רשלנות רפואית באבחון שפעת חזירים בישראל
בנסיבות לא ברורות, בסוף השבוע האחרון (יולי 2009) מת חולה בן 34 בבית החולים יוספטל. המשפחה מתלוננת על רשלנות רפואית ובמשרד הבריאות סבורים כי החולה, על אף שנמנה על קבוצת הסיכון ללקות בשפעת החזירים, לא טופל כמתבקש במצב זה.
נסיבות מותו של החולה תובררנה רק לאחר הנתיחה הפתולוגית. בית החולים יוספטל באילת ביקש להקים ועדת בדיקה חיצונית, עקב טענות על רשלנות רפואית באבחון שפעת החזירים.
רשלנות באבחון שפעת החזירים – מה הסכנות?
בדומה למחלות רבות אחרון, ישנה חשיבות אקוטית לאבחון שפעת חזירים בזמן ומוקדם ככל הניתן, שכן מניעת טיפול עלולה לגרום לסיבוכים רבים ואף לסכן את חייב של החולה.
מקובל, כי חולים הנמצאים בקבוצת סיכון ללקות בשפעת החזירים ישהו בבידוד, לא רק לשם מניעת הדבקה בשפעת, אלא גם לשם הגנה עליהם מפני חשיפה לזיהומים שונים. בנוסף, אי אבחון המחלה בזמן, מטבע הדברים אינה מאפשרת מתן טיפול רפואי מתאים, מה שעלול להוביל לסיבוכים רבים ובמקרים קיצוניים - אף למוות של החולה.
סיבוך שכיח במיוחד במקרים של שפעת חזירים לא מאובחנת ולא מטופלת, הוא דלקת ריאות חריפה. זאת, מכיוון שבמצב זה רקמת הריאה פגיעה במיוחד וכל חיידק יכול לחדור אליה.
על פי טענות משפחת המנוח, הוא הגיע לבית החולים יוספטל פעמיים, במהלך השבוע שקדם למותו והתלונן על שיעול כבד וכאבים בגרון. בשתי הפעמים הללו, נבדק על ידי רופאים ושוחרר כלאחר יד, מצוייד במרשם לכדורים והמלצה למנוחה רבה.
רק בפעם השלישית, כאשר הגיע לבית החולים ומצבו התדרדר, אושפז המנוח אולם כל מאמץ לייצב את מצבו נחל כישלון. המנוח סבל מסיבוכים של דלקת ריאות חמורה ובהמשך נפטר!
על פי התלונה, במה התרשל הצוות הרפואי בבית החולים יוספטל?
לפי טענותיהם של קרובי המנוח, במקום שישהה בבידוד, כפי שנהוג כאשר חולה מאובחן כמי שלוקה בשפעת החזירים או כמי שנמנה על קבוצת הסיכון ללקות במחלה – הוא שהה במחלקת טיפול נמרץ בבית החולים יוספטל.
אחד הרופאים, ציין בפני בני המשפחה כי יתכן ומדובר במקרה של שפעת החזירים, אולם איש לא בקש מהם לשמור על תנאי בידוד כלשהם ו/או לחבוש מסיכות על פניהם כאשר באו במגע עם המנוח.
לאחד שהמקרה נבדק על ידי משרד הבריאות, נמצא כי המנוח לא טופל בתרופה טמיפלו. זאת, על אף שקיימות הנחיות ברורות - לבדוק אפשרות להידבקות בשפעת חזירים אצל חולה עם מחלה קשה וסימפטומים דומים.
מן הממצאים הנ"ל עולה חשד לכאורה למקרה של רשלנות רפואית באבחון שפעת חזירים, שהובילה למותו של החולה.
האם מומלץ לפנות למשרד הבריאות במקרים של רשלנות רפואית?
כאשר קיים חשש לרשלנות רפואית, אחת הדרכים בהן ניתן לפעול היא תלונה לנציב הקבילות במשרד הבריאות. משרד הבריאות יבדוק את המקרה ובמידה וימצא כי אכן מדובר בהתנהלות שאינו תואמת את הסטנדרטים המצופים מגורמים רפואיים בישראל – יטיל עונשים משמעתיים.
אחת הטעויות הנפוצות ביותר של נפגעי רשלנות רפואית, היא פנייה עצמאית אל משרד הבריאות או שליחת מכתבי תלונה אל הגורם המתרשל. המלצתנו היא, להימנע מכל צעד שכזה, בטרם קיבלתם יעוץ משפטי מעורך דין הבקיא בתחום.
הסיבה לכך, היא שאדם מן הישוב אינו יכול לבחון את המקרה שאירע לו או לבני משפחתו מנקודת מבט משפטית – רפואית. לעיתים, במכתבים האלו או בפניות למשרד הבריאות יפרטו המתלוננים אודות נסיבות האירוע ואופי הנזק, מבלי שתהיה להם הבנה מלאה ומדויקת לגביהם.
בעתיד, כאשר תוגש תביעת רשלנות רפואית, הנתבעים לא יהססו להשתמש במכתבי התלונה הללו ולהציגם בבית המשפט, אם יש בהם להחליש את טענותיכם בתביעה.
חוששים למקרה של רשלנות באבחון שפעת חזירים? פנו ליעוץ משפטי מיידי