סימנים לשפעת החזירים - איך מזהים שפעת חזירים?
שפעת החזירים (נגיף H1N1) אובחנה לראשונה באפריל 2009 בארצות הברית. בבדיקות מעבדה גילו כי קיים דמיון בין גנים מסוימים בנגיף זה לבין גנים מסוימים של שפעת בה חולים חזירים מצפון אמריקה.
לאחר בדיקות נוספות גילו כי נגיף H1N1 קיים גם בחזירים באסיה ובאירופה, בבני אדם ובעופות, זאת הסיבה שהוא נקרא גם בשם "בין כלאיים מרובע".
זיהוי סימנים לשפעת החזירים - חשוב לדעת!
למעשה תסמיני שפעת החזירים דומים לכל שפעת רגילה:
- נזלת
- שיעול
- חום גבוה
- צמרמורת
- כאבי ראש
- עייפות
- כאבי שרירים
אין אפשרות לדעת מי יעבור את שפעת החזירים בצורה קלה כמו כל שפעת אחרת ואצל מי יתפתחו סיבוכים חמורים. בכל מקרה, לפי הנחיות משרד הבריאות - אם אין לך חום גבוה סביר מאד כי אין המדובר בשפעת החזירים.
מה שכן אפשר לומר זה שיש אנשים שנמצאים בקבוצות סיכון לפתח סיבוכים ממחלת שפעת החזירים.
קבוצות סיכון לחלות בשפעת חזירים - מי נמצא בסיכון גבוה?
בקבוצות הסיכון לפתח סיבוכים ממחלת שפעת החזירים נמצאות תחילה נשים הרות, ואנשים החולים במחלות כרוניות כדוגמת סוכרת ואסטמה, אם זאת להבדיל משפעת רגילה לא נמצא כי אנשים מעל גיל 65 כלולים בקבוצת הסיכון שכן יתכן וחלקם נחשפו לנגיף בצעירותם ופיתחו חיסון טבעי למחלת שפעת החזירים.
עוד התגלה כי שליש מבני ה – 60 ומעלה פיתחו גם כן נוגדנים באופן טבעי כנגד נגיף H1N1.
מתי יש צורך לפנות לקבלת טיפול רפואי?
ההמלצה הראשונית במידה ולקית באחד מסימני השפעת הרגילה קרי חום, נזלת, שיעול, כאבי ראש, הקאות, כאבי שרירים, צמרמורת ותשישות היא להישאר בבית ולהימנע מכל פעולה רגילה אחרת, עבודה, בילויים, לימודים וכו'...
המלצה זאת נועדה לצרכי הגנה על שלום הציבור ומניעת הפצתה של שפעת החזירים.
במידה ואתה נמנה עם אחת מקבוצות הסיכון עלייך להתייעץ עם רופא המשפחה האישי שלך והוא יפנה אותך לבדיקה מקיפה לצורך זיהוי שפעת החזירים, משטח גרון, אם יש צורך בכך.
קיראו על: רשלנות רפואית באבחון שפעת החזירים
יש מקרים בהם יש צורך מיידי לפנות לחדר מיון בכל בית חולים קרוב:
בילדים סימני האזהרה הינם: אפאטיות, אי שקט קיצוני, צבע עור כחול או אפור, הקאות מתמשכות, קושי בנשימה או לחלופין נשימה מהירה, שיפור ואחר כך החמרה בתסמיני המחלה.
במבוגרים סימני האזהרה הינם: בלבול, שיפור ואחר כך החמרה בתסמיני המחלה, סחרחורת, קושי בנשימה, חום גבוה מעל 38 מעלות, כאבי בטן, קוצר נשימה, לחץ בחזה.
דרכי אבחון ומניעה - טיפול בשפעת החזירים:
בשלב זה עדיין אין חיסון (ברגע שיהיה ישראל תרכוש אותו) נגד שפעת החזירים או נגיף H1N1 אך ניתן לבצע כמה פעולות פשוטות על מנת למנוע את הפצתו:
- בעת שיעול כסה פנייך עם ממחטה מנייר ואחר כך השלך אותה לפח
- אל תשהה במקומות הומי אדם יתר על המידה
- שטוף ידייך במים ובסבון מיד לאחר שהתעטשת או השתעלת
- שטוף ידייך בסבון על בסיס ג'ל לעיתים קרובות יותר למשך 15 – 30 שניות
- אם חלית על תסתובב במקומות ציבוריים, השאר בביתך עד שתבריא
- המנע לגעת בפה, עיניים ובאף הנגיף מועבר ביתר קלות בצורה זו
- ניקיון תכוף של חדרי השירותים, מצעים, שטיחים ווילונות
טיפול תרופתי בשפעת החזירים
כעקרון הטיפול הרפואי כנגד שפעת חזירים הוא בדיוק כמו בשפעת רגילה מנוחה, שתייה מרובה ואקמול להורדת חום.
במידה ואתה נמנה על קבוצת הסיכון או שיש החמרה, הצוות הרפואי הוא זה שיחליט מהו הטיפול התרופתי הנדרש.
תרופת ה- TAMYFLU תמיפלו - יש לציין כי המדובר בטיפול מונע ורק במקרה של מחלה יש צורך בנטילתה. היום הרבה רופאי משפחה ממהרים לרשום מרשם לתרופת תמפילו לאנשים היסטריים גם כשאין צורך בכך.
בשלב זה עדיין לא קיים חיסון שיעילותו מוכחת לשפעת החזירים. בימים האחרונים נשמעו עדויות אמינות, לפיהן זן מחוזק ועמיד במיוחד של שפעת החזירים התגלה בסמוך לגבול ארצות הברית - מקסיקו. זן זה של השפעת אינו מגיב לתרופות מוכרות.
מידע על שפעת ליוצאים לחו"ל
כרגע אין הנחיות מיוחדות או איסורים הנוגעים לטיסות ישראלים לחו"ל, אך במידה והינך חש ברע הימנע מנסיעה והישאר בבית. יש לציין שקיימות מדינות שעוצרות לבדיקה בשדה התעופה אנשים שנראים להם חולים ומכניסים אותם להסגר.
יש צורך לברר לפני הטיסה מה מצב התחלואה בכל הנוגע למגיפת שפעת החזירים במדינה בה אתה עתיד לבקר ולקבל החלטה עם לטוס או לא. זיכרו כי ישנן כמה וכמה מדינות בעולם אשר בודקות את כל התיירים הנכנסים, עוד בשדה התעופה, לצורך מניעת כניסתם של חולים בשפעת החזירים לתחומי המדינה.