תסביב אשך ומקרי רשלנות רפואית
תסביב אשך או Testicular torsion הינה תופעה יחודית לגברים, במסגרתה מסתובב האשך סביב עצמו, עובדה שמובילה לפגיעה בזרימת הדם לאשך ועלולה אף להביא לנמק שיצריך את כריתתו ומכאן הדחיפות שבאבחון התופעה בהקדם האפשרי.
תסביב אשך נובע לרוב כתוצאה של בעיה רפואית מולדת ובגילאים בוגרים יותר עלול להגרם בגלל חבלה בשק האשכים או בעקבות תנועה ומאמץ קיצוני. בעקבות Testicular torsion מתכווצים כלי דם שמזרימים דם לאשכים, מה שפוגע מן הסתם בזרימת הדם הסדירה.
במקרים בהם לא מתבצע אבחון מהיר לתופעה, עלול להגרם נמק באשך ומכאן ועד לכריתת האשך הדרך אינה ארוכה. תופעה זאת שכיחה יחסית ומופיעה אצל 1% מכלל הגברים בגילאים שונים – לרוב עד גיל 25. מחקרים רפואיים שפורסמו מלמדים כי אדם שסבל מתופעה של אשך טמיר נמצא בסבירות גבוהה יותר לפגיעה עקב תסביב אשך.
כאמור, הגורמים להופעת התופעה הינם מגוונים ויכולים לנבוע ממום מולד באשכים, מפגיעה ישירה בגלל מכה, מאמץ רב וקיצוני ועוד. תסמינים של תסביב אשך מופיעים אצל המטופל באופן מיידי והם כוללים בין היתר, כאבים עזים באיזור שק האשכים והמפשעה, נוקשות של האשך ועלייה בחום הגוף.
כאשר מאובחן מטופל כמי שסובל מהתופעה, על הצוות הרפואי המטפל בו להורות על טיפול כירורגי מיידי שנקרא קיבוע אשכים, לשם החזרת האשך למקומו ועל מנת לאפשר את הזרמת הדם התקינה אליו. לעיתים נדירות, יסתובב האשך בחזרה למקומו באופן טבעי בתהליך שנקרא Torsion detorsion.
בהקשר זה יש לציין כי מחדל או רשלנות רפואית באיבחון תסביב אשך, עלול לעקב את הטיפול במטופל באופן שיגרום לנמק באשך וכתוצאה מכך לפגיעה בפוריותו של המטופל. למעשה, הניתוח לצורך קיבוע האשך יעיל במידה ומתבצע תוך 4 עד 6 שעות מעת הופעת התסמינים הראשונים ואחרי 24 שעות הניתוח מאבד אפקטיביות וכל שנשאר הוא לכרות את האשך הפגוע.
רשלנות רפואית באבחון תסביב אשך - דוגמא
מר פלוני היה חייל בשירות חובה בצבא ההגנה לישראל, עת הגיע לבית החולים האזרחי בנהריה לאחר שחש כאבים באשכיו. הצוות הרפואי של בית החולים בדק את פלוני והגיע למסקנה כי הוא סובל מדלקת באשך ימין.
לאור זאת, שוחרר המטופל לביתו וניתנה לו הנחיה ליטול תרופות מונעות (אנטיביוטיקה) למשך שלושה ימים. לאחר שכאביו גברו, פקד החייל את חדר המיון פעם נוספת והפעם הורה הצוות הרפואי על אישפוזו. רק לאחר שלושה ימי אישפוז נבדק המטופל בבדיקת אולטראסאונד, אשר העלתה כי הוא סובל מתסביב אשך. דע עקא, הממצא האמור התגלה מאוחר מדי, כאשר האשך כבר נפגע ונמק, עובדה שאילצה את הצוות הרפואי לכרותו.
על רקע הנסיבות האמורות הגיש הניזוק תביעת רשלנות רפואית לבית המשפט המחוזי בירושלים, במסגרתה טען כי הצוות הרפואי התרשל באבחנתו הלקויה ואיחר בביצוע הניתוח הכירורגי, רשלנות שהובילה לכריתת האשך. התובע טען כי מלבד הנזקים הפיסיים הברורים שנוצרו לו בעקבות הכריתה האמורה הרי שהיא אף גרמה לו לנזקים פסיכולוגיים רבים.
בית המשפט קיבל כמעט את כל טענותיו של התובע ופסק כי על הנתבעת לשלם לו פיצויים כספיים בסך העולה על רבע מיליון ש"ח בגין ראשי נזק שפורטו בפסק הדין .
(ראה ת"א 1335/98 פלוני נגד מדינת ישראל – משרד הבריאות).
עילות להגשת תביעת רשלנות רפואית לאחר תסביב אשך
ראינו, אם כן, כי עיקר תביעות רשלנות רפואית בהקשר של תסביב אשך נולדות כתוצאה מאיחור באיבחון התופעה. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי האיחור באיבחון לבדו אינו מקים למטופל עילת תביעה כנגד הצוות הרפואי המטפל בו, למרות שבמקרים של Testicular torsion איחור באבחון משמעותו בלתי הפיכה על פי רוב.
ודוק, על כל תובע בתביעת רשלנות רפואית להוכיח כי בנוסף לאותה רשלנות נגרם לו נזק כלשהו. לא זאת ועוד, על הניזוק להוכיח כי מקורו של אותו נזק הינו ברשלנות הרפואית באיבחון.
הנה כי כן, נראה כי מלאכת הוכחת תביעת רשלנות רפואית היא איננה פשוטה ויש להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בהגשת תביעות מסוג דא, על מנת שהתובע יקבל את מקסימום הפיצוי המגיע לו מהרופא ו/או מהמוסד הרשלן.
בואו להתייעץ עם עורכי דין ומומחים במסגרת: פורום רשלנות רפואית