רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עו"ד אדרה רוט עם למעלה מ-25 שנות ניסיון בייצוג תובעות ותובעים בשל סיבוכים ונזקים בזמן הלידה

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בלידה ונזקים לאם ולעובר

פנה/י לתיאום פגישה >>

שברים בגולגולת ומקרי דימום מוחי לאחר לידת ואקום

מחבר: 19/12/2024 11:55

לידת ואקום הנה סוג של לידה מכשירנית, כלומר, לידה לפיה שליפת העובר מתבצעת בסיוע מכשירים רפואיים, על פי רוב ואקום או מלקחיים.

מכשיר הוואקום מורכב מגביע עשוי ממתכת או מפלסטיק, שמכונה גם שולפן ריק, אותו יש להניח על החלק האחורי של ראש העובר ואילו המלקחיים עשויים ממתכת וכוללים שני להבים המחוברים במרכזם, אותם יש להניח בצידי ראש העובר.

אמנם, ככלל, אין חולק שעדיף שהלידה תתבצע באופן טבעי, וללא התערבות חיצונית כלשהי. אולם, לעיתים אין ברירה אלא לסייע ליולדת ללדת באמצעות מכשירים אלו.

מדובר בהיקף של 4% עד 7% מכלל הלידות.

שיטות הלידה המכשירנית הינן שיטות ותיקות למדי. לידות מלקחיים תוארו כבר במאה ה־16 בעוד לידות ואקום תוארו מאוחר יותר, במאה ה־19.

יחד עם זאת, בעשורים האחרונים לידת הוואקום הפכה לשיטה המועדפת יותר על רוב המיילדים בבתי החולים המודרניים, כולל בישראל, ועל כן ישנה עלייה משמעותית בשימוש בוואקום תוך ירידה משמעותית במקביל בשימוש במלקחיים.

כיצד מתבצעת לידת ואקום?

במידה והוחלט שיש לבצע לידת ואקום, יש לוודא שהיולדת הגיעה לפתיחה מלאה של צוואר הרחם, ראש העובר נמצא נמוך בתעלת הלידה, העובר נמצא במצג ראש, קרומי שק ההריון פקועים, ושלפוחית השתן ריקה.

לאחר מכן יש להרים את רגליה של היולדת למעלה ולהניח את גביע הוואקום על צידו האחורי של ראש העובר. הגביע מחובר באמצעות צינור למנוע, שמזרים אליו אוויר כדי ליצור ואקום שימשוך וישאב את ראש התינוק החוצה, אל תוך הגביע.

גביע כאשר הראש נמצא לגמרי בחוץ מנתקים את המכשיר ומאפשרים ליולדת להוציא את התינוק החוצה בעצמה. יילוד העובר נעשה במשיכה, בתיאום עם הצירים, כמעט ללא הפעלת כוח.

מתי מתבצעת לידת ואקום?

השימוש בלידת ואקום נעשה במקרים שונים בהם לא ניתן לבצע את הלידה באופן טבעי ובדרך הרגילה, כגון  במקרים הבאים:

  • התינוק לא מתנהל בתעלת הלידה במהירות או בכיוון הרצוי
  • יש שינויים במוניטור העוברי, כגון ירידה בדופק העובר, שמעלים חשש למצוקה עוברית
  • הדופק של התינוק ירד באופן שעלול להצביע על מצוקה עוברית
  • היולדת לא מסוגלת ללחוץ בעוצמה הרצויה, וזאת בגלל שהיא מותשת, או מאחר שיש לה כושר גופני ירוד, או מאחר שהיא סובלת מהשמנת יתר, או מאחר שהיא קיבלה זריקת אפידורל ולכן אין לה תחושה של הצירים
  • היולדת סובלת ממחלות לב, לחץ דם גבוה, ועל כן יש למנוע ממנה מאמץ יתר בלחיצות ועליה בלחץ התוך בטני
  • בעקבות השימוש באפידורל, היולדת מתקשה ללחוץ בשל העדר תחושה של הצירים

יתרונות לידת הוואקום

מכשיר הוואקום מסייע למאמצי הדחיפה של היולדת בשלב צירי הלחץ. אין צורך בהרדמה מיוחדת והיולדת עדיין נוטלת חלק פעיל בלידה.

