ראשי נזק לפיצויים בתביעת רשלנות רפואית
מחבר: עורכת דין אדרה רוט 11:52 01/01/2018
תביעות רשלנות רפואית מהוות תת קטגוריה בתחום התביעות בגין עוולת הרשלנות, המעוגנת במסגרת פקודת הנזיקין.
התובע בעילת רשלנות רפואית נדרש להוכיח כי הרופא או הצוות הרפואי שטיפל בו, הפר את חובת הזהירות אשר חלה עליו במסגרת עיסוקו ולהצביע על קשר סיבתי בין הפרת חובת הזהירות לבין הנזק הגופני שנגרם לנפגע כמו גם על התנהגות רשלנית במעשה או במחדל, המהווה סטיה מסטנדרט ההתנהגות, המצופה מהרופא הסביר.
בתחום דיני נזיקין, הסעד המרכזי בגין נזקי גוף אשר נגרמו לתובע, הינו פיצוי כספי. העיקרון, העומד בבסיס שיטת הפיצוי, הינו השבת המצב לקדמותו - החזרת הניזוק עד כמה שרק ניתן למצב בו היה נמצא אלמלא נגרמו לו נזקים.
מנגנון הפיצוי הנזיקי בגין נזקים שנגרמו עקב רשלנות רפואית, תאונת דרכים או תאונת עבודה, מושתת על ראשי נזק, שהם סוגי נזק, המוכרים כברי פיצוי בתחום דיני הנזיקין.
ראשי נזק לפיצויים בתביעת רשלנות רפואית
מחבר: עורכת דין אדרה רוט 11:52 01/01/2018
פסיקת הפיצויים מתייחסת כיום לשורה ארוכה של ראשי נזק, הנחלקים לשתי קטגוריות עיקריות:
- ראש נזק ממוני - עבור נזקים שאירעו בעבר ונזקים הצופים פני עתיד, בהם: הפסד שכר ואובדן כושר השתכרות, הוצאות רפואיות, הוצאות שיקום, תשלומים עבור שירותי עזרה סיעודית והסתייעות בצד ג' וכן הוצאות ניידות
- ראש נזק שאינו ממוני - דוגמת כאב וסבל וקיצור תוחלת החיים
בית המשפט בוחן את ראשי הנזק השונים, הנכללים במסגרת תביעת רשלנות רפואית, קובע שיעור פיצוי עבור כל אחד מהם בנפרד וסוכם את הסכומים שנפסקו באופן מצטבר, לכדי פיצוי גלובלי.
החלטתו של בית המשפט, בקביעת גובה הפיצוי עבור כל ראש נזק נסמכת על מגוון שיקולים, ביניהם: גילו של הניזוק, מהות הפגיעה וחומרתה, אחוזי הנכות שנפסקו לנפגע (זמנית או קבועה) וכן על חלוקה קטגורית של נזקים, שהתגבשו בעבר וכבר שולמו על ידי התובע (נזק מיוחד), לעומת נזקים הצפויים בעתיד בעטיה של הרשלנות הרפואית (נזק כללי).
בהחלטתו מתבסס בית המשפט בין השאר אך לא רק על חוות דעת רופאים מומחים המוצגות בפניו.
ראשי נזק עיקריים המוכרים במסגרת תביעות רשלנות רפואית
הפסד שכר ואובדן כושר השתכרות - תשלומים עבור נזק גוף, שנגרם לתובע עקב רשלנות רפואית, אשר בעטיו נפגעה יכולת השתכרותו באורח מלא או חלקי. מדובר בפיצוי בגין נזק מיוחד, אשר התגבש בעבר ועבור נזק כללי, הצפוי בעתיד.
לרוב הסכום הנפסק משקלל שלושה רכיבי פיצוי: הפסד שכר בתקופה בה נבצר מהתובע לעבוד בעקבות האירוע, הפסדי שכר עתידיים נוכח הפגיעה שארעה ונזקי גוף, הצפויים בעקבותיה בהמשך וכן אובדן כושר השתכרות. גובה הפיצוי נקבע באופן יחסי לשיעור נזקו של התובע.
