רשלנות רפואית עורכת דין אדרה רוט
דלג אל התוכן
שיחה אישית עם עו"ד אדרה רוט: 072-334-0001

עורכת הדין אדרה רוט, מתמחה בייצוג בתביעות על רקע גנטי בשל הפרת חובת היידוע במסגרת מעקב ההריון.

פנה/י לתיאום פגישה >>
עו"ד אדרה רוט מומחית ברשלנות רפואית

עו"ד אדרה רוט, בעלת ניסיון רב בייצוג תובעים (בלבד) במקרי סיבוכים בהריון

פנה/י לתיאום פגישה >>

אבחון מוקדם של תסמונת לנגר-גדעון

מחבר: 19/01/2021 12:03

מחלות גנטיות נדירות מהוות אתגר משמעותי לרפואה. לא קל לאבחן אותן, מעט ידוע עליהן, וההתמודדות הופכת אישית מאי פעם. כזו היא תסמונת לנגר-גדעון, עם קצת יותר מ-60 מקרים שתועדו ברחבי העולם, היא נחשבת למחלה גנטית נדירה במיוחד.  

איך בכל זאת ניתן לזהות ולאבחן את התסמונת במהלך ההריון ומדוע כל כך חשוב לאבחן אותה לפני הלידה? בסקירה שלפניך נסביר אודות התסמונת הנדירה, השפעותיה על הלוקים בה והדרכים הזמינות לאבחן אותה כבר בתחילת ההריון ובכל מקרה, לפני הלידה.

רב הנסתר על הגלוי בעולם המחלות הגנטיות. יכולתנו לחזות אותן, למנוע אותן ויותר מכל, לטפל בהן נותרות מוגבלות עד עצם היום הזה, על אף התקדמויות משמעותיות הנעשות בכל החזיתות הללו.

ההתקדמויות הגדולות ביותר נעשות, באופן בלתי נמנע, במחלות הגנטיות השכיחות וכך לדוגמה ישנן תרופות ביולוגיות שיכולות לטפל במחלת הסיסטיק פיברוזיס (CF), מחלה גנטית שמופיעה בכ-1 מכל 3,200 ילדים או בדיקות דם לא-פולשניות NIPT שנועדות לזיהוי רגיש ומוקדם של תסמונת דאון, שמשפיעה על אחד מכל אלף ילדים, עוד בזמן ההריון.

הגילויים המדעיים עשויים להתעכב כשמדובר במחלות שמופיעות אחת לפחות מ-1 לכל מיליון לידות. מחלות אלו מקבלות לא פעם את הכינוי מחלות יתומות, הרבה פעמים הן תוארו כמקרים בודדים, ללא קהילת חולים רחבה וענפה.

מחלות יתומות אינן שם נרדף ללא נודע, כאשר לעיתים ניתן לדעת את הבסיס הגנטי שלהן ואף לזהות אותן מוקדם, אך מדובר באתגר לא פשוט כלל.

מכלול התסמינים של תסמונת לנגר-גדעון

למרות מיעוט המקרים והיותה נדירה במיוחד, תוארו ביטויים שונים ובדרגות חומרה משתנות בקרב ילדים עם תסמונת לנגר-גדעון. לא לכולם יהיו את כל התסמינים ולא אצל כולם הם יהיו משמעותיים באותה מידה.

תסמונת לנגר-גדעון נקראת גם בשם הפחות קליט, Trichorhinophalangeal syndrome II, או בקיצור TRPS. השם הארוך מרמז על 3 האיברים שמושפעים במיוחד בתסמונת – עור, אף וגפיים.

הסיומת II מרמזת כי היא חלק ממשפחה של תסמונות גנטיות נדירות, עם ביטויים דומים ואכן מוכרות עוד שתי תסמונות דומות עם ביטויים שונים קלות. לנגר-גדעון שונה מהן בכך שמתבטאת עם פיגור שכלי קל וגדילת עצמות חריגה.

התסמינים השכיחים בסינדרום כוללים שיער דק ועדין, קומה נמוכה, עיכוב שכלי, עיכוב התפתחותי, נקודות חן בולטות על העור וחולשת שרירים (היפוטוניה).

