רשלנות רפואית של צוות אחיות במוסד רפואי
רשלנות רפואית הוא תחום המתייחס בדרך כלל לפעולותיהם של רופאים, במסגרת תביעה ברשלנות רפואית נבדקים הרופאים באספיקלרה של רופא סביר, דהיינו האם הרופא בסיטואציה בה עמד פעל כפי שמצופה מרופא סביר לפעול.
אולם רשלנות רפואית אינה מנת חלקם של רופאים בלבד, וכידוע לכולנו בתי חולים, קופות החולים, מרפאות פרטיות וכל מוסד רפואי אחר מעסיקים אחיות (או לייתר דיוק אחים + אחיות) לצורך טיפול והשגחה.
כיצד תבחן רשלנות רפואית של אחות?
רשלנות רפואית של אחות, מובן שלא תיבדק באופן דומה למקרה רשלנות רפואית של רופא – שכן ברור לכל שלא מצפים מאחות את מה שמצפים מרופא, וכי לא יעלה על הדעת להטיל אחראיות על אחות שלא התנהגה כמצופה מרופא, על כן כאשר אנו דנים ברשלנות רפואית של אחיות אנו צריכים לבדוק כיצד היה על האחות להתנהג מול פציינט.במסגרת בדיקה זו אנו נעזרים בדמות "האחות הסבירה" דהיינו, כיצד אחות מן המניין הייתה מתנהגת בסיטואציה דומה לזאת שבה היתה מוערבת האחות הרשלנית לכאורה.
אם הגענו לידי המסקנה כי "אחות סבירה", הייתה פועלת שונה מכפי שפעלה האחות בפועל, אזי ניתן לבסס תביעה לרשלנות רפואית, כמובן שיש במסגרת זו להוכיח קשר סיבתי כבכל תביעות הרשלנות הרפואית.
כיצד בוחן בית המפשט האם היתה סטייה מסטנדרט של אחות סבירה?
במסגרת הבדיקה יסתמך בית המשפט על הפרקטיקה הנוהגת במרפאות השונות, תוך כדי הסתמכות על חוות דעתם של מומחים לרפואה. כמובן שגם לצורך הוכחת הקשר הסיבתי, יסתמכו השופטים על דעת מומחים.לקבלת סיוע משפטי דיסקרטי ליחצו: יעוץ מיידי לנפגעי רשלנות רפואית
מקרי רשלנות רפואית של אחיות בפסיקה
מקרים שהוכרו כרשלנות רפואית של אחיות, קיימים לצערנו בשפע – דוגמא לכך ניתן למצוא בערעור אזרחי 6660/93, שם התובע נולד כפג ולאחר שהות באינקובטור שבפגיה הועבר "ליחידת הפנסיונרים" היא יחידת ביניים לפני העברה למחלקת ילדים.בשל כך שהמחלקה איננה מצוידת במכשירי ניטור היה אמור התינוק לשהות תחת השגחה קבועה של אחות. באחד הימים מצאה אותו אמו נטול הכרה לאחר שסבל מתשניק, ובבירור שנערך לאחר מכן הסתבר כי לא הייתה השגחה מתמדת של אחות על הפגים כנדרש.
השופטים קבעו כי התנהגות האחות היא רשלנות – וכי הקשר הסיבתי נובע מכך שעד לאותו הרגע לא התגלה פגם מולד בפג. בפרשה זו פוצה התינוק בכ-2 מיליון שקלים.
מקרים נוספים לעיתים אף הטילו אחראיות פלילית על האחיות כמו בערעור פלילי 238/79 – שם אח, הזריק פותסיום כלוריד במקום סודיום כלוריד וגרם למותו של פציינט, בית המשפט קבע כי – הדבר מהווה רשלנות חמורה וחייב את הנאשם אף בפלילים.
סוגיות נוספות בהן דן בית המשפט הטילו אחראיות על אחיות שלא השגיחו כנדרש על החולים, כך הוטלה אחראיות על אחות שלא הרימה את סורגי המיטה מה שגרם לנפילתה של מאושפזת ולפטירתה בטרם עת (ת"א 1569/96) וכן הוטלה אחראיות על אחות שלא השגיחה היטב על אימא שילדה זה הרגע, למרות הידע הרפואי כי השגחה זו היא ליבת התפקיד של האחות במחלקת יולדות (ת"פ 2104/83).
טיפול רפואי רשלני של אחות במוסד רפואי - סיכום
רשלנות רפואית אינה מנת חלקם של רופאים בלבד והיא יכולה להתקיים על ידי מכלול גורמי הרפואה, במאמר זה התמקדנו במקרי רשלנות רפואית שנגרמו על ידי אחיות, חשוב לציין כי לא כל מקרה של נזק בעקבות טיפול של אחות הוא גם רשלנות רפואית.בכדי להעריך את סיכויי התביעה ואת תוצאותיה חשוב ביותר להיוועץ עם גורם מקצועי, שייתן לכם תשובות לכדאיות הגשת התביעה, ולאופן היישום שלה. כמובן שגורם מקצועי זה צריך להיות עורך דין הבקיא ובעל נסיון רב ככל שניתן, בטיפול בתביעות רשלנות רפואית.
לקבלת סיוע אישי ודיסקרטי ליחצו: יעוץ משפטי לנפגעי רשלנות רפואית