נגרמו לך הוצאות שיקומיות וסיעודיות?
במהלך תקופת החלמתם ולאורך החיים נזקקים נפגעי אירועי רשלנות רפואית להוצאות ותשלומים במישור הסיעודי והשיקומי. העלויות וההחזרים, הנתבעים בהקשר זה, מתייחסים לעבר וצופים פני עתיד ולפיכך ניתן להתייחס אל ראש נזק זה כמיוחד וכללי גם יחד.
על ההבדל בין הוצאות שיקומיות לבין הוצאות סיעודיות
בתביעת רשלנות רפואית ע"א 702/87 מדינת ישראל נ' ג'והן כוהן עמד בית המשפט העליון על ההבדל, שבין הוצאות סיעודיות להוצאות שיקומיות. בעניין זה קבע בית המשפט, כי פיצוי בגין סיעוד מיועד לשמירת המצב הרפואי - סיעודי של הניזוק כמות שהוא לעומת טיפולי שיקום, אשר נועדו לשפר את יכולותיו המוטוריות, הוורבליות והתקשורתיות של הניזוק הסיעודי.
בנסיבות אותו מקרה נפסק, כי הטבה במצבו של הנפגע יכולה לחול גם בחלוף שנים ממועד קרות אירוע הנזק. במקרה כזה ובמידה ומוכח שיפור מתמשך, באופן הדרגתי, על המזיק לשאת בעלויות הטיפול השיקומי בנפגע, שהינן מעבר להחזר עבור צרכיו הסיעודיים.
קיראו בהרחבה על: מימון עזרה סיעודית 24 שעות ביממה
כמה זה עולה לך? העלויות אשר באות בגדרי הוצאות שיקומיות וסיעודיות
על ההוצאות הסיעודיות נמנים סיוע במטלות יומיומיות, דוגמת הלבשה, רחצה, אכילה, ניהול משק הבית וטיפול בילדים, ליווי והסעה לטיפולים רפואיים ודאגה לכל צרכי הניזוק. סיוע זה יכול להינתן בין בשכר, על ידי גורם מקצועי חיצוני ובין ללא תמורה, על ידי בן משפחה.
בפגיעות קשות עשוי מצבו הסיעודי של הנפגע להצריך השגחה צמודה לאורך כל שעות היממה וליווי רציף של צוות מטפלים.
בתחום השיקומי קיימות מגוון הוצאות אפשריות, לרבות: מימון עלות מוסד שיקומי או מסגרת שיקומית אחרת, קבלת טיפולים רפואיים שיקומיים, דוגמת: טיפולים פיזיותרפיים והידרותרפיים, שחייה שיקומית, ריפוי בעיסוק ובדיבור, דרמה תרפית, טיפולים פסיכולוגיים וכד'.
קיראו בהרחבה על: מימון טיפולים רפואיים בעבר ובהווה לנפגעי רשלנות רפואית
חישוב גובה הפיצוי שייפסק לתובע בגין ראש נזק זה
מרבית העלויות עבור טיפולים שיקומיים, הוצאות סיעודיות וכן ציוד שיקומי וסיעודי מסובסדות על ידי קופת החולים, באופן מלא או חלקי, במידה והן מנויות במסגרת חוק בריאות ממלכתי.
בקביעת גובה ההחזר הכספי ישמשו את בית המשפט מספר כללים מנחים:
נסיבות של חוסר מימון או מימון בהיקף מסוים, כאשר הנטל הינו על המזיק להוכיח, כי הקופה מספקת את השירות או משתתפת במימונו ללא תמורה מצד המבוטח או כנגד תשלום סמלי שלו.
מדיניות קופות החולים הינה לאשר הוצאות, המפורטות בחוק ביטוח בריאות ממלכתי ובמקרים גבולייםשוקלים מקבלי ההחלטות האם לאשר או לדחות את התביעה, שהגיש הניזוק.
בנוסף, נדרש, כי הצורך של הניזוק בהוצאות השיקומיות והסיעודיות יצוין במסגרת חוות הדעת הרפואית, המוגשת מטעמו לבית המשפט.
צרכיו של התובע בהקשר זה נדרשים שלא לחרוג מן המקובל והסביר הן בהיבט עלות והן בהיבט התנאים ההוגנים וההולמים, אשר יש לספק לניזוקים.
פסקי דין לדוגמא - ראש נזק של הוצאות שיקומיות וסיעודיות
בהליך 000078/94 צ'יבוטארו גיל נ' סהר חברה ישראלית לביטוח נידונה, בין היתר, בקשת התובע להחזר הוצאות שיקומיות וסיעודיות. לגבי ציוד בלתי מתכלה - מכשירים שיקומיים ואביזרי עזר, נפסק כי יש להכיר בפיצוי עבור מימון חלקי של ציוד שיקומי, אשר לא יוכר או יסובסד בעתיד על ידי קופת החולים מאחר ואינו נכלל בחוק ביטוח בריאות ממלכתי.
בתביעה התבקש החזר הוצאות עבור מנוף הידראולי להרמת הניזוק, מחשבים ותוכנות. בית המשפט הכיר בהוצאות אלה ככל שמדובר באביזרים, העומדים בגדר המקובל והדרישה לגביהם אינה מוגזמת או מופרכת, הן מבחינת מתן צרכים הולמים לניזוק והן בהיבט העלות.
סכום הפיצוי שנפסק בגין ראש נזק זה, כ-300,000 ש"ח, שקלל את הצורך לחדש ולהחליף את הציוד הנרכש בתדירות של אחת למספר שנים כמו גם את תוחלת חייו הארוכה של הניזוק, אשר תצריך מספר סבבי החלפות כאלה.
בואו להתייעץ עם עורכי דין ומומחים במסגרת: פורום רשלנות רפואית