אולם הביטויים המשמעותיים ביותר בתסמונת לנגר-גדעון כוללים השפעה על התפתחות השלד, שמובילה בין היתר למראה פנים אופייני, עיוותי גפיים ומפרקים גמישים במיוחד.

    

תווי הפנים של תסמונת לנגר-גדעון בולטים וכוללים אף גדול ומעוגל עם גשר אף רחב ונחיריים רחבים, לצד אוזניים בולטות ולסת קטנה מהרגיל. שינויים נוספים יכולים להוביל לשפתיים דקות ולעיניים שקועות ומרוחקות זו מזו.

נדיר ודורש אבחון מוקדם: עוד במהלך ההריון!

נכון למועד כתיבת שורות אלו זמינות עבורינו מגוון רחב של בדיקות גנטיות מתקדמות ביותר. הן נבדלות זו מזו בין היתר ברמת הרזולוציה אליהן הן מגיעות. בדיקות מסוימות יכולות לזהות רק שינויים משמעותיים בגנום האנושי, בעוד שאחרות יכולות לזהות גם הבדלים עדינים ונקודתיים.

כדי לאתר את הפגם הגנטי או המוטציה שגורמת לתסמונת לנגר-גדעון יש להיעזר בבדיקות גנטיות שמסוגלות להגיע לרזולוציה גבוהה של המידע הגנטי שלנו. זאת, כיוון שמדובר במחיקה של מקטעים בודדים על גבי כרומוזום 8, שהנו אחד מ-46 הכרומוזומים שיש לנו, מחיקה שעשויה להוביל לפגיעה במספר גנים, שניים מהם נחשבים כאחראים לתסמונת: TRPS1 ו-EXT1.

כיוון שמדובר בפגיעה זעירה במיוחד, הנקראת גם מיקרו מחיקה ובלעז microdeletion, היא לרוב מאובחנת רק כאשר עולה חשד גבוה לקיומם של סינדרום או מחלה גנטית נדירה. החשד עשוי לעלות לאחר הלידה עקב מראה פנים משונה, התפתחות מעוכבת, פיגור שכלי או התפתחות שלדית לא תקינה.

מתוך האתגרים הטמונים בהתמודדות עם תסמונת נדירה במיוחד, איתור טרום לידתי הוא אולי המאתגר ביותר. התסמונת מתרחשת כמעט תמיד כמוטציה חדשה DE NOVO, כלומר היא נוצרת בעובר, כאשר ההורים אינם נשאים.

עם זאת, במקרים נדירים ניתן לרשת את המוטציה מאחד ההורים, כאשר מספיקה מוטציה אחת בלבד כדי לגרום לתסמונת, צורת תורשה הנקראת אוטוזומלית דומיננטית.

המשמעות של מוטציה שנוצרת מעצמה היא שכמעט תמיד לא קיים סיפור משפחתי שיעלה את החשד הרפואי.

יתר על כן, גם בבדיקות הסקר במהלך ההריון סף החשד עשוי להשאר נמוך. לא תמיד מופיעים סימני אזהרה וגם כאשר הם מופיעים, הם עשויים שלא להיות ספציפיים מספיק כדי להעלות את האבחנה האפשרית של תסמונת לנגר-גדעון ולברר אותה.

קיימים תיאורים בודדים בספרות על מקרי תסמונת לנגר גדעון שאותרו במסגרת מעקב הריון שגרתי. לעיתים במקרה, עקב בדיקות גנטיות שנעשו תחת התוויות אחרות ולעיתים עקב שינויים התפתחותיים שהופיעו בשליש האחרון להריון.   

מחקרים עדכניים מהשנים האחרונות מלמדים כי ניתן לאבחן את המיקרו מחיקה הגנטית שגורמת לתסמונת לנגר-גדעון באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי, כהמשך לבדיקת מי שפיר בזמן ההריון.

מעבר לכך, ישנן עדויות מדעיות ברורות לכך שניתן לאבחן את התסמונת הנדירה גם באמצעות בדיקת NIPT, שהנה בדיקת דם פשוטה הנלקחת מדמה של האם במהלך ההריון.

לפיכך, על הרופא שאחראי על מעקב ההריון של האם ליידע אותה ולהסביר על החשיבות הרבה שבביצוע דיקור מי שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי וכן על זמינותה של בדיקת ה-NIPT, הגם שאינה ממומנת במסגרת סל הבריאות.

