טיפול משפטי מקיף ברשלנות רפואית בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל הכשרה פרה-רפואית וניסיון רב שנים בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים לאורך חודשי ההריון

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד עופר סולר מומחה ברשלנות רפואית

טיפול משפטי ברשלנות בהריון

עו"ד עופר סולר, בעל ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

נולד/ה לך ילד/ה עם פגמים בקורפוס קלוסום?

מחבר: 11:32 18/10/2020

הקורפוס קלוסום הינו מבנה אשר מגשר בין שני צידי המוח והתפתחותו המשמעותית מתחילה בשבוע ה-18 להריון. חשיבותו של ההתפתחות התקינה של הקורפוס קלוסום נובעת בעיקר מן העובדה שהוא מקשר בין שני צידי המוח ומאפשר להם לקלוט ולהבין את התובנות והפעולות אשר נעשו בכל צד.

יתרה מכך, הקורפוס קלוסום מקושר באופן הדוק למערכת העצבים והינו אחראי על כלל התקשורת בין המוח למערכת העצבים. על כן, בשל התפקידים החשובים אשר ממלא קורפוס המוח ישנה חשיבות גדולה לאבחון של ליקויים בהתפתחותו במהלך תקופת ההריון על ידי ביצוע הבדיקות המתאימות ובעיקר סקירת מערכות.

לקות או פגיעה בקורפוס המוח פוגמים בתפקודו הקוגניטיבי של האדם במידה ניכרת, ובשל העובדה שאין כל מרפא ללקות זו יש לזהות את הפגיעה מוקדם ככל האפשר, על מנת לאפשר להורים לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההריון או הפסקתו היזומה בשל המום המסתמן.

בסקירה שלפניך נסביר לפרטים אודות אבחון פגמים בהתפתחות הקורפוס קלוסום במוחו של העובר, כמו גם על האפשרויות לאבחן את התופעה הנדירה כבר במהלך ההריון.

 

נולד/ה לך ילד/ה עם פגמים בקורפוס קלוסום?

מחבר: 11:32 18/10/2020

אגנזיס של הקורפוס קלוסום

חוסר התפתחות של הקורפוס קולוסום Corpus Callosum Agenesis הוא מום נפוץ יחסית בהתפתחות המוח, שיכול להופיע בכ-1 מכל 4,000 הריונות. חוסר ההתפתחות יכול להיות מלא או חלקי ולהופיע כממצא בודד או כחלק מתסמונת גנטית.

אבחון מוקדם של המצב הבעייתי במוחו של העובר יאפשר קבלת החלטה מושכלת מצד ההורים לגבי האפשרות לבצע הפסקת הריון, שכן לרוב זאת תהיה עצתם של הרופאים ולאור השלכותיה האפשריות של התופעה.

הקורפוס קולוסום, Corpus Callosum או כפיס המוח, הוא מבנה שנמצא במרכז המוח ובאמצעות כ-200 מיליון גופי עצבים מעביר מידע חשוב בין האונה הימנית של המח לזו השמאלית.

המבנה מתפתח באופן הדרגתי לאורך ההריון עד לשבוע ה-18-20 לערך. הפרעות בהתפתחות המבנה נחשבות הנפוצות ביותר מבין מומי המוח כאשר על פי הערכות כ-1 מכל 4,000 הריונות מושפע מהמום.

שמות נוספים לחוסר התפתחות של קורפוס קולוסום הם אגנזיס של הקורפוס קלוסום, AgCC, A-CC, חוסר CC או פשוט קורפוס קולוסום.

על אף שהקורפוס קלוסום מתחיל בהתפתחותו בשבוע השמיני והתשיעי, ניתן לזהות את מבנה הקורפוס קלוסום החל מהשבוע ה-18 ולתת אבחנה מדויקת בשבוע ה-24 להריון בלבד.

על מנת לבצע אבחנה מתאימה יש צורך בקבלת הפנייה מן הרופא אשר מלווה את מעקב ההריון לביצוע סדרת בדיקות לצורך אבחנת פגם אפשרי בקורפוס קלוסום.

