המומחה הנדרש לתת חוות דעת בנושא הרשלנות הינו רופא גניקולוג מומחה, לעיתים יש גם צורך בחוות דעת של רופא מומחה בטיפול נמרץ (לרוב מדובר ברופאים עם מומחיות בהרדמה) לעניין איכות הטיפול ביולדת לאחר האבחנה.
במקרים של פגיעה בילוד יש צורך לעיתים גם בחוות דעתו של מומחה רפואי בתחום הנאונטולוגיה, רופא ילדים עם תת התמחות ברפואת ילודים.
דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע () | דירוגים ()