חיים עם תסמונת לנגר-גדעון

במקרה של אבחון ילד או ילדה הלוקים בתסמונת לנגר גדעון רק לאחר הלידה, ילדים אלו צפויים לסבול מהפרעות משמעותיות בהתפתחות השלד שעשויות להצריך מעקב אורתופדי ובמידת הצורך התערבויות ניתוחיות להקלה על כאבים עצביים ולתיקון ההתפתחות של הגפיים.

הכרות עם התסמונת וביטוייה יכולים לסייע באבחון מוקדם גם של הסתמנויות נוספות שעשויות להופיע בקרב ילדים אלו, למשל בדיקות שמיעה, מניעת זיהומים חוזרים ועוד.

ההתמודדות עם מחלה יתומה אינה קלה, אך אבחון מוקדם מספק כותרת ברורה לקשיים שחווה הילד ומשפחתו, ומהווה לא פעם את הצעד הראשון בדרך ארוכה.

עם גדילתם הילדים מועדים להתפתחות חריגה של השלד עם הנצות של עצמות שגדלות בצורה לא תקינה. הנצות אלו מופיעות סביב גילאי 3-5 שנים, אך לעיתים ניתן לראות עדות מוקדמת שלהן בצילומי רנטגן לגפיים.

בחלק מהמקרים גדילת העצמות עשויה לבלוט מבעד לעור וליצור מראה א-סימטרי. במקרים קשים העצמות עשויות ללחוץ גם על כלי דם ועצבים סמוכים.

חלק מהילדים סובלים מהפרעות באיברים נוספים ובין השאר תופעות של חרשות חלקית או מלאה, מומים במערכת השתן והמין, נטיה מוגברת לזיהומים במערכת הנשימה ועוד.

מתי כדאי לפנות לעורך דין?

בכל מקרה של אבחון ילד או ילדה עם התסמונת הנדירה רק לאחר הלידה מומלץ בהחלט לפנות להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום הרשלנות הרפואית, על מנת לבדוק את נסיבות מעקב ההריון והבדיקות שעברה האם במסגרת זאת.

חשוב להדגיש כי במקרים שבהם ימצא כי הרופא שביצע את מעקב ההריון לא הסביר לאם ההריונית אודות חשיבותה הרבה של בדיקת מי השפיר, הרי שבכך הםר את חובתו ליידע את האם לגבי המצאותן של בדיקות גנטיות שיכולות היו לאבחן את התסמונת הנדירה כבר בתחילת ההריון.

הדברים נכונים גם לגבי עצם יידועה של האם לגבי האפשרות לעשות בדיקת NIPT ולמרות שהבדיקה אינה ממומנת על ידי סל הבריאות.

במקרים שבהם יתברר כי הרופא לא ידע את ההורים לגבי מגוון הבדיקות הגנטיות הזמינות עבורם עוד במהלך מעקב ההריון ואם יתברר לאחר הלידה כי הילד/ה לוקה בתסמונת לנגר-גדעון, סביר בהחלט שניתן יהיה לבסס עילה להגשת תביעה בשל רשלנות רפואית בדרישת פיצויי עתק.

עוד בנושא: שינויים במבנה הכרומוזום שחשוב לאבחן בהריון

דרגו אותנו: | דירוגך () בוצע בהצלחה דירוג ממוצע (5) | דירוגים (2)

5 stars - based on 2 reviews

קראו עוד

סגור

רוצה להכיר את כל האפשרויות שבפניך ולקבל החלטה מושכלת? פנה/י אלינו:

"אי אפשר שלא להגיד תודה, עוד הפעם, על הטיפול המשפטי שלך ושל צוות המשרד בתביעת הפיצויים של הילד. האמנת מהרגע הראשון וניצחנו. קיבלנו פיצויים הרבה יותר גבוהים מהציפיות, בזכותכם"

ד.מ. סביון

"עו"ד אדרה רוט היקרה, אין מספיק מילים לתאר את הטיפול המקצועי והמסור שקיבלנו ממך לאורך 3 וחצי השנים האחרונות, בהן ניהלת תביעה מול בית חולים העמק בתבונה ובהצלחה רבה. עמדת לצדינו, את וצוות המשרד, תמיד ובכל עניין עד שהשגת את המטרה והפיצויים הראויים"

