דוגמאות שכיחות להריון בסיכון גבוה
רעלת הריון
רעלת הריון הנה מחלה שמופיעה בכ- 5% מכלל הנשים ההרות, ואף נחשבת לגורם התמותה הראשון בעולם של אמהות.
המחלה מתפתחת לאחר השבוע ה-20 להריון והגורם לה עדיין איננו ידוע, למעט שמדובר בתגובת הגוף של נשים מסוימות לנוכחות השליה.
תסמיני המחלה כוללים יתר לחץ דם, הימצאות חלבון בשתן ולעיתים אף הפרעה בתפקודי הכבד, ירידה בטסיות, מיעוט שתן וכאבים ברום הבטן.
רעלת הריון חמורה עלולה לסכן הן את בריאות העובר והן את בריאות האם. הסיכון לבריאות העובר נובע מפגיעת המחלה בתפקוד כלי הדם ובזרימת הדם לשליה ולרחם, דבר שעלול לפגוע בגדילת העובר ולעיתים אף להביא למותו.
הסיכון לבריאות האם נובע מכך שרעלת הריון חמורה עלולה לגרום להתכווצויות, להפרעות בתפקודי הכבד ולעתים נדירות מאוד אף להביא למות האשה.
הטיפול ברעלת הריון כולל מעקב הריון, שמירת הריון, טיפולים ואשפוז. במקרים חמורים מאד אין מנוס מסיום מוקדם יותר של ההריון וביצוע לידה מוקדמת, מתוך דאגה לבריאות האם והעובר.
קראו בהרחבה: רשלנות רפואית באבחון רעלת הריון
סכרת הריון
סכרת הריון הינה סכרת שמופיעה אצל האשה לראשונה בתקופת ההריון, והיא מתרחשת אצל כ-4% מהנשים ההרות.
מחלת הסכרת מתבטאת באופן כללי באי-סבילות לפחמימות, ואילו הריון הוא מצב המעודד התפתחות אי-סבילות זו. המחלה מתבטאת בפגיעה ביכולת של הגוף להשתמש בסוכרים ולהפכם למקור לאנרגיה, וכך הסוכרים נשארים בדם, לא נספגים בתאים, ורמת הסוכר בדם עולה.
רמות הסוכר הגבוהות ברחם גורמות גם לעליית רמת הסוכר של העובר, ולגדילתו מעבר לממדים הרגילים, מעל 4 ק"ג. במקרים חמורים, הסכרת ההריונית עלולה לגרום לפגיעה בעובר ואף למותו.
תסמיני המחלה כוללים דלקות חוזרות ונשנות בשלפוחית השתן או בנרתיק, הפרשה פטרייתית וריבוי מי שפיר. כדי לאבחן את סכרת ההריון, ניתן, בין היתר, לבצע בדיקת העמסת סוכר 50 גרם במועדה, בשבוע 24 – 28 להריון.
הטיפול בסכרת הריון כולל מעקב הריון קפדני הכולל ניטור האם והעובר, שמירת רמת סוכר תקינה באמצעות דיאטה, ולעתים גם באמצעות תרופות וזריקות אינסולין.
קראו בהרחבה: הרופא לא אבחן סכרת הריון?
עילות לתביעת פיצויים בשל רשלנות רפואית בטיפול בהריון בסיכון גבוה
העילות לגרימת רשלנות רפואית בכל הקשור בטיפול בסכרת הריון יכולות להתבטא בשלל צורות ובין היתר:
-
היעדר אבחון, אבחון מאוחר או אבחון שגוי
-
אי לקיחת אנמנזה מפורטת מהאם
-
אי ביצוע בדיקות מעקב הריון נדרשות
-
רשלנות בפענוח ממצאי הבדיקות הרפואיות
-
אי מתן טיפול מתאים או רשלנות במתן הטיפול ההולם
קראו בהרחבה: סיבוכים נפוצים בהריון
במסגרת הליך ת"א 35323-06-11 ע.י. נ' פרופ' עמי עמית, אשר התנהל בבית המשפט המחוזי מרכז, נדונה תביעת רשלנות רפואית בניהול מעקב הריון של אשה, אשר הסתיים בלידת תאומות בשבוע ה-36, כאשר אחת מהן סובלת משיתוק מוחין קשה.
אין חולק שמדובר היה בהריון בסיכון גבוה בשל גילה של האם שהייתה כבת 44 באותה ומאחר שהמדובר היה בהריון תאומים.
כמו כן אין חולק שהמדובר היה בהריון יקר, מאחר שהאשה נכנסה להריון זה באמצעות הריון חוץ-גופי, ואף לאחר 25 שנות טיפולים.
בית המשפט קבע שהרופא שטיפל באם התרשל בכך שלא ניהל את מעקב ההריון כראוי בהתחשב בכך שמדובר בהיריון מסוכן ויקר, ולא שלח את האם לבצע את כל בדיקות ההריון המתחייבות ממצבה, מאחר והוא לא ייחס כל חשיבות לכך שמשקל העוברים כמעט לא השתנה בין השבוע ה-32 לשבוע ה-34 להריון.
ממצאים אלה, שמעלים חשד להאטה אם לא עצירה בגדילה, היו צריכים לגרום לרופא לשלוח את התובעת לבדיקות דופלר או פרופיל ביו-פיזיקלי. מדובר בבדיקות זולות וזמינות שהיו יכולות לגלות מהו מצב העוברים.
עוד קבע בית המשפט כי לו הרופא היה שולח את האם לבדיקות המתאימות, הניתוח הקיסרי היה מתבצע כבר בשבוע ה-34, כך שהתאומה הפגועה היתה סובלת מפגיעה מוחית פחותה בחומרתה.
איך בודקים אם הרופא התרשל בטיפול בהריון בסיכון?
כפי שניתן להבין מהדברים הנ"ל, לרופא המטפל בהריון אחריות גדולה לגבי בריאותה של האם ושל העובר או העוברים. הריון בסיכון גבוה מצריך התייחסות מיוחדת, מעבר להתייחסות להריון שאינו מוגדר בסיכון, ולצערנו ישנם לא מעט מקרים שבהם אנשי הצוות הרפואי מתרשלים.
לאורך השנים טיפלנו בתביעות פיצויים מורכבות, שהוגשו על ידי בני המשפחה בשל נזקים חמורים שנגרמו עקב טיפול רשלני ולקוי בהריונות בסיכון, כנגד כל קופות החולים.
ניסיון החיים מלמד כי במקרה של חשש מפני רשלנות רפואית, ולפני כל פעולה אחרת, יש לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין מנוסה בתחום, לבדוק את השתלשלות הטיפול בהריון, להתייעץ עם מומחים בתחום הגיניקולוגיה ולקבל החלטה מושכלת לגבי האפשרות שאכן התרשלות הצוות הרפואי היא שגרמה לנזקים ככל שיהיו.
משרדנו עומד לרשותך, וניתן לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי על ידי לחיצה כאן