מגן דוד אדום - מקרי רשלנות רפואית של מד"א
מגן דוד אדום הינו הגוף העיקרי, אשר מעניק שירותי חירום והצלה במדינה, בתחום הרפואי. במסגרת פעילותו נותן מד"א מענה לאירועי חירום רפואיים, המתאפיינים בפגיעה במערכת הנשימה, המערכת האחראית על פעילות כוללת של מחזור הדם לרבות לחץ הדם, הדופק ומדדים חיוניים אחרים וכן מקרי אובדן הכרה, פגיעה באחד האיברים או זיהום.
סוגי השירותים הרפואיים אשר ניתנים על ידי מגן דוד אדום
על המצבים הרפואיים, אשר מצריכים התערבות מיידית של מד"א, נמנים מצוקה על רקע נשימתי, הפרעה בקצב הלב, דום לב, תעוקת חזה או הלם.
מטרתו של צוות מד"א הינה יצוב הנפגע עד לפינויו בהקדם האפשרי לבית החולים, תוך עשיית מאמץ למניעת הידרדרות במצבו הרפואי וגרימת נזק נוסף.
בין תפקידיו המרכזיים של מד"א: מתן עזרה ראשונה על ידי צוות רפואי ופינוי נפגעים לבתי החולים או למתקנים רפואיים באמצעות אמבולנסים רגילים, ניידות טיפול נמרץ (נט"ן) ואמבולנסים לטיפול נמרץ (אט"ן), המוזנקים מתחנות מד"א בכל רחבי הארץ.
בנוסף מוסמכים אנשי מד"א להגשת עזרה ראשונה לאוכלוסיה באשר היא; הקניית הכשרה במיומנויות עזרה ראשונה והחייאה; מכירת ציוד עזרה ראשונה; ניהול שירותי התרמות דם וכן סיוע לצבא ולכוחות הביטחון בשעת לחימה או אירוע רב נפגעים.
צוותי הטיפול של מד"א - תחומי אחריות
שירותי רפואת החירום ניתנים על ידי אנשי מקצוע, שהוסמכו לכך ועברו הכשרה ייעודית. צוותי מד"א כוללים מגישי עזרה ראשונה, חובשים, פרמדיקים, נהגים שהינם חובשים או פרמדיקים, רופאים ומתנדבים.
לכל אחד מבעלי התפקידים בצוות המטפל תחומים מוגדרים של סמכות ואחריות מקצועית, אשר חריגה מהם, אגב גרימת נזק למטופל, עשויה להוות בסיס להגשת תביעה משפטית לפיצויים בעילת רשלנות רפואית.
בנוסף, כל אחד מסוגי האמבולנסים מותאם למתן מענה טיפולי למצבים שונים של רפואת חירום או רפואה דחופה.
כל בעלי התפקידים נושאים באחריות על פעולותיהם. כך, גם מי שאינם רופאים חבים חובת זהירות כלפי המטופל. הפרה של חובה זו וביצוע פעולות רשלניות, המתאפיינות בסטייה מסטנדרט ההתנהגות הסביר, יהוו עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית נגד הצוות המטפל.
מידת האחריות שתוטל הינה בהתאם לרמת הידע והמיומנות המקצועית, המצופה מכל אחד מאנשי הצוות. במקביל, ניתן לתבוע את מד"א כמעבידה בגין רשלנות של המועסקים על ידה, במסגרת מנגנון האחריות השילוחית.
עילות להגשת תביעה בגין תפקוד רשלני של צוות מד"א
- הזנקת אמבולנס, שאינו מתאים לסוג הפגיעה, כפי שדווחה
- חוסר מקצועיות במתן הטיפול הראשוני בשטח
- איחור בהגעת האמבולנס למקום האירוע, אשר הוביל להחמרה במצבו הרפואי של הנפגע
- עיכוב בפינוי הנפגע לבית החולים
- מסירת מידע רפואי שגוי לגבי המטופל לצוות המיון בבית החולים
- חוסר עמידה בחובת הרישום הרפואי - היעדר תיעוד יעביר את נטל הראייה לנתבע - מד"א ויסייע בכך לנפגע בקבלת פיצוי.
סיוע משפטי של עורך דין לצורך הגשת תביעה משפטית
אדם אשר נזקק לקבלת סיוע רפואי מאנשי מד"א וחווה התנהלות רשלנית, מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי.
עורך דין אשר עוסק בתחום הנזיקין בכלל ובנושא רשלנות רפואית בפרט יסייע לנפגע בבחינת כדאיות הגשת תביעה ובהמשך באיסוף החומר הרפואי הנדרש, הפנייה למומחה רפואי לצורך קבלת חוות דעת וכן בניהול ההליך המשפטי מול הערכאות, תוך הגברת הסיכוי להשגת פיצויים גבוהים.
רשלנות רפואית של מגן דוד אדום - פסקי דין לדוגמא
ת"א 22537/01 חמדה רביע נ' מד"א ואח' עסק בתביעת רשלנות, שהוגשה נגד מגן דוד אדום בטענה, כי צוות מד"א לא ביצע לנפגע הנשמה כנדרש ועקב כך נגרם לו אוטם בגזע המוח.
התביעה נדחתה על רקע כישלון בהוכחת קשר סיבתי בין הרשלנות לכאורה של מד"א לבין הנזק שארע לתובע אך צוין, כי במידה והתקיים קשר סיבתי היה מוטל על מד"א לפצות את התובע.
לקבלת סיוע של עורך דין ליחצו: יעוץ משפטי לנפגעי רשלנות רפואית
בואו לשתף ולשאול מומחים: פורום רשלנות רפואית