ליחצו לקריאה נוספת על: אובדן שירותי אב או אם הפסד שכר להורים אובדן כושר השתכרות
עזרת צד ג' וצורך בסיעוד - כאשר היקף הסיוע לנפגע בהתנהלות יומיומית וביצוע פעולות בשגרה עולה על זה, שיכולים להעניק לו בני משפחה, יפסק החזר הוצאות עבור נזקקות לעזרה מסוג זה, הניתנת על ידי גורם חיצוני מטפל. ההחזר הכספי יהיה בגין הוצאות ששולמו בעבר והוצאות שיוציא הנפגע בעתיד, בהתאם לרמת נכותו ומידת תלותו של הניזוק.
קיראו עוד על: עזרה סיעודית והשגחה 24 שעות ביממה סיעוד וסיוע חיצוני בשכר
כאב וסבל - ראש נזק נפשי, אשר בגדרו נכללים נזקים שאינם ממוניים. מדובר בפיצוי בגין כאב וסבל פיזי ומנטלי, שנגרמו לניזוק, עוגמת נפש ואובדן הנאות החיים. ראש נזק זה הינו סבוך להערכה, שכן מדובר בפגיעה, אשר קשה לכמתה בכסף והינה אינדיבידואלית לכל ניזוק.
בקביעת שיעור הפיצוי בגין ראש נזק זה משמשת נוסחא מתמטית, הנסמכת על קריטריונים אלה: שיעור הנכות הרפואית הקבועה שנפסקה לנפגע ומוכחת באמצעות חוות דעת רפואית, גיל הנפגע, משך התקופה בה היה מאושפז ואופי הטיפולים הרפואיים שניתנו לו.
המגמה העולה מן הפסיקה היא, שככל שגילו של הנפגע צעיר יותר ופגיעתו חמורה יותר - גובה הפיצוי עולה, נוכח תוחלת החיים הארוכה, שנותרה לו בצל הפגיעה.
ליחצו לקריאה נוספת על: הפסד זכויות סוציאליות ופנסיה כאב וסבל
הוצאות רפואיות - פיצוי עבור תשלומים בגין טיפולים רפואיים, עריכת בדיקות, אשפוזים במתקנים רפואיים והצטיידות במכשור רפואי ותרופות, בעקבות הנזק שנגרם לנפגע בשל מעשה או מחדל, שעילתם רשלנות רפואית. לצורך כך, על הניזוק להציג בפני בית המשפט אסמכתאות לגבי ההוצאות ששילם בעבר וצפי הוצאות כספיות, להן ידרש בעתיד.
עבור הוצאות רפואיות וקבלת שירותים רפואיים, אשר אינם נכללים במסגרת סל הבריאות או שעה שהשירות, הניתן על ידי קופת חולים אינו ברמה מספקת, יהיה הנפגע זכאי לקבלת החזר הוצאות מחברת הביטוח שלו, במידה והוא מבוטח באופן פרטי.
קיראו עוד בנושא זה: החזר הוצאות ששילמת הטיפול הרשלני עלות חוות דעת רפואית מוצרי תזונה מיוחדת
הוצאות נסיעה מוגברות - נזק גופני, שנגרם לנפגע, מצריך על פי רוב נסיעות תכופות לצורך קבלת טיפולים רפואיים או שיקומיים, עריכת בדיקות והימצאות במעקב רפואי. פרט להוצאות עבור נסיעות שוטפות במסגרת הטיפול הרפואי - החזרי נסיעה ברכב פרטי או בתחבורה ציבורית, נכה בדרגה קשה אשר יוכיח כי פגיעתו עקב רשלנות רפואית הגדילה את סך הוצאות הניידות שלו, מעבר לרגיל יהיה זכאי להחזר עבור הוצאות נסיעה מוגברות. קיראו בהרחבה על: החזר הוצאות נסיעה לטיפולים
בכלל אלה בא למשל החזר בגין עלויות התאמת כלי רכב וכן הוצאות, החורגות מהתשלומים הקבועים, בהם נושא כל בעל רכב באופן שוטף.
