רשלנות רפואית - ניתוח לאחר המוות
מתי נחוץ ניתוח לאחר המוות ומדוע?
מקרים של רשלנות רפואית עלולים לגרום לנזקים רבים בדרגות שונות, לעיתים, מדובר בטרגדיה נוראית שסופה מוות. במקרים אלו, קשה מאוד לחקור את הסיבה למותו של החולה ואם עולה חשש כי מדובר בסיבות שאינן טבעיות, ניתן לבצע ניתוח לאחר המוות ולבדוק מה הביא למותו של המנוח.
לעיתים קרובות, בצל האסון הנורא, יש גם צורך עז להבין מה השתבש ובמקרים אלו – ניתוח לאחר המוות יסייע לגלות את הסיבה למותו של החולה.
מעבר לכך, כאשר מדובר בחשש כי הסיבה היא רשלנות רפואית בניתוח, רשלנות באבחון, הזנחה, או כל סוג אחר של התרשלות מצד הגורמים הרפואיים – משפחתו של המנוח יכולה לתבוע פיצויים כספיים ועל מנת לבסס את הקשר הסיבתי שבין התנהלות הצוות הרפואי, לבין מותו של החולה, ברוב המקרים נדרש ניתוח לאחר המוות.
מהו ניתוח לאחר המוות?
ניתוח לאחר המוות הוא הליך שמטרתו לחקור את הנסיבות למותו של המנותח. במסגרת ההליך ינותחו איבריו השונים, יילקחו דגימות ויבוצעו בדיקות שונות, על מנת לחקור ולהסיק מסקנות בדבר הגורמים שהביאו למותו.
בחלק גדול מהמקרים, רק באמצעות ניתוח לאחר המוות, ניתן לגלות את הסיבות למותו של החולה ולבדוק, האם מדובר במקרה של רשלנות רפואית הרת אסון. דוגמא טובה לכך, היא מקרים של רשלנות רפואית בלידה, שגרמה למוות של תינוק – לרוב רק באמצעות ניתוח לאחר המוות, ניתן לגלות את סיבת המוות הוודאית.
הסכמת משפחתו של המנוח לביצוע ניתוח לאחר המוות
לפי חוק, יכולים המנוח, או משפחתו, הרופא, קצין משטרה, או היועץ המשפטי לממשלה, לבקש שיבוצע ניתוח לאחר המוות. כאמור, במקרים בהם קיים חשד לרשלנות רפואית, יש חשיבות רבה לביצוע הניתוח וגילוי סיבת המוות הוודאית.
אולם, בקרות אסון מסוג זה, משפחתו של המנוח נאלצת להתמודד עם טרגדיה קשה ולעיתים אינה מודעת כלל לאפשרות לבצע את הניתוח. בחלק מהמקרים, משפחת המנוח אף מסרבת לתת את הסכמתה לביצוע ניתוח לאחר המוות, בשל היעדר מידע והבנה בדבר חשיבותו.
לקבלת סיוע מעורך דין מקצועי ומיומן לחץ: פניה דיסקרטית לקבלת סיוע
מיותר לציין כי במקרים בהם הגורם הרפואי מודע לכך שהסיבה למוות, הנה רשלנות רפואית מצידו, אין זה משרת את טובתו להציע למשפחה לבצע ניתוח לאחר המוות, נהפכו. חשוב לדעת כי זו זכותה של כל משפחה לבקש את ביצוע הניתוח ואין צורך באישורו של שום גורם אחר, כאשר המשפחה מבקשת לחקור את סיבת המוות.
לעומת זאת, אם המשטרה מעוניינת בביצוע הניתוח, בכל מקרה בו ישנה בקשה לביצוע ניתוח לאחר המוות, יש לקבל הסכמה מטעם המשפחה. במקרים בהם המשפחה מסרבת, יתכן כי המשטרה לפנות אל בית המשפט ועל השופט יהיה לשמוע את טענות המשפחה, או עורך דין מטעמה ולהכריע בדבר ביצוע הניתוח.
כיצד ניתוח לאחר המוות יכול לחשוף את סיבת המוות?
עלולים להיות מקרים רבים בהם טיפול רפואי רשלני גורם למותו של החולה, החל מרשלנות במתן תרופות, דרך רשלנות באבחון וכלה בביצוע רשלני של ניתוח. לדוגמא, ישנם מקרים בהם אדם מת לאחר מתן תרופה, בשל אי התאמתה למצבו הבריאותי, או מתן מינון גבוה מהמומלץ.
ניתוח לאחר המוות יוכל לחשוף את הסיבה למוות ובמקרים בהם מדובר בדום לב, כתוצאה ממינון לא נכון – ניתן אף למצוא ראיות למינון שניתן לו.
בהיעדר ראיות מסוג זה, קשה לבסס קשר סיבתי בין הרשלנות לה טוענת משפחתו של המנוח, לבין פטירתו. יחד עם זאת, בישראל, יחסית למדינות מערביות אחרות, מספרם של ניתוחים לאחר המוות מצומצם יחסית, בעיקר בשל אי התיישבותו של הניתוח, עם ההלכה היהודית.
בכל מקרה של חשד כי רשלנות רפואית, היא שגרמה לפטירתו של יקירכם, כדאי לבחון את האפשרות לבצע ניתוח לאחר המוות. גם ההלכה הדתית אינה מתנגדת לביצוע ניתוח לאחר המוות בצורה גורפת וגישתה משתנה בהתאם לסוג הניתוח שנדרש ומידת נחיצותו.