רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

הריון תאומים: יותר שמחה או יותר סיבוכים?

מחבר: 30/04/2020 12:42

בנוסף לשמחה הרבה המגיעה עם תאומים, חשוב להכיר את הסיבוכים בקרב הריונות מרובי עוברים, שמתאפיינים הן בסיבוכי הריון יחודיים והן בסיכון מוגבר לסיבוכי הריון כלליים.

בעוד שחמישית מהתאומים יכולים להפגע בשל מומים מולדים, מעקב באולטרסאונד משלב מוקדם יכול לעזור ולמנוע פגיעות חמורות.

הריון הוא אחד המאורעות השמחים והמרגשים בחייהם של הורים עתידיים רבים ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בתאומים. בשנים האחרונות יותר ויותר הריונות הם מרובי עוברים בזכות טיפולי הפוריות הנפוצים כל כך בארצנו הקטנה.

במהלך הריון עם תאומים או למספר גבוה יותר של עוברים, ישנה חשיבות מוגברת למעקב ההריון ולסקירות שנעשות באופן שגרתי ולעיתים גם באופן מיוחד, זאת משום שלמרות השמחה הרבה המלווה הריונות תאומים, חשוב להכיר בכך שהריונות תאומים ומרובי עוברים בכלל קשורים לשיעורים גבוהים יותר של רבים מסיבוכי ההריון.

ההבדל המשמעותי ביותר בין הריון תאומים לבין הריון יחיד מגולם בסיכוי הגבוה יותר ללידה מוקדמת ופגות, שנובעת מעצם צפיפות האוכלוסין בתוך הרחם, שמביאה ללידה מוקדמת ויכולה להשפיע על תחלואה הן בטווח הקצר שלאחר הלידה והן בהמשך החיים.

בנוסף, בקרב תאומים קיים שיעור גבוה יותר של סיבוכי הריון הקשורים במשקל נמוך ובהגבלת התפתחות העובר, הנובעים גם הם מחלוקת הרחם. גם מומים מולדים נמצאים בשיעור גבוה ומעלים את הסיכון וההסתברות למגוון של סיבוכים בלידה ומיד לאחריה.

זיהוי ומעקב מוקדם חשוב והכרחי

בדיקת אולטרסאונד היא גם הדרך היעילה ביותר לזיהוי ודאי של הריון תאומים והוא אכן מזוהה לרוב באחת מבדיקות האולטרסאונד שנעשות במהלך ההריון כמעט לכל אישה ובמיוחד בישראל.

זיהוי של שני שקי הריון, שני דפקים שונים או של שני עוברים שמזוהים בבדיקה שגרתית שנועדה לבדוק את מיקום ההריון, את שלום העובר או מדדים אחרים הקשורים לביצועה של סקירת מערכות מוקדמת.

לעיתים ישנה סיבה מיוחדת לצפות מראש להריון תאומים, בהתאם להיסטוריה האישית והמיילדותית של האישה ובהתאם לביצוע טיפולי פוריות, בהתאם לגודל הרחם ושק ההריון או היסטוריה משפחתית של מקרי תאומים רבים.

לאחר זיהוי הריון תאומים לרוב תתבצע בדיקת אולטרסאונד שמטרתה זיהוי הקשר בין התאומים. האם הם חולקים את השליה (מונוכוריוניים), חולקים את השליה ואת שק השפיר (מונואמניוטיים) או שמא הם נמצאים בשני שקי הריון נפרדים (ביכריוניים).

זהו קשר שחשוב להבין את טיבו מכיוון שהוא מנבא במידה משמעותית את הסיכוי לסיבוכים אפשריים במהלך התקדמות ההריון.

אחרי מה יש לעקוב?

על אף הסיכון הכללי הנמוך עדיין הריונות תאומים נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכי הריון ביחס להריון עם עובר יחיד, ללא תלות במצב החלוקה והשיתוף של השליה או שק השפיר .

