מקרי רשלנות רפואית במסגרת רפואת ילדים
רפואת ילדים (pediatrics) מהווה ענף התמחות, המתמקד בטיפול בתינוקות, ילדים ומתבגרים. נקודת המוצא בבסיס טיפול בילדים הינה, שמדובר בתחום רפואי יחודי. הטיפול שיינתן יהיה מותאם למימדי גופו של הילד, יתחשב בשינויים הפיזיולוגיים החלים אצל ילדים ובעובדה, שגופם מצוי בתהליכי גדילה והתפתחות מתמשכים.
אחד הקשיים העיקריים, עמו נדרשים להתמודד רופאי ילדים, הינו אבחון הבעיה הרפואית. זאת כיוון שבקרב ילדים קיימת נטייה שלא להתלונן על כאבים ובנוסף, הם אינם מנדבים מידע הכרחי לאבחון הבעיה לרבות דיווח על סימפטומים פיזיולוגיים ומיקום הכאב.
ילדים רבים נרתעים ממוסדות רפואיים וממאנים לעבור בדיקות - דבר המקשה על מתן הטיפול הרפואי.
נוכח האמור נדרשים העוסקים בתחום לעמוד בסטנדרטים מחמירים של אבחון וטיפול וחובת הזהירות, שחלה עליהם, הינה מוגברת.
סטנדרט ההתנהגות הנדרש בעת טיפול רפואי בילדים
העוסקים ברפואה נדרשים למשנה זהירות בטיפול בילדים. לפיכך, מי שאינו מתמחה בתחום, דוגמת רופא משפחה או רופא תורן, נדרשים להפנות את הילד לבדיקת רופא מומחה לילדים בהתעורר ספק לגבי הדיאגנוזה או אופן הטיפול המתבקש.
רופא ילדים נדרש להתחקות אחר הבעיה הרפואית במדויק, לרבות לקיחת אנמנזה רפואית לצורך לימוד על עברו הרפואי של הילד וקבלת מירב הפרטים לגבי המקרה ולהתרשם מתלונות הילד והוריו ומתסמינים גופניים.
הרופא מתבקש לגלות ערנות ושימת לב גם לאפשרות התפתחות סיבוכים שכיחים פחות ולהפנות את הילד לביצוע מכלול הבדיקות הרלוונטיות בכדי לשלול מחלות ומצבים מסכני חיים.
בתוך כך חלה על הרופא חובה לעדכן את הורי הילד לגבי ההליך הרפואי המבוצע, להנחותם בעניין המשך הטיפול בילד ולהאיר עיניהם להתפתחות סימנים, המעידים על התדרדרות במצב הרפואי ומצריכים פנייה לטיפול בבית החולים.
רפואת ילדים - עילות להגשת תביעת רשלנות רפואית
עילה לתביעה בתחום עשויה לקום בגין שורת מעשים או מחדלים, שבוצעו על ידי הצוות המטפל, ובהם: אי התחקות אחר אנמנזה אישית ומשפחתית של הילד המטופל; חוסר הפנייה לביצוע בדיקות נדרשות; אי עמידה על התסמינים הגופניים מהם סובל הילד, שהובילו לחוסר אבחון או אבחון מאוחר של מחלה עמה הוא מתמודד ובעקבות כך, השהיית הטיפול הנדרש.
רשלנות עשויה להתגלע גם בגין חוסר אבחון מומים מולדים ואי עריכת מעקב אחר תקינות תהליך הגדילה, שעלולים להשליך על התפקוד הפיזי והמנטלי של הילד בהמשך.
עילות נוספות הן אבחון שגוי של הבעיה, שהוביל לקבלת החלטה מוטעית וקביעת טיפול בלתי מתאים; מתן טיפול רשלני תוך הפרת חובת הזהירות וסטייה ממבחן הרופא הסביר, בדגש על מחלות זיהומיות, השכיחות בילדים ומתן חיסונים וכן הפרת דרישת השגת הסכמה מדעת טרם ביצוע הליך רפואי, הניתנת לרוב על ידי ההורים, כאפוטרופוסים הטבעיים.
ילדך נפגע בגלל רופא ילדים? פני/ה אל עורך דין מקצועי!
לצורך הגשת תביעה על רשלנות רפואית כדאי לפנות לקבלת יעוץ משפטי. עורך דין המתמחה בתחום, יאסוף את החומרים הרלוונטיים מהתיקים הרפואיים, יפנה למומחה רפואי, שיחווה דעתו לגבי קיום בסיס לתביעה ובהמשך, ייצג את הילד ומשפחתו בפני הערכאות, תוך חתירה לקבלת פיצויים גבוהים בגין הנזק שנגרם.
פסקי דין - רשלנות רפואית במסגרת רפואת ילדים
ע"א 3459/06 (מחוזי ת"א) ד"ר שוורץ לב ואח' נ' עזבון המנוחה דנה פילוסוף, עסק במקרה מוות של ילדה בת חמש כתוצאה מסיבוך דלקת קרום המוח עקב דלקת ריאות חמורה.
ערב פטירתה נבדקה הילדה על ידי רופא תורן באחד המוקדים הרפואיים, שלא ערך את הבדיקות הנחוצות והחמיץ אבחון המחלה, בעטיו התדרדר מצבה הרפואי של הילדה והוביל למותה.
בפסק הדין פרט בית המשפט את אמות המידה המנחות בבדיקת ילדים, במיקוד הדגשים, עליהם צריך לתת את הדעת רופא תורן, המהווה הגורם הראשון בפניו בא הילד ואשר על בסיס התרשמותו נקבע המשך הטיפול.
נפסק כי על הרופא מוטל לבצע את מירב הבדיקות החיוניות כדי לקבל תמונת מצב מקיפה ומדויקת אודות מצבו הרפואי של הילד ובכדי לעמוד בסטנדרט הזהירות המוגבר, המצופה ממנו.
לקבלת סיוע אישי ליחצו: יעוץ לנפגעי רשלנות רפואית
בואו להתייעץ עם מומחים ועורכי דין: פורום רשלנות רפואית