גורמים לחוסר התפתחות של הקורפוס קולוסום

ככל הנראה, אין סיבה אחת לחוסר התפתחות קורפוס קולוסום ושורה של מחלות מטבוליות, הקשורות בחילוף החומרים, תסמונות או טעויות אחרות של המידע הגנטי, מחלות זיהומיות מסוימות (לרבות וירוס ה-CMV) וייתכן שאף השפעה של סמים ותרופות מסוימות יכולים להביא לפגיעה בהתפתחותו.

הפגיעה יכולה להתבטא בחוסר התפתחות מוחלט של הרקמה Agenesis, בחוסר חלקי Dysgenesis או בהידקקות שלה Hypoplasia.

חוסר ההתפתחות יכול להופיע כממצא בודד, ללא מומים נוספים, או כחלק מתסמונת ולצד מומים נוספים, מה שיכול לשנות באופן משמעותי את חומרת הביטוי.

חוסר התפתחות קורפוס קולוסום והשפעה על המשך החיים

קשה לחזות כיצד חוסר ההתפתחות של קורפוס קולוסום ישפיע על המשך חיי הילד, מכיוון שלא כל הילדים סובלים מחוסר התפתחות באותה הדרגה. זאת ועוד, ילדים שלוקים בדרגה דומה של חוסר התפתחות יכולים להגיע לתוצאות רפואיות והתנהגותיות שונות.

עם זאת, סביר שכאשר חוסר התפתחות של הקורפוס קולוסום מופיע לבדו, ללא ליקויים נוספים, הילדים נוטים להגיע לתוצאות טובות יותר. למעשה, ילדים שלוקים אך ורק בחוסר התפתחות של הקורפוס הקולוסום יכולים להתאפיין בטווח רחב של תפקודים, מתופעות של פיגור שכלי קשה ועד נורמלי לחלוטין.

על אף שההסתמנות שונה מאדם לאדם, כיום ישנן עדויות שחוסר התפתחות של הקורפוס קולוסום קשור בסיכון מוגבר לפגיעה בשמיעה, מומים לבביים, תפקודים מוטוריים (תנועתיים) ירודים, עיכוב התפתחותי ברמות משתנות ובעיות בתקשורת ובהתנהגות חברתית, שאף יכולות לדמות הפרעות על הספקטרום האוטיסטי.

הלוקים בהפרעה של הקורפוס קולוסום בדרך כלל משיגים אבני דרך התפתחותיות ובהן הליכה, דיבור וקריאה מאוחר יותר מהצפוי.

לצד תסמונות אחרות שבהן יכול להופיע חוסר התפתחות של הקורפוס קולוסום, נקבות עם הממצא יכולות ללקות במצב ייחודי שנקרא תסמונת איקארדי Aicardi Syndrome שכולל פגיעה קוגנטיבית קשה, עיכוב התפתחותי, פרכוסים וביטויים אחרים.

בדיקות להתפתחות הקורפוס קולוסום במהלך ההריון

אבחנה של הפרעות בהתפתחות הקורפוס קולוסום אפשרית כבר מהשליש השני של ההריון.

בדיקת אולטרסאונד (Ultra-Sound) כפי שמתבצעת בסקירת המערכות בשבועות המתאימים במהלך מעקב ההריון, יכולה לאתר מספר ממצאים שרומזים על המצב: חוסר הדגמה (איתור) של הקורפוס קולוסום עצמו, חוסר הדגמה של מבנה נוסף שנקרא Cavum Septum Pellucidum וצורה ייחודית של חדרי המוח הצדדיים ואף הרחבה שלהם.

במקרים שבהם חוסר ההתפתחות חלקי או קיימת רק הדקקות שלו יתכן שיהיה קשה במיוחד לאתר את הפגם.