בקרב הריונות תאומים נצפו שיעורים גבוהים יותר של משקל נמוך והגבלה התפתחותית תוך רחמית (משקל עובר משוער נמוך במהלך ההריון) עם שיעור גבוה יותר של חוסר התאמה בין שבוע ההריון לבין המשקל המוערך של העוברים, מצב שמעלה את הסיכון לסיבוכים מסכני חיים כולל פגיעות בהתפתחות המוחית שמעלה את שיעורי התחלואה והנכות המאוחרים.

גם מומים מולדים נפוצים יותר בקרב הריונות תאומים, והמלצת איגוד רפואת העובר של צפון אמריקה היא לבצע סקירה לזיהוי מומים כאלה בקרב תאומים בין שבועות 18 ו-22 להריון.

בקרב תאומים מונוזיגוטיים (שנוצרו מהפריה של ביצית אחת) שיעור המומים המולדים יכול להגיע עד לחמישית מכלל ההריונות. מבין המומים המולדים הקיימים, מומי הלב המולדים הם בעלי חשיבות עליונה בקרב תאומים ועל כן ביצוע אקו לב לעוברים בהריון תאומים הוא נפוץ ולעיתים חשוב למניעת תחלואה עתידית.

כשחולקים יותר מאשר את חלל הרחם...

עוברים מונוכוריוניים חולקים את השליה ועוברים מונואמניוטיים חולקים גם את שק השפיר ביניהם, מה שמביא ליותר אינטראקציה בין העוברים וכך עלול להגביר את הסיכונים הקיימים, יחד עם מספר סיבוכים ייחודיים שיכולים להתפתח ומצריכים מעקב ספציפי, שלעיתים יצריך טיפול.

הראשונה בחשיבות היא תסמונת עירוי הדם בין-עוברי (TTTS). מצב בו קיים חיבור בין שתי מערכות הדם של העוברים ונוצרת זרימת דם לא מאוזנת בין העוברים כך שעובר אחד ״תורם״ ועובר שני ״מקבל״ דם עודף, מצב שיכול לקרות בעוברים מונוכוריוניים.

כשמצב זה מתקיים העובר המקבל יהיה גדול יותר, עם יותר מי שפיר ועם סכנה לאי-ספיקה לבבית בגלל גודש נוזלים רב במערכות גופו.

לעומתו, העובר התורם יהיה רזה יותר, מפותח פחות, עם מיעוט מי שפיר ובסכנה לאי ספיקת לב בגלל הפעילות המוגברת שנועדה לפצות על חוסר הדם שעלולה ״לעייף את הלב״. לעיתים התסמונת מגיעה לדרגת חומרה גבוהה ומצריכה טיפול תוך רחמי שמפריד בין מחזורי הדם העובריים .

עוברים שחולקים גם את שק השפיר (מונואמניוטיים) הם מקרה נדיר מאד, שאז ניתן להתקל בסיבוך משמעותי, קשר של חבלי הטבור.

סיבוך זה מתרחש ברוב, אם לא בכל התאומים המונואמניוטיים כבר מהתפתחות חבל הטבור בשליש הראשון להריון בצורה קלה וככל הנראה הקשר הולך ומתהדק עם התקדמות ההריון.

קשר זה עלול להביא לחסימות חולפות או קבועות של זרימת הדם לעובר ולפגיעה בהתפתחות המוח. במקרים קשים פגיעה זו יכולה להיות מסכנת חיים לעובר.

דגש על מהלך הלידה של התאומים

פרט למהלך ההריון קיימת גם חשיבות למועד הלידה ולדרך בה היא מתבצעת בהריונות מרובי עוברים. לידה מוקדמת, בין אם התרחשה באופן ספונטני או באמצעות השראת לידה יכולה לגרום לסיבוכים ולכן ניתנת חשיבות גבוהה לזמן הלידה עבור הריון תאומים.

בהריונות תאומים ללא סיבוכים, לעיתים ניתן ללדת במועד או בשבוע 38 להריון, אך באופן עקרוני מועד הלידה האופטימלי צריך להילקח בחשבון ביחס לסיכון ההולך וגובר לתאומים בתוך הבטן מול הסיכון הגלום בלידה מוקדמת.

