תביעת רשלנות רפואית - היבטים כלכליים
מבין כלל התביעות המוגשות לבתי המשפט בנושא דיני נזיקין, תיקי תביעה בעילת רשלנות רפואית הנם התיקים ה"כבדים" ביותר. תביעות משפטיות בנושא רשלנות רפואית כרוכות בכל המקרים בהוצאות כספיות ניכרות ובהשקעת זמן רב, לעיתים גם שנים רבות.
בדיוק מסיבה זאת מומלץ לכל נפגע לפנות לקבלת יעוץ משפטי, לצורך הערכת נזק ראשונית ובחינת הכדאיות הכלכלית שבהגשת תביעה משפטית אם בכלל. עורך דין בעל נסיון בטיפול במקרים דומים, יוכל לסייע לך לבצע הערכת עלות תועלת, ובכך למעשה להכריע בשאלה המהותית: האם להכנס למהלך של תביעה משפטית או האם לאו.
בעת ביצוע הערכת נזק יש לקחת בחשבון כמה וכמה גורמים ולבסוף להכריע בשאלה, האם סכום הפיצוי העתידי שייפסק על ידי בית המשפט, יכסה את הוצאות התביעה ושאר המשאבים שאותם אתם עתידים להשקיע. במקרים לא מעטים, בהם נגרם לך נזק קטן יחסית בעקבות טיפול רפואי רשלני, יתכן ולא ימצא צידוק כלכלי בפנייה אל בית המשפט והגשת תביעת רשלנות רפואית.
העלויות הכרוכות בהגשה וניהול תביעת רשלנות רפואית
העלויות העיקריות אותן יש לקחת בחשבון בעת הגשת תביעה משפטית ופנייה לבית המשפט הן:
השגת חוות דעת של רופא מומחה לצורך ביסוס עילת התביעה ותמיכה בטענות הניזוק, כאשר לעיתים תידרשו למספר חוות דעת של מומחים, בתחומי רפואה שונים. שימו לב כי עלות חוות דעת של מומחה רפואי בעל שם עשויה להיות גבוהה מ- 10,000 ש"ח (קיראו עוד בנושא: מי נושא בעלות חוות דעת)
אגרת בית משפט שאותה יש לשלם לצורך פתיחת ההליך, מיד עם הגשת התביעה לבית המשפט. אגרה זאת תלויה בגובה הסכום אותם אתם תובעים.
שכר טרחת עורך דין המייצג את התובע נגזר על פי רוב מסכום הפיצוי שנפסק על ידי הערכאה המשפטית, רק בתום הדיון המשפטי. על פי רוב שכר טרחת עורך דין נעה בין 25%-35% מהסכום שיפסק.
כיצד קובע בית המשפט את גובה הפיצוי שמגיע לנפגע?
במסגרת קביעת סכום הפיצוי משקלל בית המשפט בין השאר את הנתונים הבאים: הוצאות רפואיות עבור טיפולים, התאמות דיור ותחבורה, רכישת תרופות והצטיידות במכשור ואביזרי עזר נדרשים, אחוזי הנכות שנקבעו לתובע, אובדן כושר עבודה ובתוך כך הפסדי שכר והשתכרות בהווה ובעתיד, אובדן סיכויי החלמה, סיעוד וסיוע של גורם חיצוני (מטפל סיעודי, עוזרת בית, פסיכיאטר ועוד), כאב וסבל, עוגמת נפש, קיצור תוחלת החיים ועוד...
שלבים בהערכת כדאיות הגשת תביעה בעילת רשלנות רפואית
נוכח העלויות הגבוהות הכרוכות בהגשת וניהול תביעת רשלנות רפואית, נדרש התובע להעריך באופן מדוייק ככל שניתן את ההוצאות המתוכננות במסגרת ההליך. זאת כמובן בהשוואה לסכום הפיצוי שאותו הוא אמור לקבל בעת מתן פסק הדין. שימו לב כי רק עורך דין מיומן יכול לסייע בקבלת החלטה מושכלת בנושא - זאת מפאת נסיונו המצטבר בתחום.
שלב ראשון - לאחר שתפנו לקבלת יעוץ משפטי ולאחר שתיארתם בפני עורך הדין את נסיבות האירוע שהוביל לפגיעתכם, יפנה אותך עורך הדין אל מומחה רפואי בעל שם בתחום הרלוונטי לאופי הפגיעה שלך. במקביל יפנה עורך הדין אל המוסדות הרפואיים ויעתיק את מלוא התיעוד הרפואי הרלוונטי לאירוע הפגיעה.
שלב שני - הרופא המומחה שיבדוק אותך צריך לקבל את מלוא התיעוד הרפואי שאספתם. כמובן שהרופא יבדוק ויעריך את מצבך הרפואי. חוות דעתו של המומחה תיכתב לנוכח הבדיקה הרפואית ולאחר שלמד והבין את החומר הרפואי הרלוונטי. כך יוכל המומחה הרפואי להצביע על קיומה של עילה לתביעת רשלנות רפואית וכן להעריך במדויק את מהות והיקף הנזק הרפואי שנגרם לך.
שלב שלישי - לאחר שעורך הדין קיבל לידיו את חוות דעתו של המומחה הרפואי, ניתן יהיה לבצע הערכת כדאיות כלכלית מדוייקת למדי, שאז ניתן יהיה לקבל החלטה מושכלת באשר להגשת תביעה משפטית - כן או לא. בשלב זה יכול הנפגע לקבל הערכה משוערת של היקף הפיצוי שיפסק לטובתו בתום ההליך המשפטי.
שימו לב כי במקרים שבהם נגרמו נזקי גוף שאינם עולים לכדי נכות ממשית, יתכן מאד ולא תמצא כדאיות כלכלית בהגשת תביעת רשלנות רפואית. גם במקרים שבהם קיימת בעיה ממשית להוכיח קשר סיבתי בין הטיפול הרפואי לנזק שנגרם לך, סביר כי עורך הדין ימליץ להמנע מהגשת תביעה משפטית - על מנת להמנע ממצב של דחיית התביעה.
שכר טרחת עורך דין בתביעות רשלנות רפואית
בתביעות משפטיות לפי דיני הנזיקין בכלל ובמקרי רשלנות רפואית בפרט, נקבע שכר טרחת עורל דין כנגזרת מסך הפיצוי שייפסק לטובת התובע. על פי רוב, ניתן לקבוע את גובה שכר הטרחה מראש, לפי שני תרחישים אפשריים:
- פיצוי במסגרת פשרה בין הצדדים - התעריף הנהוג הנו 17.5% מכספי הפיצויים
- פסק דין והכרעה של בית משפט - תעריף התשלום נע בין 25%-35% מסך הפיצויים
במקרה של דחיית התביעה על ידי בית המשפט מכל סיבה שהיא, הרי שהתובע פטור מתשלום שכר טרחת עורך דין, אלא אם כן סוכם אחרת בין הצדדים.
יש לך שאלות בנושא? בואו לשתף אותנו ב: פורום רשלנות רפואית