בדיקת MRI מוח עוברי יכולה לספק מידע נוסף על היקף המומים המוחיים. גם בדיקת אולטרסאונד נוספת בשלב מאוחר יותר של ההריון שתתמקד בחריצי המוח יכולה לשפוך אור נוסף.  

בין בדיקות האבחון הנדרשות:

  • בדיקת קיומם של ממצאים בריאותיים נוספים, ביניהם ממצאים כרומוזומליים וגנטיים
  • ביצוע סקירת מערכות מלאה לעובר
  • סקירת מערכות מיוחדת למערכת העצבים
  • ביצוע MRI של המוח
  • ביצוע בדיקת מי שפיר וצ'יפ גנטי / אקסום
  • מתן ייעוץ גנטי

חושב לזכור כי למחלות וממצאים גנטיים ורפואיים קיימים בהיסטוריה של ההורים ישנה משמעות רבה. על כן על הרופא המטפל אשר מלווה את ההריון לשאול ראשית כל את השאלות אשר נוגעות להיסטוריה משפחתית, בייחוד בהיבט הממצאים הגנטיים אם ישנם כאלה.

על הרופא להתחשב בכל הממצאים ולמפות בעבור ההורים את התרחישים הצפויים בהתאם לטווח התוצאות המשתנה.

לאור הקשר בין חוסר התפתחות של הקורפוס קולוסום לבין מומים אחרים, ייתכן שיומלץ לבצע סקירה של מערכות נוספות בעובר, בהן המערכת הלבבית וזאת באמצעות בדיקת אקו לב עובר וייעוץ גנטי כאמור, לצורך הערכה וייעוץ בנוגע לתסמונות גנטיות אפשריות שעומדות בבסיס המום ומניעת חזרה בהריונות עתידיים.

אבחון מוקדם של בעיות התפתחות של הקורפוס קולוסום, עוד במהלך ההריון, יוביל בדרך כלל להמלצה של הרופאים להפסיק את ההריון לאור ההשלכות האפשריות ובין השאר פגיעה נוירולוגית קשה, כאשר ההורים יצטרכו לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההריון או הפסקתו.

טיפול בחוסר התפתחות של הקורפוס קולוסום

נכון להיום, אין טיפול מקובל עבור חוסר התפתחות של קורפוס קולוסום.

הטיפול מתמקד בתסמינים, המשתנים מאדם לאדם ומתבצע באמצעות תמיכה רב-מקצועית שמטרתה לסייע לאדם להגיע למלוא הפוטנציאל הבריאותי והשכלי שלו.

נהוג לומר שככל שמאבחנים את המצב מוקדם יותר, כך עולה הסיכוי להגיע לתוצאות טובות ועל כן איתור והתערבות מוקדמים נחשבים הטיפולים הטובים ביותר לשיפור התוצאים החברתיים וההתפתחותיים.

הרופאים לא אבחנו בעיה בהתפתחות הקורפוס קלוסום?

נכון למועד כתיבת שורות אלו, אין כל סיבה לאבחנה שגויה או טעות באבחון פגמים בהתפתחות הקורופוס קלוסום בעובר, במהלך מעקב ההריון השגרתי שאותו עוברת כל אשה בהריון.

הלכה למעשה, הרופאים חייבים לאבחן באמצעות שלל הבדיקות הזמינות חסר מלא בקורפוס קולוסום כמו גם את רוב המקרים של חסר חלקי בהתפתחות כפיס המוח שאז, על פי רוב, ימצאו ביטויים קליניים נוספים במסגרת בדיקות גנטיות או בדיקות הדמיה ממוקדות.

במקרה של אבחון אגנזיס של הקורפוס קלוסום רק לאחר הלידה חשוב לפנות להתייעצות עם עורך דין מומחה בתחום הרשלנות הרפואית, על מנת לבחון האם הרופאים התרשלו באבחון הפגם הקשה בזמן ההריון. בחינה זאת תעשה באמצעות התיעוד הרפואי המלא של מתקופת ההריון ותוך התייעצות עם מומחים רפואיים.