במהלך הלידה עצמה מתבצע מעקב אחר הדופק של שני התאומים באמצעות מוניטור עוברי ולא רק של אחד מהם, כאשר יש לדאוג לתיאום בין המכשירים המודדים כך שיאפשרו מעקב נכון אחר התקדמות הלידה.

לאחר לידת התאום הראשון קיימת חשיבות לזיהוי הדופק והמצג של התאום השני ובמידה והם תקינים אין בהכרח צורך בזירוז פעיל של התקדמות הלידה.

עם זאת, במקרים מסוימים הלידה תבוצע בחדר ניתוח שם ניתן לבצע ניתוח קיסרי במהירות במידה והלידה מתעכבת או שהתאום השני מפתח מצוקה וצריך חילוץ מהיר.

למרות הסיכון המוגבר רוב הלידות תקינות

הריון תאומים מביא עמו סיכונים מוגברים לאם ולעוברים במהלך ההריון, הלידה ולעיתים גם בהמשך החיים. על כן קיימת חשיבות מרכזית למעקב הנכון והרלוונטי לבריאות העוברים, לקשר ביניהם ולהתפתחות התקינה שלהם זה לצד זה.

במידת הצורך יש גם מקום לדיון בנוגע לטיפול ופתרון מצבים רפואיים יחודיים להריון תאומים או מרובה עוברים, כאשר במצבי קיצון כשההריון עם שלושה עוברים ומעלה או במצב רפואי מסכן חיים ניתן אף לשקול דילול עוברים.

על אף הסיכונים, שלעיתים מפחידים, חשוב להזכיר שרוב התאומים נולדים במועד או בשבועות הריון מתקדמים ובהמשך מתפתחים ללא נזק שארי משמעותי. על כן ליווי מתאים במהלך ההריון ואף אחריו יכולים להעניק את הרווח והשמחה הרבה המגיעים עם לידת התינוק והתאומים.

קריאה נוספת: האם ניתן לאבחן אוטיזם במהלך ההריון?

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (3)

5 stars - based on 3 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

האם סטנדרט הרופא הסביר...

עורכת הדין אדרה רוט מציגה ומסבירה את עמדת כנס ים המלח לגבי מבחן הרופא הסביר ומשמעותה לגבי תביעות ...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

אי אבחון תסמונת דנדי-ו...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה על מקרים של רשלנות רפואית באבחון תסמונת דנדי-וולקר במסגרת בדיקות הריון...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

חלוקת האחריות במקרה של...

עורכת הדין אדרה רוט דנה בנושא חלוקת האחריות בין המעורבים במקרים של רשלנות רפואית ומסבירה את ההלכה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

בהנחיית משרד הבריאות: ...

אלפי נשים זומנו לייעוץ גנטי חוזר מחשש לכך שקיבלו ייעוץ רשלני שעלול להוביל לאיחור באבחון מחלת הסרט...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

התנצלות מצד אנשי הצוות...

האם לדעתך יהיו פחות תביעות רשלנות רפואית אם הרופאים שהתרשלו יקחו אחריות ויתנצלו בפני המטופלים?

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

זנב תביעות הרשלנות הרפ...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה אודות זנב תביעות הרשלנות הרפואית בישראל ומשמעותו כלפי הרופאים וציבור ה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

יישוב תביעות רשלנות רפ...

עורכת הדין אדרה רוט דנה בהליך אין אשם כדרך אפשרית לפתרון ויישוב תביעות רשלנות רפואית בישראל...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

תסמונת קוסטף ומקרי רשל...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה על הצורך לאבחן נשאות לתסמונת קוסטף לפני ובמהלך ההריון ועל מקרים של רשל...

קרא עוד

26 בדצמבר 2024

תגמולי ביטוח סיעודי לי...

הורים רבים אינם מודעים לזכותם לקבלת תגמולי ביטוח סיעודי מקופת החולים של הילד/ה, לאחר שאובחנ/ה על ...

קרא עוד

26 בדצמבר 2024

תביעת ביטוח סיעודי עבו...

עורכת הדין אדרה רוט מובילה בייצוג הורים לילדים בתביעות ביטוח סיעודי מול חברות הביטוח המבטחות את 4...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה