הרופאים לא אבחנו גידול סרטני במועד?
מחבר:
עורכת דין אדרה רוט
13:47 02/10/2017
חלק גדול מהמקרים בהם מוגשת תביעת רשלנות רפואית, עוסקים באבחונים רשלניים של מחלות, או גידולים. לא תמיד ניתן לאתר מחלות, או גידולים בזמן, לא כל בדיקה יכולה להצביע על מצב בריאותי מדויק וקיימות מחלות פרוגרסיביות שבשלביהן הראשונים קשה מאוד לאבחן אותן.
יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם מתגלים תסמינים שאמורים לעורר חשד בקרב הגורם הרפואי שמטפל בחולה.
אם למרות קיומם של תסמינים אלו, אינם מפוענחים נכונה, או זוכים לחשיבות הראויה והמטופל לא מופנה לבדיקות נוספות, כאשר כתוצאה מכך מחלתו אינה מאובחנת בזמן – יתכן ומדובר במקרה של רשלנות רפואית באבחון.
במקרים בהם מדובר במחלות פרוגרסיביות, או גידולים ממאירים, האבחון בשלב מוקדם ככל האפשר הוא קריטי ולעיתים אף עשוי להציל חיים.
אי אבחון מונע מהחולה לקבל את הטיפול הרפואי שנחוץ לו ועלול לגרום להתדרדרות מצבו הבריאותי, אובדן סיכויי ההחלמה שלו ואף מוות.
הרופאים לא אבחנו גידול סרטני במועד?
מחבר:
עורכת דין אדרה רוט
13:47 02/10/2017
כיצד מתבצע אבחון מחלות?
כאשר מטופל מגיע לרופא המשפחה, או בהפנייתו לרופא מומחה, אמור הרופא לערוך רשימה של מכלול התסמינים מהם סובל החולה. על חלקם יעיד החולה בפני הרופא, תסמינים אחרים יהיו פחות ברורים ועל הרופא לחקור, לבדוק ולמצאם. קיימים גם תסמינים שאמורים ליצור חשש למצב בריאותי לקוי ובמקרים אלו על הגורם הרפואי להפנות את המטופל לכל הבדיקות הנדרשות בכדי לאשש, או לפסול את החשש.
עם סיום עריכת הרשימה וביצוע כל הבדיקות, יאבחן הרופא את מצבו הבריאותי של המטופל ויפנה אותו לקבלת הטיפול הרפואי שנדרש לו. אבחון שגוי, או מאוחר, למרות שעמדו לרשות הרופא כל האמצעים, הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינת הידע הרפואי שהיה קיים במועד ביצוע האבחון – יכול להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית באבחון.
רשלנות רפואית באבחון מחלות אצל ילדים
קושי רב במיוחד, קיים באבחון מחלות וגידולים אצל ילדים. הסיבה לכך, היא שמטבע הדברים מבוגר יטיב לתאר את התסמינים מהם הוא סובל וילד עלול להתקשות בכך. בחלק גדול מהמקרים עלולים ילדים להתעלם מתסמינים שונים ואף לא להתלונן עליהם כלל.
אולם, חלקם עשויים להתגלות בבדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה, תסמינים אחרים יתגלו דרך בדיקה מעמיקה יותר שיערוך הרופא. זו אחריותו של רופא, לא להסתפק בהסבריו של המטופל אודות התסמינים מהם הוא סובל, בייחוד כאשר המטופל הוא ילד וניכר כי הוא מתקשה להסביר.
רשלנות רפואית באבחון - מבחן "הרופא הסביר"
השאלה המרכזית שנשאלת, כאשר בין המשפט דן במקרה של רשלנות רפואית באבחון מחלה ומנסה לקבוע האם הגורם הרפואי התרשל, היא מבחן הרופא הסביר. כלומר, נשאלת השאלה, האם הרופא פעל כפי שמצופה מרופא סביר לפעול, באופן שתאם את הסטנדרטים הרפואיים והידע הרפואי שהיה קיים בעת ביצוע האבחון.
השאלה הבאה נוגעת לקיומו של קשר סיבתי, בין האבחון השגוי, או המאוחר, לבין ההרעה במצבו הבריאותי של התובע והנזקים שנגרמו לו. כלומר, בכדי לזכות בפיצוי כספי, עבור נזקי רשלנות רפואית, על התובע להוכיח כי הנזקים שנגרמו לו הנם תוצאה של מעשה הרשלנות.
לדוגמא, במקרים בהם אדם חולה במחלה פרוגרסיבית שניתן היה לטפל בה בשלביה המוקדמים, או לכל הפחות להאט את ההתדרדרות, אך מחלתו לא אובחנה וכתוצאה מכך לא קיבל את הטיפול הדרוש ומצבו הבריאותי התדרדר – קיים קשר סיבתי בין הרשלנות באבחון לבין התדרדרות מצבו.
כך גם במקרים בהם מדובר באדם שסובל מגידול סרטני, שניתן היה לאבחן בזמן ולהסיר, או להאט את התפשטותו, מדובר בנזק שנובע מרשלנותו של הרופא, שביצע אבחון שגוי, או מאוחר.
בכל מקרה של פגיעה ונזקים שנגרמו כתוצאה של אבחון מאוחר או שגוי של מצבכם הבריאותי, או מצבם של קרוביכם, כדאי להתייעץ עם עורך דין. עורך דין המתמחה בתחום רשלנות רפואית, ידע לחקור את נסיבות המקרה ולייעץ לכם בדבר קיומה של עילה לתביעת רשלנות רפואית.