במקרים שבהם מתוך התיעוד הרפואי יעלה כי בבדיקות ההדמיה ובבדיקות הגנטיות היו סימנים מקדימים לבעיות בהתפתחות ופגיעה בכפיס המוח, מבלי שהרופאים הפנו את האם ההריונית לביצוע בדיקות נוספות, שהיו יכולות לאבחן את הבעיה, הרי שאז תקום עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית ודרישת פיצויים בסכום ניכר, בהתאם להיקף הפגיעה של התינוק/ת.

משרד סולר קפלינסקי ייצג לאורך השנים בתביעות פיצויים שהוגשו בשל רשלנות רפואית באבחון פגיעה או אגנזיס של הקורפוס קלוסום, תביעות שמסתיימות בתשלום פיצויים בסכומי עתק.

תשובות לשאלות: עורכי הדין שלנו עונים

לפניך מספר שאלות שחוזרות ועולות, בשינויים מחוייבים, בשיחות עם נשים וגברים - הורים, שפונים אלינו מבקשים לבדוק את המקרה האישי שלהם. יכול והתשובות של עורכי הדין שלנו יעניינו ויוכלו לשרת גם אותך במקרה של לידת ליד/ה הלוקה בתופעה.

עד איזה גיל ניתן להגיש תביעה בגלל אי אבחון חוסר של הקורפוס קלוסום ולידת ילד פגוע?

תביעת רשלנות רפואית בגין אי אבחון חסר של הקורפוס קלוזום יש להגיש לכל המאוחר עד גיל שבע שנים של הילד.

המדובר בתביעה בעילה של הולדה בעוולה אשר לפי פסיקת בית המשפט העליון הנה תביעה של ההורים ולא של הילד, לכן עילת התביעה מתיישנת בחלוף 7 שנים מיום הלידה.

אם הבעיה לא אותרה מיד לאחר הלידה ניתן לנסות להאריך את מועד ההתיישנות מעבר לגיל 7 שנים אולם מומלץ ככל הניתן לא להסתמך על טענה כזו ולהגיש את התביעה לבית משפט לפני גיל 7 שנים. משהוגשה התביעה לבית משפט ההתיישנות נעצרת ואין כל קושי לנהל את התביעה גם לאחר גיל 7 ועד לקבלת פיצויי הולם.

האם בסקירת מערכות שנעשית בקופת חולים ולא במסגרת פרטית הרופא חייב לבדוק את הקורפוס קלוזום?

יש מספר מבנים ואברים בעובר שהרופא אשר מבצע את סקירת המערכות מחויב לבדוק לפי נייר העמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה.

למרות שבנייר העמדה לא מצוין שיש חובה להדגים את הקורפוס קלוזום בסקירת המערכות, רופאים רבים כן בודקים אותו בסקירה ומציינים זאת בדוח הסקירה, לעיתים בסקירות שמבוצעות במסגרת פרטית או על ידי רופאים המתמחים בביצוע סקירות מערכות.

גם אם הרופא שמבצע את הסקירה לא מציין שבדק ישירות את הקורפוס קלוזום, אם יש חסר שלו יופיעו בדרך כלל סימנים עקיפים במוח העובר שמרמזים על האפשרות של חסר של הקורפוס קלוזום וככל שהם מופיעים על הרופא הסוקר לנסות להדגים את את הקורפוס קלוזום וכן להפנות את האישה לסקירה מכוונת של המוח ובמידת הצורך לבדיקת MRI עוברי.

ראי/ה גילוי דעת שפורסם, עוד בשנת 2005, על ידי החברה הישראלית לאולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה בעקבות פסק הדין נרגיס

האם ניתן לאתר בסקירת מערכות גם חסר חלקי של הקורפוס קלוזום בעובר?

האפשרות לאתר חסר חלקי של הקורפוס קלוזום בסקירת מערכות משתנה ממקרה למקרה והיא תלויה במידת החסר, בסימנים הנוספים במוח שמלווים את הבעיה המוחית ובעוד משתנים.