משפחת ב.ע. חדרה

"פנינו למשרדך מספר ימים לאחר שהילד אובחן עם פגיעה גנטית נדירה בכרומוזום 15. את היית זו שחשפה שהרופא שליווה את ההריון התרשל במילוי החובות שלו. היינו המומים. 22 חודשים אחרי, השגת לילד פיצויים שיעזרו מאד להבטיח את העתיד שלו. תודה מכל הלב"

בני הזוג בצרה

"קיבלנו המלצה על עורכת הדין אדרה רוט, ובחרנו בה לייצוג בתביעת רשלנות רפואית בגלל שהרופא לא אמר לנו שאפשר לעבור בדיקות גנטיות בהריון. אחרי מאבק משפטי לא פשוט מול קופת החולים, זכינו בפיצויים של כמה מיליוני שקלים ורצינו להגיד תודה ולהמליץ"

ב.פ. בני ברק

"עו"ד אדרה רוט ייצגה אותנו בתביעת רשלנות רפואית על רקע גנטי, כנגד גניקולוג בכיר וקופת חולים מכבי. זכינו להכיר מקרוב עורכת דין מנוסה, שעומדת בראש צוות מנוסה, שליווה אותנו בהליך המשפטי, דרך מומחים רפואיים ועד לפשרה מכובדת וראויה שאליה הגענו מול הנתבעים"

ל.ע יישובי הגולן

06 בנובמבר 2024

עורכי הדין שלנו עונים ...

עורכי הדין הבכירים בישראל בתחום הרשלנות הרפואית עונים לשאלות נפוצות בנושא רשלנות רפואית ונותנים ה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

האם סטנדרט הרופא הסביר...

עורכת הדין אדרה רוט מציגה ומסבירה את עמדת כנס ים המלח לגבי מבחן הרופא הסביר ומשמעותה לגבי תביעות ...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

אי אבחון תסמונת דנדי-ו...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה על מקרים של רשלנות רפואית באבחון תסמונת דנדי-וולקר במסגרת בדיקות הריון...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

חלוקת האחריות במקרה של...

עורכת הדין אדרה רוט דנה בנושא חלוקת האחריות בין המעורבים במקרים של רשלנות רפואית ומסבירה את ההלכה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

בהנחיית משרד הבריאות: ...

אלפי נשים זומנו לייעוץ גנטי חוזר מחשש לכך שקיבלו ייעוץ רשלני שעלול להוביל לאיחור באבחון מחלת הסרט...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

התנצלות מצד אנשי הצוות...

האם לדעתך יהיו פחות תביעות רשלנות רפואית אם הרופאים שהתרשלו יקחו אחריות ויתנצלו בפני המטופלים?

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

זנב תביעות הרשלנות הרפ...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה אודות זנב תביעות הרשלנות הרפואית בישראל ומשמעותו כלפי הרופאים וציבור ה...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

יישוב תביעות רשלנות רפ...

עורכת הדין אדרה רוט דנה בהליך אין אשם כדרך אפשרית לפתרון ויישוב תביעות רשלנות רפואית בישראל...

קרא עוד

19 בדצמבר 2024

תסמונת קוסטף ומקרי רשל...

עורכת הדין אדרה רוט מסבירה על הצורך לאבחן נשאות לתסמונת קוסטף לפני ובמהלך ההריון ועל מקרים של רשל...

קרא עוד

26 בדצמבר 2024

תגמולי ביטוח סיעודי לי...

הורים רבים אינם מודעים לזכותם לקבלת תגמולי ביטוח סיעודי מקופת החולים של הילד/ה, לאחר שאובחנ/ה על ...

קרא עוד

26 בדצמבר 2024

תביעת ביטוח סיעודי עבו...

עורכת הדין אדרה רוט מובילה בייצוג הורים לילדים בתביעות ביטוח סיעודי מול חברות הביטוח המבטחות את 4...

קרא עוד

עורכי הדין שלנו לרשותך, בכל שאלה! פנה/י לקבלת ייעוץ משפטי אישי ותשובות בכל שאלה:

טלפון: 072-334-0001

פקס: 09-7487779

מתחם מיקסר, דולב 4 רעננה