התאמת דיור - במקרים מסוימים, נזק גופני, שהוביל למגבלות פיזיות או נכות, כתוצאה מרשלנות רפואית, עשוי לעורר צורך בעריכת שינויים במקום המגורים, התקנת מעלית ולעיתים אף מעבר דירה, בכדי להתאים את תנאי המגורים לשינויים, שחלו בצרכיו של הנפגע. במקרים אלה יכלל במסגרת התביעה ראש נזק של החזר הוצאות, ששילם הניזוק עבור שינוי סביבת המגורים.
קיראו עוד בנושא: בלאי מואץ של ביגוד /מכונת כביסה ומייבש מימון שירותי אפוטרופוס התאמת דיור
קיצור תוחלת החיים - ראש נזק חדש יחסית, אשר נקבע בפסיקת בית המשפט העליון לפני כחמש שנים. פיצוי מיוחד זה, המוכר גם בשם הלכת השנים האבודות, ניתן בגין קיצור משך החיים הממוצע, שאמור היה הנפגע ליהנות ממנו אלמלא הנזק הגופני.
קיראו בהרחבה: קיצור תוחלת חיים והלכת השנים האבודות
הפיצוי מתייחס הן לקיצור חלקי של תוחלת החיים - כאשר עקב הנזק התקצר מניין שנות חייו של הנפגע והן לקיצור מלא של תוחלת החיים - בגין פטירתו של הניזוק במהלך אירוע הרשלנות הרפואית / התאונה או בסמוך לאחר מכן. סכום הפיצוי משולם לניזוק או לעיזבונו עבור הפסדי שכר צפויים בעתיד, אובדן כושר עבודה ופגיעה בפוטנציאל ההשתכרות של הנפגע או הנפטר.
ראשי נזק יחודיים – המתאימים למקרים של נזקים ספציפיים
פרט לראשי הנזק העיקריים ובהתאם לנסיבותיו של כל מקרה לגופו, עשוי בית המשפט להכיר בראשי נזק יחודיים לתביעה, המוגשת בגין נזקים שנגרמו בעבר או צפויים להיגרם בעתיד עקב רשלנות רפואית.
על ראשי נזק אלה נמנים לדוגמא:
הוצאות קבורה - לרבות הבאת גופה מחו"ל, ימי אבל והקמת מצבה;
הוצאות אימוץ ילדים או פניה להליכי פונדקאות - במקרה של רשלנות רפואית, אשר גרמה לפגיעה בכושר הפוריות.
ליחצו לקריאה מקיפה בנושא: מימון הליכי פונדקאות או אימוץ ילדים
עלות אביזרים רפואיים - במקרים בהם הנזק מצריך השכרה או רכישה של ציוד טיפולי או שיקומי מיוחד. קיראו בהרחבה על ראש נזק של: מימון אביזרים, עזרים וציוד רפואי לנפגעי רשלנות רפואית
עלויות חיתולים חד פעמיים - כאשר הרשלנות הרפואית גרמה לנפגע נזק מסוג חוסר שליטה על הסוגרים ובפרט נזקקות אצל אדם מבוגר, הנדרש באופן שוטף למוצרי ספיגה, אשר עלותם גבוהה. לקריאה נוספת בנושא ליחצו: חיתולים חד פעמיים - מוצרי ספיגה
הוצאות אפוטרופסות וכן אובדן שירותי הורים - ערכה הכספי של תרומתם של אם ואב למשק הבית, במקרה של נכות קשה או מוות עקב רשלנות רפואית ובשעה שהתלויים נאלצו לשלם לצורך קבלת השירות מגורם חיצוני.
קיראו עוד בנושא: איפור ו/או ביגוד מיוחד מימון טיפול פסיכולוגי לבני משפחה
בואו להתייעץ עם עורכי דין מקצועיים: פורום רשלנות רפואית
דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע () | דירוגים ()