שאלות ותשובות על טיפול רשלני בפריצת דיסק
פריצת דיסק herniated disc הוא מונח רפואי מתחום האורטופדיה, המתאר מצב שבו מופעל לחץ כבד על הגב. לחץ זה גורם לפגיעה "בבולם הזעזועים של הגוף" = הדיסק הגמיש העשוי סחוס שנמצא בין חוליות עמוד השדרה.
בסופו של יום עם המשך הלחץ הפיזי על הגב - החוליות נפרצות מה שמביא לנזק בלתי הפיך, המתבטא ביכולת האדם להשתמש בגבו ובגופו.
במאמר זה נבחן מקרים שבהם בוצעה רשלנות כלפי מטופלים בתחום האורטופדיה ופריצת הדיסק אם באבחון או בטיפול, נראה את פסיקותיו של בית המשפט במקרים אלו ובכך נדגים את גבולות האחראיות של רופאים ומעסיקים לרשלנות שהביאה לדיסק פרוץ ולכאבים רבים.
אחריות המעסיק למניעת פגיעות גופניות בעובדיו
עובד, שמפעיל לחץ על הגב מדי יום, נמצא בקבוצת סיכון גבוהה ללקות בפריצת דיסק. מכך, מוטלת על מעסיקים חובה, לאכוף את הוראות הבטיחות על עובדיהם, בכדי שהללו לא יפגעו עקב הרמת משקל רב מדי.
על כן במקום שמעסיק לא הביא לידיעת עובד את הסכנות הבריאותית ולא פעל למיגורן – הוא סטה מחובת הזהירות שלו כלפי אותו עובד, ועליו לפצותו בגין הנזק שנגרם לו, ובמקרנו פריצת הדיסק.
וכך פסק השופט המלומד בעניין ע.א 663/88 "לדעתי קיימת חובה, כללית וגורפת מצד מעביד, לנקוט בכל האמצעים הסבירים בכדי לוודא כי עובדיו יוכלו לבצע עבודתם בבטיחות האופטמילית".
דוגמא נוספת: פסק דין בעניין ת.א 89348/01 שם אדם לקה בפריצת דיסק, הגדיל השופט לעשות בכך שקבע שעל המעסיק היה לדאוג למתקן הרמה לשם בטיחות העובדים.
טעות או אבחון לקוי של פריצת דיסק
חובת הזהירות של רופא כלפי מטופל באה לידי ביטוי בין השאר בחובתו של הרופא לאבחן את הגורם שבגינו הגיע המטופל תחת טיפולו. בעניינו, אורטופד שאליו הגיע אדם הסובל כאבי גב קשים והגיע לבדיקה.
מן הראוי במקרים רבים לשלוח את האדם, לאחר בדיקת אורטופד ובהמלצתו, לביצוע בדיקות כגון: רנטגן, CT, MRI ואחרות. לעיתים, עיתוי הבדיקה והמהירות שבה מתבצע האבחון הרפואי, עשויים להכריע בענייני בריאותו של מטופל. אי ביצוע בדיקות רפואיות מתבקשות עלול לגרום לנזקי גוף חמורים ולעיתים אף כאלה שאינם ניתנים לריפוי!
מקרה של אבחון לקוי הובא בפני בית המשפט בעניין ע"א 58/82 משה קנטור נ' ד"ר שלום מוסייב ואח'
שם המערער (קנטור) התלונן על כאבי גב קשים ומחריפים שהגיעו עד כדי שיתוק ברגליו ועצירת צרכים. למרות זאת, הוא טופל באופן שמרני בלבד על ידי מניפולציות וזריקות הרגעה. בדיעבד התברר כי קנטור, סבל פריצת דיסק בתוך חלל עמוד השדרה, שהביאה עמה פגיעה עצבית חמורה.
בית המשפט קבע, כי אין לדעת אם אבחון מוקדם היה מונע את הנזק שנגרם בסופו של דבר, עם זאת בשל העדר רישום רפואי נאות – בית המשפט החליט כי הדבר מדבר בעד עצמו ויש לפצות את קנטור בגין נזקו החמור.
מקרי רשלנות רפואית - ניתוח פריצת דיסק שנכשל
דוגמא נוספת לאירוע שעלול לזכות בפיצויים עקב רשלנות רפואית היה בזמן ביצוע ניתוח פריצת דיסק. פסק דין זה ניתן על ידי כבוד השופטת י. הכט בעניין ת.א 978/91
שם במהלך ניתוח אורטופדי לכריתת דיסק, נותחו החוליות הלא נכונות, ובוצעה התערבות רפואית שכלל לא נדרשה. כמו כן, לאחר הניתוח התגלה כי פד רפואי, נשאר בגופו של החולה, ונגרם לו זיהום חמור שסיכן את חייו לשווא.
בית המשפט פסק פיצויים בסך של כ-150.000 ₪ על סבלו כתוצאה מרשלנותם של הרופאים שהיו אמורים לטפל בתובע.
לא כל אבחון מאוחר או ניתוח כושל של פריצת דיסק נגרם מרשלנות!
ישנם מקרים בהם אף על פי שהאבחון או הטיפול שבוצע היו לא יעילים, אין המדובר דווקא ברשלנות רפואית. יש לזכור שהרופאים לא נמדדים בחכמה שלאחר מעשה אלא באמצעות בחינת פעולותיהם לאור רמת סבירותן ולא לאור הצלחתן.
כך לדוגמא נדחתה תביעה על איחור באבחון פריצת דיסק בפסק דין בתיק ת.א 698/91
פריצת דיסק רשלנות רפואית והזכויות שלך!
פריצת דיסק היא אירוע אורטופדי שכיח יחסית שניתן להימנע ממנו באמצעים סבירים, של בטיחות בעבודה, ושמירה על הגב. במקרים של פריצת דיסק ישנה חשיבות לאבחון מהיר ומתן טיפול הולם לבעיה. כל אורטופד בכל מוסד רפואי צריך להיות מסוגל ולאבחן פריצת דיסק לפני שיהיה מאוחר.
האורטופד שטיפל או מטפל בסובלים מהתופעה (אלה סובלים כאבי גב קשים מנשוא), חייב להסביר אודות אפשרויות הטיפול המקובלות לפריצת דיסק. אם אתם חוששים כי הרופא טעה או איחר באבחון הבעיה ונגרמו לכם נזקי גוף, רצוי להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום.
קיראו בהרחבה על: רשלנות רפואית בניתוח פריצת דיסק
נזקים אורטופדיים בגב עלולים להשפיע על המשך החיים ולכן ראוי לטפל בנושא בכובד ראש ותוך קבלת החלטות שקולות. ניתן לשאול ולהתייעץ גם ב: פורום רשלנות רפואית
לקבלת סיוע אישי ודיסקרטי ליחצו: יעוץ משפטי לנפגעי רשלנות רפואית