אחריות על נזקים כתוצאה משימוש בתרופות
תערובת צמחים לא מזיקה או תרופה מסוכנת?
משרד הבריאות הוציא אזהרה חמורה מפני שימוש בתוסף התזונה "סטיבו", או בשמו המלא: "CAPSULE SATIBO". מדובר בכמוסות, בהן תערובת צמחי מרפא תוצרת סין ויצרנן ממליץ עליהן לשיפור חיי המין והתפקוד המיני.
בדיקה שערך משרד הבריאות העלתה שהמוצר מכיל חומר תרופתי, על אף שיווקו כתוסף תזונה. אותו חומר תרופתי, כפי שמזהיר משרד הבריאות, עלול לגרום לנזק בריאותי רב, בשימוש ללא פיקוח רופא. לפי הממצאים, "סטיבו" מכיל רכיב פעיל זהה לזה שבתרופת הויאגרה. המוצר ירד מהמדפים.
עבר כחודש ימים, מאז ירד מהמדפים מוצר ששווק גם הוא כתערובת צמחי מרפא ונקרא "בום". צרכני ה"בום" הרבים הוכו תדהמה כאשר ה – FBI וה – CIA פשטו על משרדיה של יצרנית המוצר ומצאו כי גם כאן, הרכיב הפעיל זהה לזה שקיים בתרופות אין אונות שונות, ביניהם ויאגרה.
כל נזק שנגרם למשתמשי מוצרים אלו, בעקבות השימוש בהם, עשוי להיות עילה להגשת תביעה כנגד כמה וכמה גופים. למען הסדר הטוב, ריכזנו עבורכם את מגוון האפשרויות לרכישת תרופות ומוצרי בריאות ואת מגוון הכלים שעומדים לרשותכם במידה ונגרם לכם נזק כתוצאה משימוש במוצרים.
מוצרי מדף, בהם מתגלים חומרים אסורים לשימוש ללא מרשם רופא
הכפסולות של "סטיבו", או "בום", הן רק שתי דוגמאות מיני רבות, בהן תוסף מזון משווק כמוצר מדף ומאוחר יותר מתגלה ככזה שמכיל חומרים המחייבים מרשם רופא, או מותרים למכירה על ידי רוקח בלבד. במקרים של נזקים כתוצאה משימוש במוצרים אלו, יכולים הצרכנים לתבוע כמה גורמים.
היצרן והמשווק – לפי חוק האחריות למוצרים פגומים, הן היצרן והן המשווק אחראים לפירוט מלא אודות כל רכיבי המוצר, אם חומרים מסויימים התגלו במוצר בדיעבד – ניתן להסיק שלא עמדו בחובה זו.
גם משרד הבריאות האמון על הרגולציה בתחום המזון והתרופות בארץ, נושא באחריות במקרים של נזק. במידה ומוצר לא נבדק כראוי ואושר לשיווק כמוצר מדף, כאשר הלכה למעשה מדובר במוצר הדורש מרשם רופא, או מכירה על ידי רוקח, לעיתים ניתן לטעון כי משרד הבריאות התרשל בעבודתו ולתבוע פיצוי אם נגרמו נזקים.
קיראו עוד בנושא זה על תרופת: נירבקסל
תרופות ללא מרשם – רכישה בבית מרקחת
תרופות OTC שניתן לרכוש בבתי המרקחת ללא מרשם רופא, הן קטגוריה מאוד מוגדרת של תרופות. כל תרופה שנכללת בקטגוריה הזו עברה תהליך מוקפד של רגולציה, בסופו החליטו הגורמים הרלוונטיים כי התרופה בטוחה לשימוש ללא מרשם רופא.
בתרופות אלו חלה חובה על הרוקח לתת הסבר מלא לרוכשים אודות המינון הבטוח, תופעות הלוואי וכל האזהרות שראוי להזהיר. גם יצרן התרופה מחוייב לציין בעלון ההסבר מה מטרת התרופה, מה המינון המומלץ, באילו מקרים אסור ליטול את התרופה, אילו תופעות לוואי אופייניות לה אילו תופעות מחייבות תשומת לב מיוחדת.
במידה והרוקח, או היצרן, לא עמדו במחויבותם זו והשימוש בתרופה גרם לכם לנזקים, תוכלו לתבוע מהם פיצוי כספי בגין הנזקים שנגרמו לכם.
רכישת תרופות ומוצרי בריאות באינטרנט
יצרני ומשווקי מוצרי הבריאות לסוגיהם, לא איחרו לגלות את הפוטנציאל האוניברסלי שגלום ברשת האינטרנט, בבואם לשווק את מוצריהם. רשת האינטרנט הנה פלטפורמה פופולארית עבור גולשים שמחפשים מידע רפואי, או מעוניינים לרכוש מוצר שאינם יכולים להשיג בארץ.
חשוב להבין, שלכך שאינכם יכולים להשיג מוצר מסויים בארץ יש סיבות רבות, חלקן נובעות משיקולים שיווקיים של יצרניהם, אך אחרות נובעות מאי חוקיות שיווק המוצרים בישראל.
רכישת תרופות באינטרנט עלולה להיות מסוכנת מכמה וכמה סיבות. הסיבה העיקרית היא שאין ערובה לאיכות המוצרים ובטיחותם ויש מקום להטיל ספק רב בכך שהתכשיר אכן מכיל את החומר הפעיל הנכון ושתהליך היצור , האריזה, השיווק והאחסון שלו עמדו בסטנדרטים המתבקשים.
צרכני המוצרים האלו, מסכנים לא רק את בריאותם, אלא גם את הביטחון שניתן להם בעת רכישה של תרופות בבתי מרקחת, עם, או בלי מרשם רופא. במידה והרוקח, או הרופא התרשלו בעבודתם וכתוצאה מכך נגרם לנוטל התרופה נזק, הוא יכול להגיש תביעה לפיצוי בגין הנזק שנגרם לו.
האינטרנט מבחינה זו, הוא שטח הפקר, עד לכדי אי יכולת לאתר כלל את היצרן, או המשווק של המוצרים, אותם ניתן לתבוע במקרים מסויימים.