עברת ניתוח מעקפים שנכשל?
מטרתו של ניתוח המעקפים לחדש את אספקת הדם ללב במקרים של התקף לב או כפעולה מונעת לצורך פתיחת כלי דם חסומים, המשבשים את זרימת הדם אל הלב.
אמנם המדובר על ניתוח מורכב יחסית אך מאחר שהפך לנפוץ, רק בישראל נערכים כ–5,000 ניתוחי מעקפים מדי שנה, הצטבר ניסיון רב בביצועו וכתוצאה מכך ברוב המקרים תוצאותיו טובות ורצויות. לצערנו, ישנם מקרים שבהם תוצאות הניתוח אינן כמצופה ולעיתים אף בגלל רשלנות רפואית.
האיבר המנותח הוא הלב והשיטה שעליה מבוסס הניתוח הוא חיבור כלי דם מאיברי גוף אחרים אל העורקים הכליליים. באמצעות כלי הדם שגויסו מאיברים אחרים (עורקי החזה הפנימיים ועורקי הידיים והרגליים כאשר היום ניתנת עדיפות לעורקי החזה ו/או היד), עוקף המנתח את האזור החסום וכך מגיעה אספקת דם לשריר הלב.
לשימוש בעורקי החזה או היד ישנם שני יתרונות חשובים: ראשית, הוצאתם אינה מזיקה מאחר שקיימים עורקים חלופיים המבצעים את תפקידם. שנית, אם המנותח חולה במחלת לב, המחלה אינה מגיעה לעורקים העוקפים וכך ממשיכה להגיע ללב אספקת דם טובה לאורך עשרות שנים.
למי מיועד ניתוח מעקפים?
ניתוח מעקפים מיועד לחולה שעבר התקף לב או חסימה של כלי דם בלב לרוב בשל טרשת העורקים, מחלה המאופיינת בהצטברות שכבת שומן על דפנות העורקים המזינים את הלב וגורמת להם להיות צרים ונוקשים יותר.
בעבר היה נהוג לבצע ניתוח מעקפים בכל המקרים לעיל, אך מאחר שפעולת הצנתור היא כה זמינה ויעילה ורמת הסיכון בה נמוכה, ניתוח מעקפים מבוצע כיום רק במקרים ספציפיים:
- תעוקת חזה בלתי יציבה - כלומר במצב בו מופיעים כאבים בחזה במצב מנוחה, כאשר המצב אינו משתפר לאחר טיפול תרופתי וגם לא ניתן לבצע צנתור, ניתן לפנות לניתוח מעקפים על מנת לתקן את זרימת הדם בלב.
- מחלה של מספר כלי דם - הצנתור יעיל במצב בו קיימת חסימה בכלי דם אחד, אך כאשר החסימה מתרחשת במספר כלי דם הנטייה תהא לבצע ניתוח מעקפים.
- מחלה של העורק הכלילי הראשי השמאלי או העורק הקדמי השמאלי היורד - במצב של חסימה בעורקים אלו, הצנתור פחות יעיל ותנתן עדיפות לניתוח מעקפים.
- צנתור בלתי יעיל - במקרה שהצנתור והתקנת הסטנט לא שיפרו את המצב פונים לניתוח מעקפים.
- התקף לב הגורם לסיכון חיי החולה - אם התקף הלב גרם לנזקים כמו קרע בשריר הלב או הפרעות במחיצה או במסתמים, יש צורך בניתוח.
- סכרת ואי ספיקת כליות - בקרב חולי סכרת או עם אי ספיקת כליות מעדיפים להימנע מחומר ניגוד ופונים במקרים רבים לניתוח מעקפים.
דחיפות הניתוח
לא כל מצב של טרשת עורקים מחייב ניתוח מעקפים דחוף. בשלבים הראשוניים עשוי החולה להתגבר על המחלה על ידי פעילות ספורטיבית, תזונה מאוזנת וקבלת תרופות כמו אספירין להפחתת הקרישה.
בשלבים מתקדמים יותר תשקל פעולת צנתור או שניתן לשקול גם צנתור וגם ניתוח מעקפים. באופן כללי ניתוח מעקפים נקבע באופן אלקטיבי על ידי קביעת תור מראש במצבים בהם הניתוח מתאים במיוחד.
בין המקרים האלה: היצרות משמעותית של העורק השמאלי הראשי, היצרויות ב–3 העורקים הכליליים, פגיעה בתפקוד החדר השמאלי, היצרות בעורקים הכליליים ובמקביל בעיה באחד ממסתמי הלב וכן במקרה של מחלה כלילית מורכבת ובמצבים בהם כאמור התערבות צנתורית אינה יעילה, למשל כשלא ניתן לפתוח את העורק החסום בצנתור.
עם זאת, לאחר התקף לב משמעותי יתבצע הניתוח כניתוח חירום דחוף.
אופן קבלת ההחלטה לבצע ניתוח מעקפים
ההחלטה להפנות חולה לניתוח מעקפים תלויה במשתנים המשוקללים על ידי הקרדיולוג ומנתח הלב. השאלה המנחה בתהליך ההחלטה היא – באיזה סוג טיפול יחס הסיכון מול התועלת יהיה הנמוך ביותר, כלומר איזה טיפול יעניק מקסימום ריפוי לאורך הזמן הרב ביותר במינימום סיכונים.
כאשר הטרשת היא ברמה כזו שהתערבות בצינתור היא מסוכנת יותר לעומת ניתוח מעקפים או שתוצאת הניתוח טובה יותר בטווח הארוך מבחינת שיפור תוחלת ואיכות החיים והצורך בהתערבות חוזרת, דהיינו שהניתוח יועיל לטווח ארוך לעומת הצינתור בו תדרש פעולה צינתורית חוזרת, תועדף האפשרות הניתוחית.
המנתח בניתוח מעקפים
הרופא המנתח בניתוח מעקפים הוא רופא בוגר לימודי רפואה שעבר התמחות בתחום הלב ומצד שני התמחות בכירורגיה של ניתוחים הקשורים ללב, ועבד שנים רבות במחלקה בבית חולים טרם פעילותו כמנתח לב.
בבחירת המנתח יש לשים לב לרופאים הידועים כרציניים ביותר אשר סיימו לימודים באוניברסיטאות בעולם ועברו התמחויות בבתי חולים שונים.
שנית, חשוב לוודא שלמנתח יש נסיון עשיר ולקבל המלצות ממטופלים שנותחו אצלו. דבר חשוב המעיד על נסיון הרופא הוא שעות רבות וארוכות בהן עבד בניתוחי לב רבים ומסוגים שונים בנוסף לניתוח מעקפים, כמו תיקון והחלפת מסתמים או הפרעות קצב, והשתתפותו כמנתח לב ראשי האחראי על מהלכם של ניתוחים רבים.
היכן מבצעים ניתוח מעקפים?
הניתוח מתבצע הן בבית חולים ציבורי והן בבית חולים פרטי. בשניהם הוא מנוהל על ידי כירורג מומחה בסיוע מתמחים. בבית חולים פרטי ניתנת אפשרות לבחור את המנתח ואת מועד הניתוח והחדר הוא פרטי.