כתוצאה מכך, השימוש בלידת ואקום משמש למעשה גם כאמצעי להימנע מניתוח קיסרי. יחד עם זאת, השימוש במכשיר הוואקום מוגבל לשלושה ניסיונות בלבד, שכל אחד מהם יכול להימשך פרק זמן מוגבל, וזאת כדי למנוע נזק לגולגולת ושטפי דם.

לפיכך, אם שלושת הניסיונות בשימוש בוואקום הללו לא צלחו, יש לפנות בדחיפות לביצוע ניתוח קיסרי.

על פי ההערכות, מדובר בכ-3% מהמקרים.

מצבים בהם אין לבצע לידת ואקום

כשם שלידת הוואקום נועדה לחסוך את הצורך בביצוע ניתוח קיסרי, כך גם ישנם מצבים בהם אין לנסות לבצע לידת ואקום, אלא יש להעדיף מיד לבצע ניתוח קיסרי.

מדובר למשל במצבים בהם העובר נמצא במצג עכוז, מצג פנים, או מצג מצח. העובר נמצא מעל תעלת הלידה וקיים חשד לאי התאמה של ראש ואגן. מדובר בעובר גדול יחסית, במשקל של מעל 4 ק"ג, לידת פג לפני שבוע 34, מאחר שמבנה הגולגולת שלו הינו רך מדי. יש הפרעה בקרישת דם אצל העובר שתגרום לדימום מוגבר. קיים סיבוך בלידה קודמת. קיים קרע בדרגה חמורה או קיימת פגיעה בשלפוחית.

הסיכונים והסיבוכים הכרוכים בלידת ואקום

כמו בכל הליך רפואי, גם לידת ואקום עלולה להיות כרוכה בסיכונים וסיבוכים שונים, הן לתינוק והן ליולדת.

מבחינת התינוק, במקרים הקלים יחסית והשגרתיים יותר, הוא עלול להישאר עם בצקת בצורת טבעת שנוצרת מתחת לעור הקרקפת שלו, היכן שכיפת הוואקום הוצמדה אליו ואשר נעלמת 24-48 שעות לאחר הלידה.

בכ-15% מלידות הוואקום ייווצר לתינוק שטף דם תת-עורי בצורת טבעת, שנעלם כעבור מספר שבועות.   

במקרים היותר חמורים השימוש בוואקום עלול לגרום להתנפחות הגולגולת של העובר בגלל גודש דם שנוצר מתחת לגביע. התינוק גם עלול לסבול מפגיעות אסתטיות בפנים ובאוזניים, קושי לינוק ושיתוק עצב.

במקרים נדירים הדימום עלול להסתבך לצהבת או להביא למחסור זמני בדם / אנמיה אצל התינוק. כמו כן, משיכה חזקה עלולה לגרום לנזק לכתפי העובר ואף לשבר, פרע כתפיים, כאשר מדובר בעובר גדול מדי שכתפיו מתקשות לעבור בתעלת הלידה.

סיבוך נדיר ורציני יותר הנו דימום אל תוך המוח של העובר ואף שברים בגולגולת, בשל כח השאיבה החזק של הוואקום. מעבר לכך, אם הגביע של מכשיר הוואקום הונח קרוב מדי לעין העובר, עלול להיווצר דימום ברשתית.   

מבחינת היולדת, לא פעם מבוצע בה חתך חיץ באיזור הפירנאום, למרות שהדבר אינו הכרחי ונחוץ, מאחר שמכשיר הוואקום אינו מרחיב את הנרתיק, אלא רק תופס את קרקפת העובר בלבד.

כמו כן יתכנו אצלה סיבוכים כגון קרעים בנרתיק או בצוואר הרחם, פגיעה בשרירי צוואר האגן או בסוגר של פי הטבעת, שטפי דם תת עוריים ועוד.

שברים בגולגולת ומקרים של דימום מוחי

בלידות ואקום שבוצעו באופן לא מקצועי ומיומן דיו, לעיתים עלול להיגרם דימום מוחי ואף שברים בגולגולת של הרך הנולד. הדימום נגרם כיוון ששמים את צלחת הוואקום במקום ובמנח לא נכונים, שמושכים חזק מידי ו/או שמעלים את הלחץ יתר על המידה.