בכל מקרה של לידת ילד עם חסר של קורפוס קלוזום אף אם הוא חלקי מומלץ לערוך בירור מסודר בסיוע עורך דין דין מנוסה בתחום הרשלנות הרפואית, שכן ברוב רובם של המקרים ניתן יהיה להוכיח כי הרופא היה צריך לאבחן או לכל הפחות לחשוד אפילו במקרה חסר חלקי בכפיס המוח, בשל סימנים רבים ומגוונים שמתלווים לתופעה ואותם ניתן לראות גם בסקירת מערכות "רגילה".

נולדה לנו ילדה עם חסר בקורפוס קלוסום ואנחנו רוצים למצוא עורך דין ולתבוע. איך יודעים במי לבחור?

לניסיון אין תחליף ולכן רצוי לבחור עורך דין אשר עוסק בתביעות רשלנות רפואית כתחום עיסוק בלעדי ואשר יש לו ניסיון משמעותי בתחום זה.

ניתן בהחלט לשאול את עורך הדין אם ייצג בתביעות שעילתן רשלנות רפואית במעקב ההריון ובכלל זה תביעות בשל אי אבחון חסר בקורפוס קלוסום.

כך למשל, אנו מציגים ללקוחותינו מקרי תביעה דומים שטופלו על ידי משרדנו, כך שניתן להתרשם לעומק מכל מקרה ומהיקף הניסיון הרבה שלנו בייצוג תובעים במקרים אלה.

מעבר לכך חשוב להבין מעורך הדין מי יטפל בתביעה, האם הוא עצמו או מי מעורכי הדין במשרדו. הכימיה האישית עם עורך הדין אינה עניין שיש לזלזל בו והיא חשובה לא פחות, במיוחד בתביעות מסוג זה שעלולות להמשך זמן רב.

יש לקחת בחשבון גם את גובה שכר הטרחה המתבקש על ידי עורך הדין אולם מטבע הדברים עורכי דין מנוסים לרוב יבקשו שכר טרחה ראוי ואולי גבוה מעט יותר מעורכי דין פחות מנוסים, כאשר לרוב פער זה אינו משמעותי עבור התובעים בסיום ההליך אם עורך הדין המנוסה מצליח להשיג פיצוי גבוה יותר בתביעה - כפי שקורה בפועל.

לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי אישי

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע () | דירוגים ()

חוות דעת מקצועית

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

מכתבי תודה והערכה

"חשוב היה לי גם לכתוב ולהגיד תודה, עוד פעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים שלנו מול בית החולים תל השומר. הגענו אליך בהמלצה של רופא בכיר ולמרות הקשיים, קיבלנו פסק דין ופיצויים הולמים"

ד.מ. סביון

"עופר סולר היקר, אין לנו מילים לתאר את הטיפול המשפטי המסור והמקצועי שקיבלנו ממך, לאורך 4 וחצי שנים שבהם ניהלת את התביעה מול בית חולים העמק בתבונה רבה, עמדת לצד בני המשפחה בכל עת ובכל עניין. מאחלים לך רק בריאות והצלחה"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך כשנה וחצי אחרי אירוע קשה של לידה שהסתבכה, ליווית והפנת אותנו אל המומחים הרפואיים והגשת תביעת פיצויים שהסתיימה במהירות, בדרך של פשרה ומבלי להגרר להליכים משפטיים מיותרים וכואבים. על כל אלה תודתינו"

בני הזוג בצרה

"עו"ד עופר סולר ייצג את המשפחה בתביעה נגד גניקולוג וקופת חולים מאוחדת. זכינו להכיר את המומחה המשפטי הטוב ביותר בתחום בזכות המלצה של קרוב משפחה והגענו לתוצאה ראויה, שעזרה להמתיק ולו במעט את חומרת הפגיעה והשפעותיה"

ב.פ. בני ברק

מידע משפטי ועדכונים:

פניה אישית ודיסקרטית

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 03-7369345

מרכז עזריאלי 1, קומה 36