טיפול רפואי רשלני שתוצאותיו הפלה
חלק גדול מתביעות הפיצויים הנוגעות לתקופת ההריון הינן בשל הפלה עקב רשלנות רפואית. הרשלנות יכולה לנבוע הן מביצוע לקוי של בדיקות אשר גורמות באופן ישיר להפלה והן מהימנעות מביצוע בדיקות אשר יכול להוביל ללידת ולד בעל מומים או אפילו להפלה של העובר.
לעיתים, אנשי הצוות הרפואי האחראיים על מעקב ההריון אינם מבצעים את המוטל עליהם בכל הנוגע להקפדה על מצבה של האם במהלך חודשי ההריון, מה שמוביל למקרים מצערים ביותר של הפלות לא רצויות.
בדיקת מי שפיר כגורם להפלה
בדיקת מי שפיר הינה בדיקה שמוודאת באופן מוחלט האם לעובר יש תסמונת דאון ועלולה לגרום הפלה עקב רשלנות רפואית בביצוע הבדיקה. מדובר בבדיקה מסוכנת, כאשר הסטטיסטיקה מראה שאחת ל-250 בדיקות מסתיימת בהפלה.
המלצת משרד הבריאות היא לבצעה רק מגיל 35 שכן עם עליית הגיל עולה הסיכון ללידה עם תסמונת דאון. הבדיקה מתבצעת בצורה בה הרופא מביט בעובר דרך אולטרסאונד ולאחר מכן מבצע דיקור דרך דופן הבטן ושואב כ-20 סמ"ק מי שפיר אשר מועברים לאחר מכן לבדיקה גנטית.
הדקירה עצמה אינה כואבת במיוחד ואין סכנה בכמות המים שנשאבת. הבעיה היא שלמרות שהמחט מחוטאת, הדקירה עלולה לגרום להתכווצות הרחם ולירידת מים. מכיוון שהבדיקה נעשית בשלב מוקדם של ההיריון, שבועות 17-18, הדבר עלול להוביל להפלה.
ההערכות הן שרוב ההפלות מתרחשות אצל רופאים במהלך 100 הדיקורים הראשונים ושלניסיון הרופא יש משקל מכריע בהצלחת הבדיקה וחוסר ניסיון תורם יותר לסיכוי של הפלה עקב רשלנות רפואית. עם זאת יש סיכוי גבוה יותר להפלה גם אצל נשים עם רחם דו-קרני או עם עבר של לידות מוקדמות.
ליחצו לקריאה והרחבה בנושא: בדיקת מי שפיר
בדיקת סיסי שליה
גורם אפשרי נוסף להפלה עקב רשלנות רפואית הוא בדיקת סיסי שליה שהינה בדיקה פולשנית בה מבוצעת מעין גרידה קטנה של מעט סיסי שליה של העובר ומעבירים אותם לבדיקה גנטית. גם בדיקה זו מובילה לעיתים להפלה ומסתיימת בתביעות רשלנות רפואית.
גורמים נוספים להפלות לא רצויות
גורם נוסף המעלה את הסיכון למקרה של הפלה עקב רשלנות רפואית הוא התעלמות רופאים בעת מעקב הריון מכך שמדובר במקרה הריון בסיכון גבוה.
במקרה כזה של רשלנות במעקב הריון, הרשלנות לא נובעת מביצוע פעולה מסוימת, כמו חוסר ניסיון או שגיאה של הרופא, אלא דווקא מהיעדר בדיקות אשר יכלו להצביע על סיכון ולכן לא ניתן טיפול מונע מתאים.
גורמים נוספים הם מקרים של מצבים רפואיים ומחלות כגון הפלות חוזרות בעבר, דימום בתחילת ההיריון, ריבוי עוברים, דלקת חצוצרות בעבר, מום במבנה הרחם, מות עובר בעבר, יתר לחץ דם, מיעוט מי שפיר, משקל גדול במיוחד של העובר, הרפס אצל האם ועוד.
עוד בנושא: מחקר חדש מאבחן בעיה גנטית שגורמת להפלות חוזרות
מה לעשות במקרה של הפלה עקב התרשלות?
ראשית, רצוי להיוועץ בעורך דין, שכן תביעות רשלנות רפואית לקבלת פיצויים היא תביעות מורכבות ומסובכות. עורך דין רשלנות רפואית ידע להדריך, לבנות את התיק, לאסוף את הראיות הדרושות ועוד.
חשוב לדעת שבמקרה של רשלנות רפואית, קיים כלל משפטי המטיל את חובת ההוכחה על הנתבע, דהיינו על הרופא, שכן חלק גדול מהמידע נמצא אצלו וקשה להוכיח בלעדיו.
במקרה כזה, יהיה מוטל על הרופא להציג את התיק הרפואי ואת המידע שיש בידיו בכדי להוכיח שלא התרשל.
כאמור, הפלות עקב רשלנות רפואית יכולה להיגרם מכמה סיבות בניהן רשלנות רפואית של רופא במתן בדיקות במהלך מעקב הריון או ביצוע בדיקות שגורמות להפלה כמו בדיקת מי שפיר.
במקרה של תביעה על רשלנות רפואית מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מעורכי דין על מנת למנוע סחבת בבית משפט ועל מנת להוכיח שאכן התקיים טיפול רפואי רשלני.
לקבלת סיוע משפטי אישי ליחצו: יעוץ לנפגעי רשלנות רפואית
קיראו בהרחבה על: הפרת חובת הסודיות הרפואית