יש להבחין בין דימום מוחי שטחי קטן ומוגבל בקרפקפת, שלא לוחץ על המוח בצורה משמעותית ואשר ניתן לטיפול על ידי ניתוח כירורגי לניקוז, לבין דימומים פנימיים שלוחצים על רקמת המוח ויכולים להוביל לפגיעה מוחית קשה ובמקרים מסוימים אף למוות.

במצבים קיצוניים, במיוחד כאשר מפעילים כוח ולחץ רבים מידי על הגולגולת, אל הדימום המוחי מתלווים אף שברים. השברים מהווים אינדיקציה לכך שהפעילו על הגולגולת לחץ חזק מידי ובכל המקרים מתלווים אליהם דימומים פנימיים קשים ונזק מוחי.

את השברים ניתן לתקן באמצעות ניתוח והבעיה העיקרית איננה השברים עצמם, אלא התוצאות שלהם, כפי שתוארו לעיל.

בנוגע לסיכויי ההחלמה, יש להבדיל בין דימומים שטחיים לפנימיים. הסיכויים להחלמה מלאה ולמניעת נזק לטווח הרחוק גבוהים יותר במצב של דימום שטחי, במידה וניתן לנקז את הדם ולהשתלט עליו.

לעומת זאת, סיכויי ההחלמה בלידת ואקום שגרמה לדימומים פנימיים קשים נמוכים משמעותיים וכאמור, הסכנות הצפויות לתינוק שיוולד הן רבות ולא בהכרח ניתנות לפתרון.

מקרים של רשלנות רפואית חמורה

כמו בכל הליך רפואי, הסיכונים שנגרמים עקב לידת ואקום עלולים להתרחש גם כאשר הצוות הרפואי פעל כמיטב יכולתו ובאופן מקצועי לחלוטין.

יחד עם זאת, יתכנו גם מצבים בהם הנזקים הללו נגרמו עקב רשלנות רפואית של הצוות הרפואי. רשלנות זו יכולה להתבטא בדרכים שונות ומגוונות, כגון שימוש בכח מופרז ומיותר בעת ביצוע לידת הוואקום, ביצוע לידת ואקום כאשר התנאים אינם מתאימים או בשלים לכך, כגון כאשר העובר איננו נמצא נמוך בתעלת הלידה.

התמהמהות בלתי מוצדקת עד לביצוע לידת הוואקום למרות שנצפו הסימנים שמעידים על הצורך בה, כגון בעת מצוקה עוברית, וביצוע לידת ואקום על ידי רופא שאיננו מוסמך לבצע לידה כזו.

בנוסף, הרשלנות הרפואית יכולה להתבצע רק מאחר וליולדת לא הוסברו הסיכונים והסיכויים שכרוכים בלידת ואקום, לעומת אלו שכרוכים בניתוח קיסרי.

במסגרת הליך ת"א 34758-01-11 י.ע. נ' משרד הבריאות, אשר התנהל בבית משפט השלום בהרצליה, נדונה תביעת רשלנות רפואית שהוגשה על ידי זוג הורים כנגד בית החולים איכילוב.

לזוג נולדה תינוקת באמצעות לידת ואקום, כשהיא פגועה בגפיה העליונות, באופן שכלל שיתוק ע"ש ארב במקלעת הבריכאלית וכן שבר של עצם הבריח.

הפגיעה התבטאה בשיתוק מוטורי בגפה הימנית העליונה ובחלקים העליונים והתחתונים של הפלקסוס הבריכאלי של התינוקת. הצדדים הגיעו להסכמה לפיה נכותה הרפואית הצמיתה של התובעת הינה בשיעור של 25%.

ההורים טענו כי מצבה הרפואי של התינוקת נגרם עקב רשלנותם של רופאי בית החולים, אשר, בין היתר, נמנעו מליילד את האם בניתוח קיסרי אלא העדיפו לבצע בה לידת ואקום, וזאת מבלי שהם הסבירו להורים את הסיכונים והסיכויים למצבו של העובר בשלבים השונים של מהלך הלידה, ואת תוצאות הטיפול הרפואי במהלך הלידה.

