עברת ניתוח הצמדת אוזניים ונגרם לך נזק?
ניתוח הצמדת אוזניים, המכונה בעגה הרפואית OTOPLASTY, הנו ניתוח פלסטי אלקטיבי, המתבצע לשם תיקון המראה של האוזניים, לצורך הצמדתן לראש או הקטנתן.
יש להדגיש כי מדובר בניתוח בעל מטרות קוסמטיות בלבד, והוא נעדר כל השפעה על איכות השמיעה של המטופל.
כמו כן, המדובר בניתוח האסתטי היחיד, המתאים לביצוע גם בילדים קטנים כבר החל מגיל 6. זאת מכיוון שבגיל צעיר זה צמיחת האוזן מסתיימת, והיא לא צפויה להוסיף ולשנות את צורתה.
האפשרות לביצוע הניתוח בגיל צעיר, חוסכת למנותח שנים של התמודדות עם תסכולים הנובעים מפגם בולט במראה החיצוני, המסב לו בושה, תחושת דחייה, או חוסר ביטחון עצמי ואף שם אותו ללעג בקרב הזולת.
עם זאת חשוב לסייג ולהדגיש, כי בקבלת ההחלטה האם הגיעה העת לבצע את הניתוח בילד צעיר, יש לשקול את מידת בשלותו הנפשית להתמודד עם הפרוצדורה ותוצאותיה.
הליך הניתוח
הניתוח מבוצע בדרך כלל על ידי מומחה לכירורגיה פלסטית, בהרדמה מקומית וטשטוש. באם מדובר בילד צעיר מאוד, יעדיף המנתח ביצוע הרדמה כללית.
משכו של התהליך, אם לא מתעוררים סיבוכים בלתי צפויים, נע בין שעה לשלוש שעות. במהלך הניתוח מבצע הרופא תיקון הפגם במבנה האפרכסת, באמצעות חתך נסתר מאחורי האוזן, במטרה לאפשר חשיפה של הסחוס.
אז מעצב הפלסטיקאי את צורת הסחוס על ידי חתכים או תפרים, לצורה המתבקשת. על מנת לשמר ולהבטיח את הכיפוף, נעשה לעיתים גם שימוש בחוטים המוכנסים מתחת לעור ואין צורך להסירם.
במקצת מהמקרים יש להסיר חלק מהסחוס בכדי להעניק צורה טבעית יותר לאוזניים. כמו כן, ישנם מנתחים אשר מעדיפים לבצע חתך בחלק הקדמי של האוזן ולהחליש את הסחוס על ידי חתכים ותפרי קיבוע.
הניתוח יכול להתבצע בשתי אוזניים בולטות בו זמנית, או רק על אוזן אחת במידה והשנייה אינה זקוקה לתיקון.
במרבית המקרים, לאחר שהות קצרה של כ-8 שעות לצורך התאוששות, משוחרר המטופל לביתו עוד ביום הניתוח, כשראשו חבוש היטב.
את התחבושת מסירים לאחר מספר ימים (שלושה ימים עד שבוע), ועל מנת למנוע את חזרת הסחוס למקומו, נדרש המטופל לחבוש בשעות הלילה סרט ראש המסייע לשמר את הלחץ באזור, בדומה לסרט זיעה של ספורטאים.
בימים הראשונים שלאחר הניתוח, עלולים להופיע נפיחות מקומית או שטפי דם קלים, ואולם אלו מהווים תופעות לוואי מוכרות ושכיחות, החולפות מעצמן בתוך ימים ספורים.
סיבוכים בניתוח הצמדת אוזניים
חרף העובדה שניתוח הצמדת אוזניים נחשב לפרוצדורה קלה יחסית, הרי שכמו בכל פעולת התערבות כירורגית, גם במקרה זה עלולים להתפתח סיבוכים.
מקצת מן הסיבוכים מתייחסים לפן הרפואי, וביניהם ניתן למנות זיהום בסחוס האפרכסת, הצטברות נוזלים מתחת לעור, התפתחות של שטף דם, דימום מאסיבי המחייב טיפול וניקוז, או זיהום המצריך טיפול אנטיביוטי.
סיבוכים אחרים נוגעים לפן האסתטי, וביניהם א-סימטריה במבנה האוזניים, הצמדת יתר של האוזניים, התרופפות התפרים המחזירה את האפרכסת למצבה הקודם או התפתחות צלקת בולטת באזור החתך, מאחורי האפרכסת.
כמו בכל ניתוח אחר, יכולים להיות בעיות וסיבוכים שנובעים מעצם העובדה שהניתוח האמור מתבצע תחת הרדמה כללית.
תיאום ציפיות עוד לפני הניתוח
מטרת הניתוח המרכזית הנה לשוות לאוזניים מראה טבעי יותר, כך שתהיינה פרופורציונאליות ביחס למבנה ראשו של המטופל.
ואכן, במרבית המקרים נהנים המטופלים מתוצאות משביעות רצון ומשינוי ניכר לעין בעקבות הניתוח. עם זאת, על הרופא להדגיש בפני המטופל טרם ההחלטה על ביצוע ההליך, כי אין אפשרות להגיע לסימטריה מושלמת, וכי מצופות תוצאות טובות, אך לא מושלמות.