טיפול רפואי אשר אינו מניב שיפור כעילה לתביעת רשלנות רפואית
קיבלת טיפולים רפואיים שלא שיפרו את מצבך?
הרפואה המודרנית, קונבנציונאלית וכן רפואה משלימה כאחד, מאפשרת מגוון עצום של טיפולים, כאלה הנדרשים על מנת להתמודד עם בעיה בריאותית וכן כאלה אשר אינם כורך המציאות והמטופל בוחר לעבור כדי להביא לשיפור, קוסמטי או אחר, בגוף ונפש.
עם הטיפולים מגיעה התקווה לשיפור במצב הבריאותי, הנפשי או הקוסמטי של המטופל, אולם קשה לאמוד את היקף השיפור, ולעיתים התחושה היא שלא חל כל שיפור, או אפילו נגרם נזק. השאלה שננסה לענות עליה במאמר זה היא – מה מעמדו המשפטי של המטופל במצב המורכב שבו הטיפול הרפואי לא הניב את התועלות המצופות?
מהיכן נגזר המושג רשלנות רפואית?
על כל בעל מקצוע ובוודאי שעל רופא, שהמיומנות בה יבצע את מלאכתו תשפיע ישירות על איכות חייו של המטופל, מוטלת החובה לעמוד בדרישות משפטיות אשר מוגדרות על ידי החוק ובפסיקה. אם לא יעמוד בהן ויגרום לנזק תעמוד לניזוק זכות לתביעה בגין רשלנות.
תביעות רבות הקשורות בענייני רשלנות רפואית נידונו בערכאות השונות. נראה כי לא יקשה כיום על משפטן המצוי בתחום לקבוע האם קמה למטופל עילת תביעה כנגד רופאו אם ניזוק כתוצאה מהטיפול שניתן לו.
טיפול אשר אינו מניב שיפור במצבו של המטופל
מאמר זה בא לבחון מצב שונה, בו הטיפול לא גרם לנזק כשלעצמו אך גם לא השיג שיפור במצבו של המטופל. לרוע המזל טיפולים רפואיים רבים אינם מניבים בסופו של דבר את התוצאה המיוחלת. ריבוי המשתנים הפועלים בעת מתן טיפול מקשים בדרך כלל מאד על ניבוי מדויק של התוצאות.
הרופא המטפל יימנע לרוב מהתחיבות כלשהיא לגבי יעילותו של הליך רפואי מסוים עליו הוא ממליץ ויעדיף להציג את התוצאות האפשריות בתצורה הסתברותית. דהינו באיזו הסתברות, בהתבסס על נתונים סטטיסטים, צפויה התוצאה הרצויה ומה ההסתברות לסיבוכים האפשריים השונים.
מה מצבו המשפטי של מטופל אשר לאחר כל ההסברים שקיבל ציפה לתוצאות מסוימות מן ההליך אותו החליט לעבור אך תקוותיו נתבדו ?
הקושי בהערכת הנזק שנגרם למטופל
אין הכרח כי תחול הרעה במצבו של המטופל, יתכן בהחלט כי מצבו לאחר הטיפול זהה למצבו לפני טיפול זה. די בסבל, בהוצאות שהיו כרוכות בקבלת הטיפול, באבדן ימי העבודה וכיו"ב, בכדי שניתן יהיה לאמור כי ללא ספק נגרם למטופל נזק.
אם יחליט בית המשפט כי ראוי לקבל תביעה נזיקית בגין אי השגת תוצאות מקוות מטיפול רפואי ללא שהורע מצבו הרפואי של מטופל יווצר הכרח לתת את הדעת על הקושי שבהערכת נזק שכזה.
קל יהיה לשוות ערך כלכלי למספר ממרכיבי הנזק (ההוצאות הרפואיות, אובדן ימי העבודה) אך יקשה מאד להעריך שוויו הכלכלי של סבל ואי נוחות פיסית שהיה על המטופל לשאת או למשל את התבדותן של ציפיות, הן של המטופל עצמו והן של הקרובים לו, לשיפור במראה כתוצאה של טיפול רפואי קוסמטי שהחליט לעבור.
הסכמה מדעת לקבלת טיפולים רפואיים מכל סוג ובכל מקום
בחוק זכויות החולה נדרשת "הסכמה מדעת" של חולה כדי שינתן לו טיפול רפואי. החוק והפסיקה גם דנים במקרים בהם לא ניתן לקבל את הסכמת החולה או מקרים חריגים אחרים (למשל כשקיימת סכנה כי עצם מסירת המידע לחולה תגרום לו נזק גופני או נפשי חמור).
כבר נקבע כי אין הבדל משפטי בין חולה שמצבו מחייב טיפול לבין אדם הבוחר לעבור טיפול אפילו אם איננו מחויב המציאות, כגון הליך רפואי קוסמטי או ניתוח פלסטי. גם על מטופל כזה חל החוק ונדרשת אותה הסכמה מדעת.
כדי שיוכל המטופל לממש זכות זו חלה חובה על הגורם המטפל למסור למטופל את המידע הרפואי הדרוש לו, באורח סביר. עוד קובע החוק מספר נושאים אשר יכללו בין היתר במידע זה, הסיכונים הכרוכים בקבלת הטיפול, טיפולים חלופיים אפשריים ועוד.
העילה לתביעה במקרה של טיפולים רפואיים כושלים
עשויה לקום עילה לתביעה כאשר הרופא המטפל לא עמד במחויבותו לספק בצורה בהירה את כל המידע הדרוש למטופל כדי שיוכל למסור אותה הסכמה מדעת. לפיכך גם במקרים בהם מטופלים לא הוזהרו די הצורך מפני הסיכוי כי תוצאת ההליך שלגביו עליהם להביע הסכמתם תהיה שלא יחול שום שיפור משמעותי במצבם ניתן וכדאי לפנות לקבלת יעוץ וטיפול משפטי לשם השגת פיצוי הולם.
לקריאה נוספת בנושא ליחצו: רשלנות רפואית בטיפול כימותרפי תסביב אשך
לסיכום בנושא טיפול רפואי כושל שאינו מניב תוצאות
על הרופא המטפל עומדת החובה למסור בטרם הליך רפואי, את כל המידע שיידרש למטופל על מנת לקבל החלטה מדעת בנוגע לקבלת הטיפול. נושא זה עקרוני במיוחד בטיפולים אשר אותם אין חובה על המטופל לעבור, ויש בצידם סכנה להרעת המצב, כמו למשל טיפולים קוסמטיים.
תהליך שגרם לנזק או שגרם לבזבוז משאבי המטופל ולא הביא לתועלת המצופה, עשוי להתפרש כאירוע רשלנות רפואית, והגשת תביעה משפטית באמצעות עורך דין מתאים כמובן, עשויה לזכות את הנפגע בפיצויים - בהתאם לאופי הפגיעה והטיפול הרשלני.
לכן, במידה ואת או אתה חשים כי עברת טיפולים רפואיים של שיפרו את מצבכם ו/או הזיקו לכם, כדאי ומומלץ להפגש עם עורכי דין העוסקים בתחום.
חוות דעתו המשפטית של עורך דין מנוסה, תסייע לך להבין מהן הזכויות המשפטיות שלך, והאם ניתן וכדאי לתבוע את הגורם שהתרשל במילוי תפקידו. נדגיש כי לא בכל מקרה משתלם להכנס להליך של תביעה משפטית ובכל מקרה - אל תקבלו החלטות לבד - הקדימו והתייעצו עם עורכי דין!