פסק הדין אשר ניתן ביום 17.12.2017 קבע כי כל מהלך לידתה של האם התבצע בהתאם לפרקטיקה המקובלת ועל פי מידת הזהירות המקובלת. עוד נקבע כי לא בוצעה כל חריגה אבחנתית או טיפולית וכן כי לא נמצאה רשלנות בהתנהלות רופאי ביה"ח.

יחד עם זאת, פסק הדין גם קבע כי להורים לא נמסר מידע על ההבדל בין הסיכונים והסיכויים הטמונים בלידת ואקום לבין הסיכונים והסיכויים הטמונים בניתוח קיסרי שאיננו אלקטיבי כי אם במהלך לידה. לפיכך, הסכמתם של ההורים לביצוע לידת הואקום, אם וככל שהיא ניתנה, לאו הסכמה היא.

בהתאם לכך נפסקו להורים פיצויים בסך של 300,000 ₪ בגין הפגיעה בזכות האוטונומיה שלהם, דהיינו, זכות המטופל לקבל מידע על הפעולות האלטרנטיביות האפשריות ולבחור האם לבצע בו פעולה רפואית מסויימת או לאו.

נקבע כי בהתאם לפסיקה, זכות זו נפגעת גם אם היה מוכח שמימוש זכות המטופל לא היה משנה את התוצאה שאירעה.

בפסיקת סכום הפיצויים בגין הפגיעה בזכות האוטונומיה בסך 300,000 ₪, הסתמך פסק הדין על פסק דין מיום 25.4.2017 אשר ניתן על ידי ביהמ"ש העליון בנסיבות דומות במסגרת הליך ע"א 169/15 פלונית ואח' נ' שירותי בריאות כללית.

בנוסף, נפסקו להורים שכ"ט עורך דין בשיעור של 23.4%, שכ"ט המומחים, אגרת ביהמ"ש והוצאות משפט כמקובל.

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (14)

5 stars - based on 14 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

האם סטנדרט הרופא הסביר...

עורכת הדין אדרה רוט מציגה ומסבירה את עמדת כנס ים המלח לגבי מבחן הרופא הסביר ומשמעותה לגבי תביעות ...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

אי אבחון תסמונת דנדי-ו...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה על מקרים של רשלנות רפואית באבחון תסמונת דנדי-וולקר במסגרת בדיקות הריון...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

חלוקת האחריות במקרה של...

עורכת הדין אדרה רוט דנה בנושא חלוקת האחריות בין המעורבים במקרים של רשלנות רפואית ומסבירה את ההלכה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

בהנחיית משרד הבריאות: ...

אלפי נשים זומנו לייעוץ גנטי חוזר מחשש לכך שקיבלו ייעוץ רשלני שעלול להוביל לאיחור באבחון מחלת הסרט...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

התנצלות מצד אנשי הצוות...

האם לדעתך יהיו פחות תביעות רשלנות רפואית אם הרופאים שהתרשלו יקחו אחריות ויתנצלו בפני המטופלים?

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

זנב תביעות הרשלנות הרפ...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה אודות זנב תביעות הרשלנות הרפואית בישראל ומשמעותו כלפי הרופאים וציבור ה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

יישוב תביעות רשלנות רפ...

עורכת הדין אדרה רוט דנה בהליך אין אשם כדרך אפשרית לפתרון ויישוב תביעות רשלנות רפואית בישראל...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

תסמונת קוסטף ומקרי רשל...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה על הצורך לאבחן נשאות לתסמונת קוסטף לפני ובמהלך ההריון ועל מקרים של רשל...

קרא עוד

26 בדצמבר 2024

תגמולי ביטוח סיעודי לי...

הורים רבים אינם מודעים לזכותם לקבלת תגמולי ביטוח סיעודי מקופת החולים של הילד/ה, לאחר שאובחנ/ה על ...

קרא עוד

26 בדצמבר 2024

תביעת ביטוח סיעודי עבו...

עורכת הדין אדרה רוט מובילה בייצוג הורים לילדים בתביעות ביטוח סיעודי מול חברות הביטוח המבטחות את 4...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה